TÉMA

Jiří Snížek

Nová železnice z Prahy na Benešov by se mohla vyhnout Přírodnímu parku Velkopopovicko

Nová železnice, která má urychlit cestování mezi Prahou a Benešovem, by mohla vést mimo Přírodní park Velkopopovicko. Vedení Středočeského kraje zadalo Správě železnic (SŽ), aby prověřila i jiné trasy. S původní, kterou železničáři představili, nesouhlasí hlavně Velké Popovice. Podle vedení obce by trať zničila vzácnou krajinu a ohrozila zdroje pitné vody.
19. 9. 2023|

V bývalém vojenském prostoru v Milovicích vznikne elektrárna, bydlení i vědecko-technický park

Věda, výzkum, ochrana přírody i safari jsou v plánu pro budoucnost bývalého vojenského prostoru ve středočeských Milovicích. Zastupitelé zrušili stavební uzávěru pro někdejší vojenský prostor, a tak se tam může začít stavět. Je to 32 let poté, co Milovice v roce 1991 opustila okupační sovětská armáda.
27. 2. 2023|

Středočeská vláda podepsala koalici. Nominaci Jermanové nebudeme kádrovat, uvedla Pecková

Zástupci nové středočeské koalice nebudou žádat opoziční hnutí ANO, aby navrhlo do čela kontrolního výboru někoho jiného než končící hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Je ale otázkou, zda bude do čela výboru zvolena, uvedla pravděpodobná nástupkyně Pokorné Jermanové Petra Pecková (STAN). Lídři stran, které se dohodly na krajské vládě, ve středu v Praze podepsali koaliční smlouvu.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 15:35|

Ve Středočeském kraji jednají STAN, ODS, Piráti a Spojenci. Hejtmankou by měla být Pecková

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhráli Starostové a nezávislí, získali přes 22 procent hlasů. Na druhém místě skončila ODS s více než 19,5 procenta. V současné době v kraji vládnoucí ANO skončilo až na třetím místě se ziskem 18,5 procenta hlasů. Vítězné hnutí STAN oznámilo záměr o koalici jednat s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj. Do zastupitelstva se tentokrát nedostali zástupci ČSSD a KSČM, sociální demokraté tak přišli o 11 mandátů, komunisté o osm. Volební účast přesáhla 40 procent.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 14:43|

Co svede deset záchytných parkovišť? Středočeští lídři debatovali o dopravě v kraji

Dopravní komplikace ve středních Čechách – především ve spojení na Prahu, kam mnozí zajíždějí do práce – by středočeští volební lídři řešili výstavbou nových záchytných parkovišť, větším využíváním železnice i podporou cyklistiky. Za důležité pak považují dobudování dálniční sítě včetně vnějšího pražského okruhu a úpravu rozpočtového určení daní, která by kraji vynesla víc peněz na silnice II. a III. tříd.
25. 9. 2020|

Spor o testování seniorů na koronavirus zdarma rozděluje Středočeský kraj. Hejtmanka Jermanová ho hájí, opozice kritizuje jako nebezpečný populismus

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek řekl, že příští týden bude omezeno shromažďování lidí hlavně ve volnočasových aktivitách. Mají kandidáti na hejtmana ve Středočeském kraji dostatek informací o vývoji situace a jak by postupovali v řešení koronavirové krize?  Diskutovali o tom v debatě.
25. 9. 2020|