TÉMA

Kapénky

Za týden přibylo téměř 1500 nových případů černého kašle

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku. Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci padesátých let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci. Vakcíny jsou v současné době jen pro těhotné, tento týden dorazí dle ministerstva zdravotnictví devadesát tisíc nových z Kanady a Francie.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:23|

Přenos covidu-19 aerosolem je horší než kapénkami, ukazují studie

Zatím jsou to jen náznaky, ale několik nových studií upozornilo, že pokud dojde k nákaze covidem při přenosu aerosolem, mívá pak nemoc horší průběh než při přenosu kapénkami.
30. 4. 2021|

Američtí vládní epidemiologové obrátili: covid se přenáší i vzduchem

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je hlavním národním institutem Spojených států amerických pro veřejné zdraví. V pondělí tato agentura na svých stránkách uvedla, že nový koronavirus se může šířit vzduchem na vzdálenost více než 6 stop (asi 180 centimetrů), zejména ve špatně větraných a uzavřených prostorách. Zástupci agentury ale trvají na tom, že takové šíření je neobvyklé a současná pravidla pro společenské distancování mají stále smysl.
6. 10. 2020|