TÉMA

Podniky

Firmy plánují letos zaměstnancům přidat až o deset procent. Stoupá obliba benefitů

Zaměstnancům by se letos mohla zvýšit částka na výplatních páskách. Nejčastěji podniky plánují mzdy zvyšovat o pět až deset procent. Zjistila to Hospodářská komora mezi svými členy. Vyšších mezd by se díky očekávanému zvýšení poptávky měli dočkat zaměstnanci napříč obory. Mírně štědřejší by mohly být firmy ve zpracovatelském průmyslu. Podniky ale zaměstnance neodměňují jen výplatou, stále častěji využívají benefity.
19. 2. 2024|

Evropská komise schválila Česku režim za 800 milionů eur pro firmy s vyššími náklady na energie

Evropská komise schválila České republice režim v objemu 800 milionů eur (19,3 miliardy korun) na podporu podnikům, které se potýkají se zvýšenými náklady na energie kvůli ruské válce na Ukrajině. Komise to uvedla v tiskové zprávě zaslané ČTK.
23. 8. 2023|

Růst cen v zemědělství a průmyslu zpomaluje, nadále ale zůstává dvojciferný

Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly meziročně o 10,2 procenta, což bylo nejméně od října 2021. V zemědělství růst cen činil 11,6 procenta, zhruba o deset procentních bodů méně než v únoru. Stavební práce oproti loňskému březnu zdražily o 9,4 procenta a tržní služby pro podniky o 5,7 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 11:08|

V příštím roce neočekáváme dramatický nárůst nezaměstnanosti, řekl Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) neočekává, že by v příštím roce výrazně vzrostla nezaměstnanost. České televizi to řekl na konferenci, která se v rámci českého předsednictví Radě Evropské unie zabývá situací malých a středních podniků. Podle šéfa resortu bude na trhu práce dostatek volných míst i v případě, že některé firmy budou například kvůli drahým energiím snižovat stavy.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 17:21|

Poslanci schválili úplné zrušení EET. Vrátili jste nás do devadesátek, míní Schillerová

Elektronická evidence zřejmě definitivně skončí k závěru letošního roku. Její konec bez náhrady schválila sněmovna. Vládní návrh musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Evidence byla od jara 2020 kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zákon nepodařilo schválit, začala by od příštího roku opět fungovat a rozšířila by se i na další obory podnikání. Opoziční ANO neprosadilo zamítnutí vládní předlohy ani návrh, aby se evidence stala dobrovolnou.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 14:15|

Pekarová Adamová vyzvala Síkelu, aby výrok o podpoře velkých firem vysvětlil na koaliční radě

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) by měl podle předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na koaliční radě vysvětlit svůj úterní výrok, aby se velké firmy vydávaly za malé a střední, aby dosáhly na vládní pomoc s vysokými cenami energií. V souladu s výkladem Síkelova ministerstva to nicméně pokládá za nadsázku, uvedla v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 13:23|

Po otevření klubů v Británii je Scotland Yard ve střehu. Brojí proti násilí a obtěžování v podnicích

Stovky zaměstnanců nočních podniků v Londýně prošly v posledních týdnech novým tréninkem. Cílem je, aby dokázali pomoct mladým lidem, kteří se ocitnou v nesnázích. Scotland Yard se obává, že znovuotevřením zábavních podniků po konci restriktivních opatření opět naroste zločin. Podle průzkumů víc než polovina žen zažila sexuální obtěžování v barech, hospodách a klubech. Nejvíc případů bylo právě v Londýně.
29. 8. 2021|

Důvěra v českou ekonomiku v červnu vzrostla. Stoupla mezi spotřebiteli i podniky

Důvěra v českou ekonomiku v červnu opět stoupla, a to meziměsíčně o 4,3 bodu na 104 bodů, uvedl Český statistický úřad. Potřetí v řadě přitom vzrostla důvěra jak spotřebitelů, a to o 2,7 bodů na hodnotu 105,5, tak podnikatelů, kde se zvýšila o 4,6 bodu na 103,7. V porovnání s loňským červnem jsou všechny hodnoty výrazně vyšší.
24. 6. 2021|

Kvůli pandemii skončilo v maloobchodu deset tisíc živnostníků, ukázaly statistiky

Dlouhou uzávěru ekonomiky kvůli opatřením proti koronaviru letos v maloobchodu nepřežilo více než dva tisíce firem a deset tisíc živnostníků. Aktuálně je podle statistik poradenské a analytické společnosti Dun & Bradstreet v Česku registrováno 34 tisíc společností a přes 173 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které podnikají v maloobchodu. Je to nejméně od roku 2016.
25. 5. 2021|

Antigenní testy do škol dodá firma Masanta. Po Velikonocích by mohla skončit uzávěra okresů, řekl Blatný

Tendr na dodávku pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol vyhrála společnost Masanta, která funguje jako distributor českého výrobce respirátorů Good mask. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pokud se epidemická situace bude zlepšovat, mohla by uzávěra mezi okresy skončit po Velikonocích. Registrace k očkování se od středy 7. dubna otevře i pro pracovníky terénních sociálních služeb, kteří docházejí za seniory či postiženými domů.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 17:57|

Testování asi bude i u firem do deseti lidí a živnostníků, říká Schillerová

Vláda pravděpodobně uloží povinnost pravidelně testovat i firmám do deseti zaměstnanců a živnostníkům, uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). V pondělí to podle ní kabinet projedná. Zvažovat bude také častější testování. Možnosti jsou podle Schillerové dvě – povinné testy jednou za pět dní, nebo zvýšení frekvence testování z jednoho testu týdně na dva.
21. 3. 2021Aktualizováno21. 3. 2021, 16:19|

Až čtvrtina firem bude nově bez podpory, bojí se svazy. Podle Havlíčka se dostane na všechny

Podnikatelské svazy se obávají, že nové kompenzační programy, které schválila vláda, nepomohou všem firmám postižených restrikcemi. Poukazují i na to, že někteří podnikatelé přijdou o část náhrad – zejména v oblasti ubytování. Svaz obchodu a cestovního ruchu odhaduje až třetinový pokles.
10. 3. 2021|

Povinné testování ve firmách se rozjíždí naplno. Doprovází ho výhrady a kritika vlády

V Česku se naplno rozbíhá povinné testování ve firmách - od úterý se povinnost procházet každý týden testem na covid týká vedle zaměstnanců také OSVČ a agenturních pracovníků. Ve středu se navíc k podnikům přidá i veřejný sektor. Poptávka po testovacích sadách proto roste, dostupnost volných termínů v místech s antigenními testy naopak klesá.
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 21:04|

Prezident Zeman se uzávěře průmyslu nebrání, je ale podle něj riskantní. Konec ministra Blatného by schválil

Prezident České republiky Miloš Zeman řekl, že uzávěra průmyslu by byla riskantní. Nebránil by se jí, ale jen když selžou stávající opatření. Řekl to v televizi CNN Prima News. Prezident se vyjádřil i k ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) –⁠ ten je prý vyhořelý, a pokud mu premiér Andrej Babiš (ANO) nějaký návrh změn ve vládě předloží, bez váhání mu vyhoví. Babiš ale reagoval, že odvolání není na stole. Zeman také zvažuje, že by se Roman Prymula mohl stát jeho neplaceným poradcem.
28. 2. 2021|

Povinné testování ve firmách? Některé ho už praktikují, dobrovolně a na své náklady

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce naléhat na firmy, aby dohlédly nejen na povinné nošení roušek, ale aby zaměstnance také pravidelně testovaly. Některé společnosti už to praktikují, ovšem na vlastní náklady. ČT zjistila, že testování by mohla vláda povinně zavést v těch největších firmách. Zatím kabinet ve středu rozhodl, že stát bude kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou měsíčně. O termínu spuštění projektu bude teprve rozhodnuto.
24. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 01:24|

30 let zpět: Lid v závodě vládnout nemůže, kdo jej ale nahradí?

Výrobce tramvají ČKD Tatra Smíchov se brzy po revoluci dostal do ekonomických potíží. Výrazně klesala produktivita práce a v říjnu 1990 navíc musel čelit hrozbě stávky ze strany nespokojených zaměstnanců. Kdo byl za neutěšený stav podniku zodpovědný?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
31. 10. 2020|

30 let zpět: Co bude se smíchovským pivovarem?

Jak vypadala budoucnost pražského pivovaru na začátku 90. let? Reportáž zkoumala, zda zvládne projít tolik potřebnou modernizací a podaří se mu udržet na lukrativních pozemcích nedaleko středu města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 9. 2020|