TÉMA

Praktičtí lékaři

Část pacientů možná čeká méně cest za odbornými doktory. Léky by mohli předepsat i praktici

Praktičtí lékaři navrhli ministerstvu zdravotnictví, aby mohli nově předepisovat asi dvě stovky léků, které dosud spadají pod kontrolu specialistů. Resort souhlasí, změny chce zavést od podzimu. Část pacientů by pak mohla ušetřit cestu k některým odborným lékařům.
5. 6. 2023|

Lékárníci v Anglii by nově mohli předepisovat některé léky, má to ulevit ordinacím

Lékárníci v Anglii by se mohli svými pravomocemi přiblížit praktickým lékařům. Na některá méně závažná onemocnění, třeba na různé infekce, by mohli sami předepisovat léky. Změna, kterou zvažuje vláda, by mohla začít platit od příští zimy. Kabinet plánuje do rozšíření lékárnických služeb investovat během dvou let v přepočtu víc než 17 miliard korun. A některé lékárny doufají, že je novinka zachrání před krachem.
13. 5. 2023|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Jsme na hraně kapacit, na omikron se ale nešlo lépe připravit, říká praktik Šonka

V Česku se blíží vrcholu koronavirová vlna varianty omikron. Nemocnice i praktičtí lékaři zatím péči zvládají, především ti druzí se ale dostávají na hranu svých možností. Řekli to hosté Událostí, komentářů: předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten lituje, že zpomaluje tempo očkování. Šonka pak upozornil, že podle něj se nešlo na omikron lépe připravit.
29. 1. 2022|

Povinné očkování by rozdělilo společnost, řekl Válek. Jiná cesta není, oponoval Kubek

Budoucí vládní kabinet představil svou strategii pro boj s epidemií covidu-19 v Česku. Počítá například se zaváděním opatření na regionální úrovni nebo obnovením platnosti PCR testů. Vymezuje se naopak proti povinné vakcinaci, ačkoliv očkování je podle kandidáta na ministra zdravotnictí Vlastimila Válka (TOP 09) jedinou cestou. Očkovací povinnost je ale nutná podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Kritiku si budoucí vláda vysloužila i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), podle kterého nemají hygieny pravomoce k zavádění opatření. O možnostech v boji proti covidu spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2021|

Lídři za Středočeský kraj v debatě řešili, co dělat v situaci, kdy se počty případů covidu zvyšují

O covidu, možných opatřeních a krocích vlády mluvili v předvolební debatě lídrů ve  Středočeském kraji Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 22:17|

Třetí dávku očkování proti covidu dostala zatím zhruba desetina lidí, jsou to hlavně zdravotníci

Posilující dávku očkování proti covidu-19 dosud dostala zhruba desetina z těch, kteří už se přeočkovat mohou. Těm, co mají osm měsíců od dokončené vakcinace, kvůli tomu chodí informační SMS zprávy s nabídkou registrace. Přeočkování třetími dávkami v Česku oficiálně začalo minulé pondělí.
29. 9. 2021|

Příznaky chřipky a covidu jsou podobné, pacienty budou testovat praktici

Příznaky chřipky a covidu-19 jsou špatně rozeznatelné, pacienty s nemocemi dýchacích cest proto budou lékaři testovat. Varují ale před tím, že i chřipka může vést k hospitalizaci či úmrtí. Ročně jde podle nich až o patnáct set lidí. Zejména senioři by se proto měli proti chřipce očkovat. Vakcína je pro ně zdarma. Na tiskové konferenci na ministerstvu zdravotnictví to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.
21. 9. 2021|

Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky.
19. 9. 2021|

Skončilo Národní očkovací centrum, do budoucna ministerstvo spoléhá na praktiky a nemocnice

V Národním očkovacím centru dostali injekci poslední zájemci. Provoz spustilo v pražských Vysočanech na začátku května. Celkem tu zdravotníci aplikovali přes 570 tisíc dávek. S omezením provozu počítají v příštích dnech i další místa. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zopakoval, že dál by vakcinace měla mít dva pilíře: praktické lékaře a očkovací místa při nemocnicích.
10. 9. 2021|

Pediatři mohou začít očkovat Modernou. Reprodukční číslo se drží nad hodnotou jedna

Od pondělí si vakcíny budou moci objednávat nově i praktičtí lékaři pro děti. Očkovat se smí děti od 12 let v doprovodu rodičů, určena je pro ně látka od společnosti Moderna. Zájem jich během prvních hodin projevily podle distributora desítky. S očkováním dětí by tak mohli začít ještě tento týden. Většina z dvou tisíc pediatrů ale s objednávkou vyčkává. Epidemie covidu-19 v Česku zrychluje. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se druhý den drží nad hodnotou jedna znamenající právě zrychlování.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:47|

Kardiologové chystají preventivní kampaň. Chtějí zachránit 2500 lidí ročně

Do deseti let chtějí kardiologové v Česku snížit o pět procent počet úmrtí na srdeční choroby.  Cíl si kladou navzdory očekávání, že nemocných bude v populaci přibývat. Důraz budou klást na prevenci, která by měla části pacientů pomoci.
2. 8. 2021|

Do ordinací praktiků by měly dorazit první vakcíny společnosti Moderna. Bude jich ale méně, než lékaři očekávali

Ve středu přibylo 777 potvrzených případů covidu, nejméně ve všední den od 7. září. Je to o 487 méně než ve stejný den minulý týden. K praktickým lékařům by měly během čtvrtka dorazit první vakcíny společnosti Moderna. Praktici ale dostanou tento týden méně této očkovací látky, než čekali. Víc jí totiž bude třeba na druhé dávky v očkovacích centrech, řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 20:39|

K očkování se mohou hlásit lidé nad 40 let

Od půlnoci z neděle na pondělí se mohou k očkování proti covidu-19 hlásit všichni lidé nad 40 let. Dalším krokem by již mělo být otevření registrací pro všechny nad 16 let, premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že by se tak mohlo stát 1. června. V polovině května vypršela platnost přednostních kódů pro chronické pacienty s nižší prioritou, s prioritními kódy se dál mohou hlásit osoby pečující a akademičtí pracovníci.
12. 4. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 09:32|

Někteří senioři na očkování stále čekají. Praktici mají málo vakcín

Některým praktickým lékařům přichází očkovací látky se zpožděním. V důsledku toho čekají ohrožení pacienti déle, což jim komplikuje další léčbu. Část z nich se proto raději přehlašuje do očkovacích center. Všichni ale takovou možnost nemají a někteří nepohybliví pacienti jsou kvůli tomu dále v izolaci. Na druhou stranu musejí lékaři některé pacienty přesvědčovat, aby se naočkovat nechali.
11. 5. 2021|

Nevíme, kdo nyní v Česku řídí očkování, shodují se vakcinolog Chlíbek a praktik Šonka

Návrat do normálního života po epidemii koronaviru by mělo zajistit očkování. Problémy jsou ale s dodávkami vakcín praktickým lékařům. Pomoci by mělo, že látkou od firmy Moderna budou nyní očkovat výhradně praktici. Kámen úrazu je podle odborníků ale v nedostatečné koordinovanosti. Jak předseda vakcinologů Roman Chlíbek, tak předseda praktických lékařů Petr Šonka uvádějí, že vlastně nevědí, kdo v Česku nyní očkování řídí. Oba byli hosty Otázek Václava Moravce.
9. 5. 2021|

Na akce bude moci ještě v květnu 700 lidí, plánuje Zaorálek. Očkování zrychlilo, praktickým lékařům chybějí vakcíny

Ve středu dostal vakcínu proti covidu-19 druhý nejvyšší počet lidí za den od začátku vakcinace, a to 76 099. Vakcíny ale chybí praktickým lékařům. Ve středu přibylo 1857 potvrzených případů. Počet nově nakažených byl nejnižší za všední den od 21. září. Vláda ve čtvrtek rozhodla o dalším rozvolnění protiepidemických opatření. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mohlo po polovině května rozvolňování pokračovat povolením hromadných akcí až pro 700 lidí.
6. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 17:18|

Mateřské školy by se mohly otevírat po okresech, navrhne Babiš

Otevírání mateřských školek od pondělí by se mohlo řídit epidemickou situací na úrovni okresů, nikoliv celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve čtvrtek navrhne vládě, řekl  zpravodajskému serveru iDNES.cz. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky nakonec otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek. Testy v úterý potvrdily 3787 nových případů covidu, to je o čtvrtinu méně než před týdnem. Oproti minulému týdnu ale klesá počet naočkovaných.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 13:38|

Přibylo přes deset tisíc nakažených, nemocní se mohou registrovat k očkování

Počet potvrzených případů koronaviru v Česku znovu překročil desetitisícovou hranici. V úterý testy odhalily 10 883 nakažených, to je zhruba o 3100 méně než minulý týden. Snížil se také počet hospitalizovaných, v nemocnicích bylo v úterý 8402 lidí s covidem. Chronicky nemocní se mohou od středy začít hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně díky kódům od ambulantních specialistů. Přidělovat je mohou například kardiologové, onkologové, diabetologové nebo plicní lékaři.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 19:13|

Praktická lékařka naočkovala už přes tisíc lidí. Zvládli bychom celou republiku, tvrdí

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji už zdravotníci aplikovali v součtu téměř 67 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru. Více než tisícovku lidí naočkovala praktická lékařka Šárka Mostýnová, patří díky tomu v celé republice k vůbec nejaktivnějším.
11. 2. 2021|

Praktičtí lékaři dali loni vakcínu proti chřipce více lidem. I tak je proočkovanost jen osm procent

Proti chřipce se nechalo loňský rok naočkovat o třetinu více lidí. Celkem tak tuzemští lékaři využili přibližně 860 tisíc vakcín proti chřipce, což odpovídá naočkování osmi až devíti procent populace. České televizi to potvrdilo Sdružení praktických lékařů s tím, že v předchozích pěti letech bylo proočkovaných pět až šest procent lidí. Zájem sto​upl kvůli obavám z pandemie koronaviru, i proto praktičtí lékaři objednávají na letošek vakcín víc.
30. 1. 2021|

Pro očkování seniorů budou klíčoví praktičtí lékaři. Pomohou s registrací i vlastní vakcinací

V českých domovech pro seniory se začíná s vakcinací, očkovat klienty do nich jezdí mobilní týmy. Ty ovšem nezavítají k seniorům, kteří žijí doma. Pro získání vakcíny se budou muset sami registrovat v internetovém systému, což pro některé může být překážkou. Pomoci by kromě rodiny nebo pečovatelů mohli i praktičtí lékaři. Starším pacientům by měli přes internet rezervovat termín v očkovacích centrech, kde budou praktičtí lékaři také pracovat. V Jihomoravském kraji se ale chystají i na očkování ve vlastních ordinacích.
14. 1. 2021|

V Česku vznikají očkovací centra, hejtmani ale kritizují rezervační systém

Jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne v Česku podle premiéra v pražské Libni v kongresovém centru O2 universum, další staví i některé kraje. Už v pátek se totiž mají nejstarší senioři hlásit k očkování proti covidu-19. Ostatní si pak mohou rezervovat termín od 1. února. Kvůli plánovanému očkování ale hejtmani upozorňují ministerstvo zdravotnictví na nedostatky v rezervačním systému. Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává na 84 bodech ze sta, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti. V pondělí testy potvrdily 9294 nákaz.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 20:13|