TÉMA

Sestry

Popáleninová JIP v Ostravě otevírá po rekonstrukci. Bude vlídnější k pacientům, lékařům i sestrám

Fakultní nemocnice Ostrava dokončila rekonstrukci popáleninové jednotky intenzivní péče.  Je jedním z pouhých tří pracovišť popáleninové medicíny v Česku, její součástí je operační sál a šest jednolůžkových boxů. První pacienty po svém znovuotevření přijme v srpnu.
27. 7. 2023|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

Polsko změnilo zákon, lékařům z Ukrajiny umožní rychlejší nástup do práce

Polsko plánuje zaměstnat několik stovek lékařů z Ukrajiny. Zjednodušilo jim totiž proces takzvané nostrifikace diplomů a jazykové testy. Ordinovat by mohli už koncem dubna.
18. 4. 2022|

Platy zdravotníků se podle odborů a lékařské komory příští rok zvýší o šest procent

Lékařům, sestrám a ostatním zdravotníkům se příští rok zvýší platy o šest procent. Ti s nižšími příjmy si mají polepšit alespoň o čtrnáct set korun měsíčně. Po jednání České lékařské komory (ČLK) s odbory to oznámili jejich zástupci a prezident ČLK Milan Kubek. Dohodu potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 13:34|

Dlouhodobě chybí zdravotní sestry, kromě nemocnic jsou potřeba v domovech pro seniory

Chybí zdravotní sestry a to nejen v nemocnicích, ale také v domovech pro seniory a dalších pobytových službách. Situaci zkomplikovala koronavirová pandemie. Sester ubylo a týmy jsou vyčerpané. Bez zdravotníků přitom péče o těžce nemocné staré lidi v domovech není možná.
21. 7. 2021|

Odložené operace a dlouhé čekací doby. Část nemocnic zatím nedokázala plně obnovit neakutní péči

Už zhruba tři měsíce mohou nemocnice provádět plánované operace. K běžnému režimu se ale po jarním útlumu koronavirové epidemie vrátila jen část z nich. Česká televize oslovila třicítku zařízení v celém Česku a zhruba polovina dosud neakutní péči plně neobnovila.
5. 7. 2021|

Svět si připomíná den sester. V Česku jich je málo, podle asociace by bylo potřeba tři tisíce dalších

Již podruhé si svět připomíná Mezinárodní den zdravotních sester v situaci, kdy čelí pandemii zhoubné nemoci covid-19. České sestry, které loni na podzim a znovu letos v prvním čtvrtletí pracovaly v přeplněných nemocnicích, upozornily, že jich je málo. Asociace sester tvrdí, že by bylo dost práce pro další tři tisíce lidí, největší nedostatek je ve specializovaných oborech, jako je intenzivní péče.
12. 5. 2021|

Hlavním problémem v nemocnicích je teď personál, zdravotníci do ledna nevydrží, říká Němeček

Vývoj epidemie covid-19 se v Česku dál nezhoršuje. Reprodukční číslo pokleslo a procento pozitivních dál neroste. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je to začátek snižování. Nikdo se dle něj nemusí bát, že by nebyl ošetřen. O situaci ohledně epidemie diskutovali v Otázkách Václava Moravce bývalí ministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Leoš Heger (TOP 09) a Svatopluk Němeček (ČSSD).
1. 11. 2020|

Nemocnice navyšují kapacitu pro pacienty s covidem. Omezují zákroky, přesouvají personál nebo povolávají studenty

České zdravotnictví se připravuje na nápor pacientů s koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je teď prioritou zastavit nárůst nově nakažených a vybudovat dostatečné nemocniční kapacity. Nemocnice proto omezují plánovanou péči a přesouvají zdravotníky z jiných oddělení. Do práce se postupně zapojují také dobrovolníci, mimo jiné z řad studentů zdravotnických škol a roste i počet povolaných mediků.
16. 10. 2020|

Maximálně dva tisíce lidí na venkovních akcích, uvnitř do tisíce, Prymula shrnul nová opatření

Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí maximálně na 2 tisíce lidí. Uvnitř jich může přijít nejvíce tisíc. Problémem jsou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) i kontakty lidí po zápasech. Provozní doba restaurací a barů bude omezena do 22 hodin jen na 14 dní. Pod vlivem alkoholu jsou tam podle něj lidé více v kontaktu.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 18:34|