TÉMA

Petra Pecková

Vylepení urážlivých plakátů na adresu středočeské hejtmanky bylo podle policie přestupkem

Případ vylepení plakátů, které hejtmanku Středočeského kraje Petru Peckovou (STAN) spojovaly s korupční kauzou Dozimetr, policie kvalifikovala jako přestupek. Ke spáchání trestného činu podle ní nedošlo, případ teď bude řešit správní orgán. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Škoda, která krajskému úřadu vznikla, byla podle Daňka zhruba 1100 korun. Pachateli hrozí až padesátitisícová pokuta.
19. 3. 2024|

Většina hejtmanů chce rozdělovat peníze z daní podle počtu obyvatel a délky silnic. Proti je Praha a kraje ze severu

Asociace krajů předloží vládě návrh na změnu výpočtu, kterým se mezi regiony dělí peníze z daní. Zohlednit má nově počet obyvatel nebo studentů středních škol, ale například i délku silnic, které kraje spravují. I když návrh schválili hejtmani výraznou většinou, nezvedli pro něj ruku všichni. O jeho přínosu nejsou přesvědčeni dva hejtmani ze severu republiky ani pražský primátor, jehož město by navržená úprava připravila o část peněz. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že se návrh krajů podaří rychle přepsat do podoby zákona. Pro to, aby se rozpočtové určení daní pozměnilo, je i opozice.
14. 3. 2024|

Vyřizování příspěvku na bydlení zrychlilo, v Praze je však situace dál komplikovaná

Už druhým rokem roste počet lidí žádajících o příspěvek na bydlení. Loni jim stát vyplatil téměř osmnáct miliard korun. Praxe ukazuje, že se úřadům daří zkracovat lhůty na vyřízení, z více než šedesáti na současných dvaadvacet dní. V hlavním městě je ale situace komplikovanější, v Příbrami se proto otevře detašované pracoviště pro Prahu.
5. 3. 2024|

Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní

Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|

Labe ještě zůstává na nejvyšším stupni, v západních Čechách začíná sčítání škod po povodních

Labe zůstává na některých místech na středním a dolním toku na třetím stupni povodňové aktivity. V Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve čtvrtek. V krajském městě i v Děčíně jsou zaplavené některé části silnic a cyklostezky podél řeky. Ve většině Česka ale již meteorologové odvolali výstrahu, která varovala před možným rozvodněním vodních toků. V západních Čechách, které se potýkaly se záplavami již před Štědrým dnem, již začínají sčítat škody. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že urychlí spuštění dotačního programu určeného právě k nápravám škod po živelních pohromách.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 18:14|

Audit středočeských silničářů neodhalil žádné podezřelé vazby. Šéf spojený s kauzou Dozimetr ale kvůli tomu skončil

Hloubkový audit, který zadal Středočeský kraj u svých silničářů, zjistil například spojení mezi bývalými zaměstnanci a společnostmi, které se účastnily veřejných zakázek. Naopak ale neprokázal žádné nadstandardní vztahy k bývalému řediteli Janu Lichtnegerovi, který je spojovaný s korupční kauzou Dozimetr.
27. 11. 2023|

Pecková očekává, že ANO zaplatí odstranění plakátů, které ji spojují s kauzou Dozimetr

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) očekává, že ANO zaplatí náklady na odstranění plakátů na krajském úřadu, které ji spojují s korupční kauzou Dozimetr, a postaví se kauze čelem. Mladík, který podle záznamů z kamer letáky rozvěšoval, se do budovy dostal spolu s marketingovým specialistou ANO Danielem Köpplem. Krajští zastupitelé ANO účast na vylepování plakátů odmítají, řekl místopředseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman. Věcí se zabývá pražská policie, zatím nestanovila právní kvalifikaci.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 16:38|

Část krajů navrhuje přerozdělení veřejných peněz. Současný systém je podle nich nespravedlivý

Zatím pět krajů schválilo zákonodárnou iniciativu, která jim má přinést víc peněz do rozpočtů. Změnit by se podle nich měl systém rozdělování daňových výnosů. Ty se dělí mezi stát a samosprávy podle zástupců krajů diskriminačně. Hejtmani proto připravují vlastní návrhy úprav, které chtějí poslat do sněmovny. Proti je ministerstvo financí, stát by mohl podle propočtů přijít zhruba o dvanáct miliard korun.
1. 10. 2023|

Na zahradu domu na Berounsku se zřítil ultralight. Pád nepřežili dva muži

Dva muži v úterý nepřežili pád ultralightu v Tlusticích na Berounsku. Záchranáři se je pokoušeli čtyřicet minut oživit. Stroj spadl na zahradu u rodinného domu, na které nikdo nebyl. Jednou z obětí je starosta nedalekého Zaječova Vladimír Havlík, uvedla na síti X středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 21:22|

Oznamovatelé korupce i jiného protiprávního jednání by měli být chráněni před odvetou zaměstnavatelů

Platí nová pravidla na ochranu takzvaných whistleblowerů, tedy lidí, kteří upozorní na korupci nebo jiné protiprávní jednání, ať už ve firmě nebo třeba na radnici. Oznamovatelé těchto činů by měli být chráněni před případnou odvetou ze strany zaměstnavatelů. Upravuje to zákon, který v úterý vstoupil v účinnost.
1. 8. 2023|

V Kolíně cestou k zásahu havarovala cisterna. Jeden hasič zahynul

V Kolíně zemřel v noci na čtvrtek hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech. Další tři jeho kolegové utrpěli při nehodě zranění, jednoho s vážným zraněním záchranáři letecky transportovali do pražské nemocnice.
20. 7. 2023|

Kraje chtějí víc peněz z výběru daní. Podle Stanjury to nepřichází v úvahu

Kraje žádají minimálně stejný podíl z výběru daní jako dosud a hejtmani chtějí zároveň změnit způsob, jakým se peníze mezi regiony rozdělují. Navýšení podílu podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nepřichází v úvahu, vládní úsporný balíček naopak počítá se snížením. Vedení Středočeského kraje mluví i o možné žalobě k Ústavnímu soudu.
8. 7. 2023|

Středočeští dobrovolní hasiči získají od kraje na vybavení či opravy zbrojnic přes sedmdesát milionů

Zastupitelé Středočeského kraje podpořili modernizaci dobrovolných hasičů v regionu, a to ve více než třech stech obcích a městech. Hasiči peníze využijí například na vybavení, cisternové stříkačky nebo stavbu a rekonstrukci zbrojnic. Zázemí modernizují také hasiči v dalších krajích.
29. 6. 2023|

Bek chce stihnout digitalizaci přijímaček za rok. ANO s tím podle Berkovcové pomůže

Plánovaná novela o digitalizaci přijímacích zkoušek na střední školy by se na vládu mohla dostat v srpnu. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připustil, že stihnout elektronizaci do příštích přijímaček nebude jednoduché, míní však, že je to možné. Poslankyně ANO a členka sněmovního školského výboru Jana Berkovcová řekla, že ANO v tomto vládu podpoří. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze Renata Schejbalová to nepovažuje za reálné.
11. 6. 2023|

Problém středních škol má nyní řešit maximální využití kapacit. Ve třídách bude až 34 žáků, řekl Fiala

Nedostatek kapacit na středních školách pro školní rok 2023 až 2024 chce stát řešit plným využíváním maximální kapacity až 34 žáků ve třídě. V nejžádanějších oborech mohou vzniknout nové třídy. Po čtvrtečním jednání s hejtmany a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Některé regiony podle Beka už navýšení kapacit tříd nařídily – jmenoval například Liberecký kraj. Školy podle něj komunikují s rodiči a informují je o nových volných místech.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 20:22|

Postavili jsme mnoho škol, říká Pokorná Jermanová. Do středních se nedala ani koruna, reagovala Pecková

Kapacita středních škol ve Středočeském kraji je dostatečná, shodla se současná hejtmanka kraje Petra Pecková (STAN) s poslankyní a bývalou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Problém podle nich je zejména v okolí Prahy, kde je nutné kapacity navýšit. Za minulého vedení se dle Pokorné Jermanové podařilo postavit mnoho škol a zvýšit jejich kapacitu. „Do středních škol se ale nedala ani koruna,“ reagovala Pecková v Událostech, komentářích.
25. 5. 2023|

Méně peněz na údržbu silnic či dálnic. Ministři odhalují, kde chtějí ořezat dotace

Někteří ministři začínají upřesňovat úspory v národních dotacích. V příštím roce to má být šestačtyřicet miliard. Třeba ministr dopravy Martin Kupka (ODS) plánuje škrtnout dvě z celkových šesti miliard, kterými teď stát krajům přispívá na opravy silnic druhé a třetí třídy. Zhruba čtyři miliardy pak chce uspořit na provozních výdajích Státního fondu dopravní infrastruktury. Z těchto peněz se platí třeba údržba dálnic, silnic první třídy nebo železničních tratí.
17. 5. 2023|

Odborníky překvapily části vládního balíčku, opozice ho kritizuje

Podle zástupců sněmovní opozice budou vládní opatření na konsolidaci rozpočtu, které kabinet představil ve čtvrtek, znamenat další zdražování. SPD chce konsolidační balíček řešit jako mimořádný bod na úterní schůzi sněmovny. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová řekla, že poslanci potřebují detaily předtím, než se rozhodnou, jak budou ve sněmovně postupovat.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 21:58|

Při demolici budov kontaminoval milovický areál azbest, uvedl státní zástupce. Případ šetří policie

Při bourání zchátralých objektů po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku byly stovky tun materiálu s azbestem nadrceny a rozvezeny po celém areálu, území bývalého vojenského prostoru tak bylo kontaminováno, řekl okresní státní zástupce v Nymburce Štěpán Brunclík. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a podvodu. Zasahovali také na středočeském krajském úřadě v Praze a Městském úřadě v Milovicích. Podle serveru Seznam Zprávy policisté zamířili i do pražského sídla společnosti Mladá RP, která objekty po sovětské armádě bourala.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 18:29|

Středočeští zastupitelé zvolili náměstkem pro finance starostu Kolína Kašpara

Středočeští zastupitelé zvolili novým hejtmančiným náměstkem pro finance a dotace kolínského starostu Michaela Kašpara (STAN). Nahradil Věslava Michalika (STAN), který 12. června zemřel. Michalikovu agendu dočasně zastával radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Kašpar, který byl nedávno opět zvolen do čela kolínské radnice, je neuvolněným členem rady kraje, tedy bez nároku na plný plat. Opozice za ANO to kritizovala, podle ní by měl náměstek pro finance pracovat na plný úvazek.
31. 10. 2022|

Teplárny výrazně zdražují. Největší cenový skok čeká ty plynové

Další teplárny v Česku ohlašují zdražování. Zhruba na dvojnásobek zvedly ceny v Brně, a to i po započítání vládního cenového stropu na plyn. Od listopadu si tam výrazně připlatí asi sto tisíc domácností. V Břeclavi už dřív oznámili dokonce pětinásobné zdražení. Hlavním důvodem je vysoká cena plynu, na kterém je řada tepláren závislá. Další dodavatelé podle jejich profesního sdružení zdraží v následujících týdnech. Topná sezóna přitom sotva začala.
15. 10. 2022|

Arcibiskup Graubner odsloužil ve Staré Boleslavi mši k Národní svatováclavské pouti

Ve Staré Boleslavi u Prahy si ve středu lidé Národní svatováclavskou poutí připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Poutní mši na Mariánském náměstí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Nedaleko kostela, kde byl před 1087 lety kníže zavražděn, se mše v silném vytrvalém dešti účastnily stovky lidí. Na místě byli i kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a všichni čeští a moravští biskupové.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 13:33|

Požár hal nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou. Škodu odhadl majitel na 60 milionů

Rozsáhlý požár dvou skladovacích hal a odpadu v obci Záryby nedaleko Prahy mají hasiči pod kontrolou, je lokalizován a část jednotek se může vrátit na základny, informoval krátce po půlnoci mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Majitel skladovacích prostor odhadl škodu, kterou oheň způsobil, na 60 milionů korun. Požár se ale obešel bez zranění.
22. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 08:11|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|