TÉMA

Produktivita práce

Usilujte o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení podniků, vyzval Zeman delegáty sjezdu ČMKOS

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborové centrály v Česku, v sobotu promluvil prezident Miloš Zeman. Delegáty například vyzval, aby se snažili zakotvit vliv zaměstnanců a odborářů ve vedení firem a staronového šéfa ČMKOS Josefa Středulu vyzval ke kandidatuře v blížících se prezidentských volbách.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 17:51|

Válka na Ukrajině může zapříčinit české ekonomice šok. Stagflaci se ale vláda může vyhnout, shodují se ekonomové

Inflace v Česku možná dosáhne třinácti procent. Trend rostoucí cenové hladiny, který začal během pandemie covidu-19, dále podporují šoky v ekonomice způsobené ruskou invazí na Ukrajině. Válka na trh přináší další nejistotu, což se odráží také v růstu marží. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom diskutovala předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
10. 4. 2022|

Schillerová očekává letošní schodek státního rozpočtu kolem 400 miliard korun

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) očekává, že letošní rozpočet skončí s deficitem kolem 400 miliard korun. Schválen byl ve výši 500 miliard. Uvedla to v pořadu Otázky Václava Moravce. Zmínila také, že na pondělní jednání tripartity půjde s návrhem zvýšit v příštím roce minimální mzdu nejvýše o jeden tisíc korun. Ta činí od letoška 15 200 korun. Odbory chějí její zvýšení na 18 tisíc, uvedl předseda ČMKOS Josef Středula.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 15:11|

Oslabená ekonomika mění situaci na pracovním trhu. Růst mezd se letos zřejmě zastaví

Růst mezd se letos nejspíše zastaví. Zatímco v posledních letech firmy lidem přidávaly, nyní budou nábory nových pracovníků spíše omezovat a tlak na růst výplat se tak sníží. Vyplývá to z informací personálních agentur. Slábnoucí ekonomika tím obrací dlouhodobý trend a o finančním ohodnocení budou více rozhodovat zaměstnavatelé.
23. 9. 2020|