TÉMA

Rujána

Německo chystá terminál pro LNG u Rujány. Místní se obávají o turistický ruch

Německo dál hledá náhradu za ruský plyn. Rok po přerušení dodávek sází spolková vláda stále víc na zkapalněný zemní plyn LNG. Brzy by měl nahradit polovinu suroviny proudící původně z Ruska. U Rujány začne v příštích dnech stavba čtvrtého terminálu, navzdory protestům místních.
25. 8. 2023|

Německé úřady vydaly povolení pro první úsek plynovodu k terminálu na Rujáně

Výstavba podmořského plynovodu mezi Lubminem a ostrovem Rujána, kde Německo připravuje terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), může začít. V pondělí to oznámila německá společnost na provoz plynovodní sítě Gascade, která získala povolení pro první část padesátikilometrového potrubí. O terminál se zajímá Česká republika, která je už nyní s Lubminem infrastrukturně propojena.
21. 8. 2023|

Němečtí kriminalisté zkoumají podezřelou jachtu a její možnou vazbu na výbuch Nord Streamu

Ani půl roku po výbuchu plynovodů Nord Stream 1 a 2 na dně Baltu nedokážou vyšetřovatelé říct, kdo sabotáž provedl. Němečtí kriminalisté objevili začátkem roku jachtu, která na palubě prokazatelně měla trhaviny a plavila se kolem dánského ostrova Bornholm. Po forenzní prohlídce se nyní nachází na Rujáně, uvedl přímo z místa zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
29. 3. 2023|

Někdejší letovisko se stalo terčem sporů. Ze Sassnitzu má proudit ruský plyn do Německa

Uprostřed velkého energeticko-politického sporu Berlína a Washingtonu uvázlo jedno malé město na severu Německa. Skupina amerických senátorů hrozí sankcemi městu Sassnitz kvůli stavěnému plynovodu Nord Stream 2. Ten má pod mořem obejít území Polska a Pobaltí a otevřít novou cestu ruského plynu do Německa.
25. 9. 2020|