TÉMA

Mariana Čengel Solčanská

Když ženy nebyly sešněrovány jen korzetem. Film Služka se inspiruje příběhem z rodiny Vášáryových

Postavení žen ve společnosti před sto lety vyobrazuje filmové drama Služka, které od tohoto týdne promítají česká kina. Jde o adaptaci bestselleru Hany Lasicové, která při psaní vyšla z příběhu spojeného se svou rodinou, podílela se i na filmovém scénáři. Snímek slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské vznikl v koprodukci České televize a i herecké obsazení je česko-slovenské. V domě jednoho vysoce postaveného úředníka v dobách na sklonku Rakouska-Uherska se tak mezi panstvem a služebnictvem diváci potkají s Karlem Dobrým, Annou Geislerovou či Zuzanou Mauréry. Titulní roli služky hraje Dana Droppová.
17. 3. 2023|

Dobové drama Služka má za sebou natáčení na zámku ve Slatiňanech, do kin se chystá za rok

Na zámku ve Slatiňanech v Pardubickém kraji filmaři právě dotočili značnou část snímku Služka. Dobové drama ze začátku 20. století je inspirované stejnojmennou knihou spisovatelky Hany Lasicové, dcery slovenských herců Milana Lasicy a Magdy Vašáryové. Podílí se na něm i Česká televize.
25. 10. 2020|

Služka Hany Lasicové se dostala i k filmu. Prožije romantický vztah s panskou dcerou

Na Pardubicku se začalo natáčet historické romantické drama Služka. Snímek v režii Mariany Čengel Solčanské vychází ze stejnojmenné knihy Hany Lasicové. Obě také napsaly scénář. Příběh vypráví o dvou dívkách zmatených citovou nejistotou v dobách, kdy právo na lásku podle vlastního výběru bylo značně omezené.
29. 9. 2020|