TÉMA

Radek John

Návrat Trumpa? Nevím, jestli chci, aby u toho byly moje děti, říká reportérka Ciglerová

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem v roce 2016 bylo jedním z důvodů, proč se novinářka Jana Ciglerová přestěhovala s rodinou na Floridu. Kvůli vyhlídce jeho návratu teď ale zvažuje přinejmenším přesun do jiného státu. „Amerika kolem mě, a zejména Florida, se stává sociálně velmi konzervativní zemí a někdy je to už v rozporu s našimi evropskými hodnotami,“ přiznává zahraniční reportérka Deníku N, která dříve psala pro prestižní britské noviny nebo vedla módní časopis Elle. „Občas se mi podaří zpracovat nějaké lifestylové téma a vždy u toho ožiju,“ vypráví v podcastu Background ČT24.
2. 8. 2023|

Divák i čtenář musí mít pohodlí, jinak odejde, říká Libuše Šmuclerová z vedení vydavatelství CNC

Jako lídr se prý narodila a v jednom z rozhovorů kdysi přiznala, že šéfovala už dětem ve školce. Vedení se ale dá naučit jen do jisté míry, říká předsedkyně představenstva vydavatelského domu Czech News Center (CNC) Libuše Šmuclerová. V devadesátých letech byla na Nově nadřízenou Radka Johna nebo Josefa Klímy, v mediálním domě CNC zodpovídá za šedesátku titulů. Důležitější než prosazovat vlastní názor podle Šmuclerové ale je, aby ji podřízení pochopili, „pak už se povedou sami“. Proč se novinařina neobejde bez psychologie a sociologie? A jaké byly začátky na Nově? I to prozradila v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
17. 11. 2022|

Zeman utekl ještě před bojem, míní jeho předchůdkyně Vesecká

„Je úplně zbytečné utíkat z boje, dokonce bych řekla, že se Pavel Zeman o boj ani nepokusil a rezignoval dopředu,“ zhodnotila postup svého nástupce ve funkci bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Zeman se v pátek odvolal na tlaky ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a oznámil rezignaci k 30. červnu. Naopak poslankyně ANO, bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková v pořadu Události, komentáře nesouhlasila, že Zeman utíká z boje. Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný pak sice Zemanovi lidsky rozumí, ale považuje za velmi nešťastné načasování jeho odchodu, tedy pět měsíců před volbami, když se k závěru blíží kauzy výbuchu ve Vrběticích či Čapí hnízdo.
15. 5. 2021|
Newsroom ČT24

Byl jsem jako buldok, který se zakousl a nepustil, říká Kmenta deset let po aféře Víta Bárty

Na konci září před deseti lety začala Mladá fronta DNES publikovat články o tehdejším ministru dopravy Vítu Bártovi a jeho straně Věci veřejné. Investigativní texty Jaroslava Kmenty tehdy spustily zemětřesení jak ve vládě, tak v samotné straně. Co stálo na počátku této aféry? A jak na ni dnes, deset let poté, vzpomíná „její autor“ Jaroslav Kmenta? Pořad Newsroom ČT24 připomíná velké investigativní kauzy, Vít Bárta, Věci veřejné a bezpečnostní agentura ABL jsou jednou z nich.
24. 9. 2020|