TÉMA

Piloti

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů F-16, řekla Černochová. Učili by se v Pardubicích

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů letounů F-16, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během návštěvy Centra leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM v Pardubicích. To má výcvik zajistit. Letouny F-16 předají během několika měsíců Ukrajině Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie. Má jich být zhruba 45.
4. 4. 2024|

Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů pro F-16, podle Kyjeva by mohl začít ještě v srpnu

Americký prezident Joe Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů na letounech F-16 americké výroby. Uvedla to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Podle webu Politico už byla pro tento účel vybraná první skupina osmi ukrajinských pilotů. Ukrajinské letectvo uvedlo, že piloti do evropských zemí, kde bude výcvik probíhat, odjedou na konci léta. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že výcvik by měl začít ještě v srpnu. Konkrétní dodávky letounů zatím Kyjev slíbené nemá, ačkoliv několik zemí už prohlásilo, že jsou připravené stíhačky poskytnout.
9. 8. 2023|

Rhodos a Korfu dál bojují s plameny, vyšetřovatelé mluví o možném žhářství

Řecké ostrovy i část pevniny dál bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den. Podle agentury AMNA už platí nouzový stav na celém území ostrova. Existuje podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Také na Korfu, kde vypuklo několik nových požárů, mají podezření na žhářství. Nové požáry hlásí i střední Řecko.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 20:56|

Zelenskyj obvinil některé západní partnery, že protahují výcvik ukrajinských pilotů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby výsledky ukrajinské protiofenzivy byly zřejmé ještě před nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu. Řekl to v rozhovoru, který poskytl španělským novinářům při příležitosti příjezdu španělského premiéra Pedra Sáncheze. Zelenskyj zároveň před novináři obvinil některé západní partnery z nepochopitelných průtahů ohledně výcviku ukrajinských pilotů.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 16:50|

Během povstání wagnerovců zemřeli ruští vojáci, připustil Putin. Běloruská armáda byla připravená k boji

Ruský lídr Vladimir Putin v pondělním vystoupení k národu poprvé připustil, že si sobotní vzpoura wagnerovců vyžádala oběti mezi ruskými vojáky. V úterý jejich památku uctil na kremelském náměstí. Podle Putinova spojence Alexandra Lukašenka byla kvůli povstání uvedena do bojové pohotovosti i běloruská armáda. Podle CNN o povstání měly Spojené státy s předstihem detailní informace, které však sdílely jen s některými spojenci.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 22:11|

Nizozemsko a Dánsko připravují výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16

V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Kromě další vojenské podpory Ukrajiny se státy zavazují k tréninku ukrajinských pilotů na západních strojích, mimo jiné na amerických stíhačkách F-16. I když tento výcvik postupně začíná, tak zatím není jasné, kdo a kdy je na Ukrajinu dodá.
15. 6. 2023|

30 let zpět: Slavnostní odhalení pamětní desky věnované válečným letcům

V Historickém ústavu Československé armády v Praze byla slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná československým válečným pilotům. Nová pamětní deska, která obsahuje celkem 513 jmen padlých, byla darem Svazu letců svobodného Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 10. 2022|

Ruský vojenský letoun narazil do obytné budovy v Irkutsku, zahynuli dva piloti

Ruský vojenský letoun narazil do dvoupatrové obytné budovy v sibiřském městě Irkutsk, uvedl na Twitteru oblastní gubernátor Igor Kobzev. Dodal, že je na místě nehody a zatím nemá žádné informace o případných obětech. Agentura Interfax následně s odvoláním na úřady informovala, že zahynuli oba piloti.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 15:04|

Londýn tepe bývalé vojenské piloty za to, že cvičí ty čínské. Chce to zarazit

Britské ministerstvo obrany v úterý kritizovalo cesty bývalých britských vojenských pilotů do Číny, kde za úplatu cvičí piloty armády komunistické země. Zákon to sice nezakazuje, ale poznatky o fungování západních pilotů by mohly sehrát zásadní roli například při napadení Tchaj-wanu, informovala stanice BBC. Vláda chystá kroky, aby této spolupráci zabránila.
18. 10. 2022|

„Na letiště ani nejezděte.“ Stávka pilotů Lufthansy ochromila dopravu, dotýká se i Česka

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa v pátek ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do Česka. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za neuskutečněné lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí letní prázdniny.
2. 9. 2022|

Lufthansa kvůli stávce pilotů zrušila osm letů mezi Prahou a Frankfurtem

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa zruší zatím osm letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem, jeden z nich už ve čtvrtek večer. Naopak lety stejného dopravce z Prahy do Mnichova jsou zatím beze změn. Uvedla to mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
1. 9. 2022|

Piloti Ryanairu v Belgii stávkují, chtějí více peněz

Na osmdesát letů museli zrušit v Belgii kvůli stávce pilotů společnosti Ryanair. Zaměstnanci irských nízkonákladových aerolinek během víkendu stávkují poté, co zkrachovala jednání mezi odbory a vedením společnosti o zlepšení pracovních podmínek. Stávka zasáhla rušný víkendový provoz uprostřed turistické sezony.
24. 7. 2022|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Pětice zahraničních pilotů stáhla insolvenční návrh na aerolinky Smartwings, s firmou došli k dohodě

Pětice pilotů, která počátkem tohoto týdne podala soudu insolvenční návrh na aerolinky Smartwings, vzala svůj návrh zpět. Zdůvodnila to uzavřením dohody s firmou. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného v Insolvenčním rejstříku, na který upozornil web Zdopravy.cz. O formálním ukončení insolvence musí rozhodnout soud.
23. 12. 2021|

Bývalý testovací pilot Boeingu byl v kauze strojů 737 MAX obžalován z podvodu. Hrozí mu až sto let za mřížemi

Bývalý testovací pilot americké společnosti Boeing byl obžalován z podvodu v souvislosti s kauzou letadel 737 MAX. Podle prokuratury oklamal Federální úřad pro letectví (FAA), když mu zprostředkoval nepřesné a neúplné informace o systému stabilizace letu MCAS, informovala agentura AP. Vadné fungování tohoto systému podle úřadů vedlo k tomu, že dva stroje 737 MAX v letech 2018 a 2019 havarovaly. Nehody si vyžádaly 346 obětí.
15. 10. 2021|

Pracovní trh v Česku sílí. Zájem je zejména o nekvalifikované práce v průmyslu a logistice

České firmy plánují rozsáhlé nábory zaměstnanců. Nejvíce chybí nekvalifikovaní pracovníci v průmyslových závodech nebo v logistice. Pozice se ale kvůli nízké nezaměstnanosti a nezájmu lidí ne vždy daří obsadit.
20. 9. 2021|

Drony pomáhají u požárů i nehod. Jejich piloti dostali modré majáky, formálně patří pod hasiče

Velmi platnou součástí integrovaného záchranného systému v Plzeňském kraji jsou nově piloti dronů. Jejich služeb využívají hasiči při požárech i policisté při hromadných dopravních nehodách. Piloti mají i výjezdové vozidlo s modrými majáky, pro jejich drony platí výjimky pro lety nad zástavbou nebo v noci. Úřady v případě mimořádných zásahů piloti informují až zpětně.
18. 3. 2021|

Na východě Ukrajiny se zřítil vojenský letoun, 25 mrtvých

25 lidí zahynulo, když se v pátek večer na východě Ukrajiny zřítil vojenský letoun. Antonov An-26 podle ukrajinské civilní ochrany havaroval u města Čugujev v Charkovské oblasti. Dva lidé údajně neštěstí přežili. Podle ukrajinských úřadů šlo o cvičný let. Na místě jsou záchranáři, v sobotu tam dorazí prezident Volodymyr Zelenskyj.
25. 9. 2020|