TÉMA

Josef Mlejnek

Vohralíková skončí v čele prezidentské kanceláře, nahradí ji manažer Vašina

Jana Vohralíková, která nastoupila loni v březnu spolu s prezidentem Petrem Pavlem, k 15. únoru skončí jako vedoucí jeho kanceláře. Podle Hradu odchází z osobních důvodů. Jako nástupce si Pavel vybral ředitele středoevropské pobočky Aspen Institutu Milana Vašinu.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:23|

Nemáme signály, že za zrušenou návštěvu premiéra v Nigérii může český postoj k Izraeli, řekl Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by nespojoval zrušení cesty premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie s českou podporou Izraele v Organizaci spojených národů (OSN). Česká diplomacie podle něj žádné takové signály nezaznamenala. O tom, že zrušení Fialovy návštěvy může souviset s českou podporou Izraele v OSN, mluví někteří politici či analytici. Fiala měl Nigérii navštívit v rámci své cesty po subsaharské Africe, Abuja ale návštěvu na poslední chvíli zrušila.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 18:29|

Pavel hodnotil svých sto dnů v úřadu. Chce pracovat na změně nálady společnosti

Petr Pavel považuje za největší úspěch svého dosavadního prezidentství nastartování směru, kterým by rád pokračoval v příštích pěti letech, uvedl na tiskové konferenci ke 100 dnům od své inaugurace. Vize jeho působení na Pražském hradě stojí na dvou pilířích, prvním z nich je upevnění pozice České republiky ve společnosti demokratických zemí s prozápadní orientací. Druhým celková změna nálady ve společnosti, aby lidé uvěřili, že mohou něco změnit, pokud chtějí.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 23:04|

Začátek Středulovy kampaně nebyl přesvědčivý, myslí si politolog Mlejnek a novinář Novotný

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula dosud v kampani nedokázal přesvědčit, že by byl v prezidentských volbách silným kandidátem, myslí si politolog Josef Mlejnek. Považuje za paradox, že s pověstí zkušeného politického vyjednávače Středula nejprve podcenil oslovování voličů. Domnívá se, že jedním ze zásadních zvratů byla demonstrace odborů na Václavském náměstí, která neoslovila tolik lidí, kolik odboráři čekali. Souhlasí s ním zástupce šéfredaktora deníku E15 Jan Novotný, podle něhož pomalá kampaň částečně přispěla k rozhodnutí předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše rovněž kandidovat na post hlavy státu. Středulovu kandidaturu hodnotili v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2022|

Vláda teď bude řešit to, co jsme jí navrhovali už před měsíci, reaguje na nouzový stav opozice

Na jedné straně jako nový impuls v řešení epidemie koronaviru, na druhé straně jako promarněnou šanci kvůli sebestřednosti premiéra Andreje Babiše (ANO) vnímají šéfové sněmovních opozičních stran vývoj debaty s vládou. Kabinet v neděli po dohodě s hejtmany vyhlásil nový nouzový stav na dva týdny.
14. 2. 2021|

Senát jako pojistka demokracie? Za poslední dva roky senátoři prosadili změny zákonů ve třetině případů

Senátorům se daří prosazovat změny návrhů zákonů přibližně ve třetině případů. Pokud horní komora parlamentu návrh zákona zamítne, v drtivé většině jej následně přehlasují poslanci ve sněmovně absolutní většinou. Vyplývá to z databáze sněmovních tisků za poslední dva roky.
28. 9. 2020|