TÉMA

Prezenční výuka

Loni přibylo dětí, které musely opakovat ročníky. Podle odborníků za to může pandemie covidu

Na základních školách v loňském roce opakovalo ročník nejvíce žáků za posledních deset let. Statistici uvádějí, že důvodem je pandemie covidu-19. V tomto roce už ale ředitelé škol pokračující negativní trend neočekávají. Tvrdí, že žákům pomáhá speciální doučování po covidu. Letos by podle odborníků mohlo být dětí, které budou muset opakovat ročník podobně jako před covidem.
19. 10. 2022|

Vysoké školy reagují na sílící epidemii. Některé budou jednat o distanční výuce

Některé vysoké školy budou v příštím týdnu jednat o zpřísnění opatření nebo zavedení či rozšíření distanční výuky. Vyplývá to z výpovědí deseti univerzit pro ČT. Reagují tak na zhoršující se epidemickou situaci spojenou s onemocněním covid-19. Část univerzit už přitom omezuje počet studentů ve třídách nebo nabízí hybridní výuku, tedy možnost kombinovat přednášky v on-line i off-line podobě.
24. 10. 2021|

Ve středu přibylo 151 nakažených, reprodukční číslo opět stouplo

Laboratoře v Česku během středy odhalily 151 nových případů nemoci covid-19. Počty nakažených začaly v mezitýdenním srovnání výrazněji narůstat tento týden. Stouplo i reprodukční číslo,  které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Aktuálně je jeho hodnota 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února.  Zhoršenou situací se večer bude mimořádně zabývala vláda, zrušila uznávání očkování již po první ze dvou dávek a zpřísnila pravidla pro příjezdy zahraničí. Od čtvrtka začíná platit pro cestování takzvaný evropský covidový pas.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 17:46|

Testování na covid ve školách bude dvojího druhu. Vzorky si odeberou samy děti, lišit se bude vyhodnocení

Antigenní test budou děti z prvního stupně základních škol absolvovat dvakrát do týdne. Ve většině Čech budou používat sady Lepu, na Moravě sady Singclean. Žáci si budou vzorky odebírat sami. Pokud rodiče testování dítěte odmítnou, nebudou mít školy povinnost zajišťovat mu distanční vzdělávání.
8. 4. 2021|

PES bez nouzového stavu přežije s lokálními pravidly, říká Blatný. O omezeních rozhodne neděle

Ministerstvo zdravotnictví připravuje variantu protiepidemického systému, který bude využívat, až přestane platit nouzový stav. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) bude podobná současné pětistupňové sadě opatření, bez nouzového stavu ale bude možné vyhlásit pouze první stupeň, a to nikoli celostátně, nýbrž lokálně. Zatím platí restrikce celostátně, opatření jsou na čtvrtém z pěti stupňů. Zda v pondělí přijde zásadní zmírnění spojené s třetím stupněm, není ještě jasné, vláda si ponechá rozhodnutí až na poslední chvíli a usnese se v neděli.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:16|

Z druhé vlny pandemie v Česku viní pražský primátor Babiše. Změnil podle něj odborná opatření, chce, aby dopady řešila vláda

Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemůže dále kompenzovat podnikatelům ztráty v souvislosti s covidovými opatřeními. To považuje za úkol vlády. Ze současného šíření nákazy viní navíc premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle Hřiba pozdržel zavádění opatření proti pandemii. Pražský primátor byl hostem Interview ČT24.
24. 9. 2020|