TÉMA

Lukáš Dubec

Jihomoravský kraj žaluje báňský úřad kvůli rozhodnutí o těžbě štěrkopísku na Hodonínsku

Jihomoravský kraj podal žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, který potvrdil stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Proti těžbě bojuje kraj i okolní obce kvůli obavám z negativního ovlivnění blízkého zdroje pitné vody nazvaného Bzenec-komplex, který zásobuje přes sto tisíc lidí. Společnosti, která usiluje o těžbu, navíc skončila platnost posouzení vlivu na životní prostředí (EIA).
10. 8. 2022|

Projekt na čistou vodu v brněnské přehradě bude pokračovat

Kvalita vody v Brněnské přehradě by se měla dál zlepšovat. Dohodli se na tom Jihomoravský kraj a město Brno. Společně budou dál pracovat na projektu, který zajišťuje čistou vodu už třináct let. Za tu dobu se podařilo omezit výskyt sinic a voda je vhodná ke koupání. A i díky tomu stoupla návštěvnost přehrady, která je oblíbeným cílem rekreace Brňanů.
20. 5. 2022|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|

Jihomoravský kraj dostává na obyvatele méně peněz než jiné regiony, zlobí se kandidáti na hejtmana. Chtějí změnu

Kraje dopadly podle kandidátů na jihomoravského hejtmana v koronavirové krizi dost možná ze všech nejhůře. Devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem se v předvolební debatě České televize shodlo na tom, že i bez toho, že vláda vzala část peněz ze sdílených daní, je Jihomoravský kraj při přerozdělování veřejných peněz oproti jiným krajům znevýhodněn. Mají ambici pokusit se to změnit. Kandidáti do krajských voleb diskutovali také o podpoře firem v kraji nebo o investicích do silnic.
23. 9. 2020|