TÉMA

Jurij Dmitrijev

Ruský soud prodloužil trest historikovi Dmitrijevovi

Ruský soud prodloužil ze třinácti na patnáct let trest vězení historikovi Juriji Dmitrijevovi, který proslul odhalováním zločinů komunistického teroru. Dmitrijev byl shledán vinným z výroby dětské pornografie, nemravného jednání vůči své adoptivní dceři a z nezákonného držení části střelné zbraně, uvedl podle agentury Interfax soud v Petrozavodsku.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 20:14|

Jurij Dmitrijev věnoval život odhalování Stalinových zločinů. Zastánci historika tvrdí, že padl Kremlu v nemilost

Jurij Dmitrijev strávil polovinu svého života hledáním nepojmenovaných hrobů a objevováním těch, kteří v nich spočívali. Zajišťoval jejich ostatkům důstojný pohřeb, sestavoval seznamy jejich jmen a zjišťoval, jak zemřeli. Jednou větou vzkřísil památku stovek a tisíců osob poslaných do zapomnění. Ruský soud mu však nedávno dal trest třinácti let vězení za sexuální násilí. Kritici považují proces za vykonstruovaný.
29. 11. 2020|

Ruský soud se začal zabývat odvoláním historika Dmitrijeva. Podle zastánců chce Moskva zdiskreditovat jeho práci

Jurij Dmitrijev je historik zabývající se zločiny sovětského vůdce Josifa Stalina. Momentálně si odpykává třináctiletý trest za mřížemi kvůli údajnému násilí na nezletilé. Ruský soud se začal zabývat jeho odvoláním. Obvinění se Dmitrijev brání a jeho zastánci tvrdí, že Moskva chce zdiskreditovat jeho celoživotní práci.
25. 11. 2020|

Odvolací soud výrazně zpřísnil trest ruskému historikovi Dmitrijevovi

Odvolací soud v ruském městě Petrozavodsku výrazně zpřísnil trest vězení historikovi Juriji Dmitrijevovi, známému díky odhalování zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. Dmitrijev byl v první instanci odsouzen za sexuální násilí ke 3,5 roku odnětí svobody, nyní mu byl trest zvýšen na 13 let za mřížemi. Kritici považují proces za vykonstruovaný, zaměřený na diskreditaci historika a znehodnocení jeho díla.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 19:17|