TÉMA

Volodymyr Zelenský

Bojujete i za naše životy a svobodu, vzkázal Fiala. Zelenskyj návštěvu tří premiérů ocenil

Český premiér Petr Fiala a premiéři Polska Mateusz Morawiecki a Slovinska Janez Janša jednali v obléhaném Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou vlády Denysem Šmyhalem. Zelenskyj označil návštěvu za silný projev podpory pro zemi bojující s ruským agresorem. Fiala prohlásil, že Ukrajina není ve svém zápase sama, Morawiecki a Janša mluvili o pozvánce do Evropské unie.
15. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 01:34|

Řešení krize kolem Ukrajiny se možná skrývá v Doněcku a Luhansku, domnívá se Zaorálek

Moskva oznámila částečné stažení jednotek z rusko-ukrajinské hranice. Kyjev zprávu přivítal, ale zdůraznil, že v deeskalaci napětí uvěří, až ji uvidí. Otevřený konflikt není podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) cílem prezidenta Vladimira Putina. Aby k němu nedošlo, je podle něj třeba přestat na obou stranách jen opakovat svůj narativ a nepodceňovat vzájemné obavy. Cestu z krize by mohly ukázat Minské dohody, pozice Česka v řešení situace při předsednictví zesílí, řekl v pořadu Interview ČT24.
15. 2. 2022|

Odlet z Ukrajiny neodkládejte, vyzývá ministerstvo. Do Černého moře vplula ruská ponorka

Ministerstvo zahraničí znovu varovalo před cestami na Ukrajinu. Čeští občané, kteří zvažují opuštění země letecky, tak mají učinit bezodkladně vzhledem k možnému přerušení spojů kvůli hrozící ruské vojenské agresi. Obavy z ní posílilo, že Bosporem v neděli do Černého moře proplula ruská ponorka s raketami. Následuje šest velkých výsadkových lodí, plavidla se mají účastnit vojenského cvičení. Austrálie v obavě z války dočasně přerušila činnost velvyslanectví v Kyjevě. Premiér Scott Morrison kritizoval chování Ruska a vyzval Čínu, aby o krizi přestala mlčet. Podle agentury Reuters se z Doněcku začali stahovat i Američané z mise OBSE.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 21:48|

Ukrajinský exprezident Porošenko zůstává na svobodě. Soud odmítl nařídit jeho zatčení

Soud v Kyjevě ve středu odmítl nařídit zatčení ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka, který je podezřelý z velezrady. Uložil mu však povinnost spolupracovat s úřady a vyhovět jejich případným předvoláním, informovala agentura Reuters. Bývalý prezident, jemuž v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení, označuje obvinění za smyšlená.
19. 1. 2022|

Evropská unie by měla stanovit podmínky pro vstup Ukrajiny do společenství, řekla Čaputová po schůzce se Zelenským

Evropská unie by měla stanovit konkrétní podmínky pro vstup Ukrajiny do tohoto bloku států. Řekla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po schůzce se svým ukrajinským kolegou Volodymyrem Zelenským, který uvítal podporu Bratislavy integračním ambicím Kyjeva. Na okraj schůzky hlav obou států byly příslušnými ministry podepsány dohody mezi Slovenskem a Ukrajinou o spolupráci v kombinované dopravě a v letectví.
24. 9. 2020|