TÉMA

Průvod

Manilou prošla socha Černého Krista. Doprovodily ji statisíce věřících

Masy katolických věřících v barvách žluté a bordó zaplnily ulice filipínské Manily, když se připojily k procesí na počest Černého Nazaréna, starobylé dřevěné sochy Ježíše Krista. Tradiční událost byla kvůli pandemii covid-19 v posledních letech zrušena, teď přilákala více než 830 tisíc lidí. Kvůli průvodu v centru města, kde se socha nachází, byly nasazeny tisíce policistů. Socha vznikla v Mexiku a na Filipíny se dostala počátkem 17. století. Přibližně osmdesát procent ze 110 milionů obyvatel země se hlásí k římskokatolické církvi, což je dědictvím stovek let španělské koloniální správy.
9. 1. 2024|

Lidé uctili památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Rektorka s děkankou zapálily symbolický oheň

U Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se ve čtvrtek konal pietní průvod za oběti tragické střelby, při které zemřelo čtrnáct lidí. Akce s názvem Přenesení světla je první z řady aktivit Měsíce pro fakultu, které by měly vrátit univerzitní akademický život zpět na náměstí Jana Palacha.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 20:08|

Stavěním máje odstartoval Slovácký rok v Kyjově

Stavěním máje před zaplněným Masarykovým náměstím v Kyjově v pátek odpoledne začala víkendová část programu festivalu Slovácký rok. Nejstarší národopisná slavnost v Česku letos nabídne přes čtyřicet programových bodů, novinkou bude Městečko kyjovských vinařů s odpočinkovou zónou. Program končí o půlnoci z neděle na pondělí. Festival se koná jednou za čtyři roky.
11. 8. 2023|
Obrazem

Newyorčané oslavili Den díkůvzdání tradičním průvodem po Manhattanu

Američané si Dnem díkůvzdání připomněli památku prvních osadníků, kteří připluli do Virginie. Nechyběl ani každoroční zábavní průvod v New Yorku, který je známý nafukovacími balony a pestrými kostýmy.
25. 11. 2022|

Lidé v centru Prahy demonstrovali za bezpečí LGBTQ+ komunity. Podnětem byla vražda v Bratislavě

Před Rudolfinem v centru Prahy se v pátek večer sešli demonstranti, kteří se chtěli vyslovit pro svobodu a bezpečí pro všechny lidi včetně členů LGBT+ komunity. Řečníci v proslovech připomněli vraždu dvou lidí u bratislavského gaybaru z minulého týdne. Jejich smrt by podle řečníků měla být spouštěčem ke změně, protože lidé z LGBT+ se podle nich s nepochopením a diskriminací setkávají každodenně.
21. 10. 2022|

Pětasedmdesát kroků za minutu, těžká lafeta s rakví a 142 kadetů. I to byl pohřeb královny

Královnu Alžbětu II. na poslední projížďce Londýnem doprovodilo v pondělí přes 140 kadetů britského námořnictva. Ti táhli dva a půl tuny těžkou lafetu s rakví. Nejprve do Westminsterského opatství a pak i z něj. Celkem se do procesí zapojily dva tisíce vojáků, stejný počet dohlížel na bezpečnost. Celé procesí mělo jasně dané jak pořadí zúčastněných, tak rychlost. Pohřbu se zúčastnily stovky světových lídrů, s královnou se ale naposledy loučili i obyvatelé Velké Británie.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 20:57|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Německý soud poslal na doživotí muže, který loni vjel do masopustního průvodu

Soud v Německu uložil doživotní trest vězení muži, který loni v únoru úmyslně najel autem do karnevalového průvodu v západoněmeckém městě Volkmarsen a zranil nejméně 88 lidí včetně 26 dětí. Soudce tak vyhověl požadavku státního zastupitelství, podle nějž nepřipadal nižší trest v úvahu, protože obžalovaný jednal zákeřně, nebezpečně a z nízkých pohnutek. Doživotní vězení je nejvyšším trestem udělovaným v Německu.
16. 12. 2021|

Úřady obvinily muže podezřelého z najetí do vánočního průvodu ve Wisconsinu z mnohonásobné vraždy

Nedělní incident ze státu Wisconsin, při němž vjel řidič autem do vánočního průvodu ve městě Waukesha, má šestou oběť. Podle amerických médií to před soudem oznámila prokuratura, podle níž se jedná o dítě. Raněných je podle prokurátorů přes šedesát namísto původně oznámených 48. Úřady obvinily podezřelého Darrella Brookse z mnohonásobné vraždy, podle předběžného vyšetřování kličkoval ze strany na stranu ve snaze zasáhnout co nejvíce lidí. Obyvatelé města den po tragédii uctili zemřelé na shromáždění se svíčkami.
23. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 00:10|

Na předměstí Milwaukee vjelo auto do vánočního průvodu. Zemřelo pět lidí, čtyři desítky jsou zraněny

U města Milwaukee v americkém státě Wisconsin vjelo v neděli auto do vánočního průvodu, zabilo pět lidí a dalších 48 poranilo, oznámil v pondělí šéf místní policie Dan Thompson. Nejednalo se podle něj o teroristický čin, podezřelý řidič v průvodu nikoho neznal a jen pár chvil před incidentem odjel z domova, kde se s někým pohádal. Řada raněných, mezi nimiž jsou i děti, je ve vážném či dokonce kritickém stavu, uvádí místní nemocnice.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 22:26|

Od vraždy Václava III. v Olomouci uběhlo 715 let. Jeho památku uctili pietním průvodem

Olomoučané si ve středu pietním průvodem v centru města připomněli 715 let od vraždy posledního panovníka z dynastie Přemyslovců Václava III. Průvod s historickými postavami v čele v podobě vojáka, bosého mnicha, měšťana a za doprovodu bubeníka došel ke katedrále svatého Václava, kde byl tento český, polský a uherský král v roce 1306 ve svých 16 letech zavražděn. Na jeho památku se na tři minuty rozezněly také katedrální zvony – vyzvánět začaly ve 13:06, ve stejný čas byl údajně Václav III. zavražděn.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 20:19|

Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|

Déšť mrtvoly nezastavil. Mexickou metropolí prošel tradiční průvod koster

Zatímco v Česku se lidé na dušičky vydávají na hřbitovy, aby si připomněli zesnulé, Mexičané se srocují v centrech svých měst. Památku zesnulých nazývají dnem mrtvých a v Mexico City i menších městech jej každoročně připomínají průvody lidí nalíčených jako mrtvoly či kostry. Ulice mexické metropole se zaplnily i v sobotu, i když bylo nevlídné počasí a diváci sledovali průvod „mrtvol“ v pláštěnkách a s deštníky.
3. 11. 2019|

Stovky lidí se v Praze zapojily do průvodu za legalizaci konopí

Stovky převážně mladých lidí se v sobotu v Praze zapojily do průvodu za legalizaci konopí. Na tradiční akci nazvanou Million Marihuana March dohlížely desítky policistů, kteří před demonstranty zastavovali dopravu v nejfrekventovanějších ulicích hlavního města včetně magistrály. Policie na Twitteru uvedla, že při demonstraci zaznamenala pět desítek přestupků spojených s držením drog, z nichž většinu vyřešila na místě pokutou.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 20:36|