TÉMA

František Talíř

Lidé jsou proti rozšíření těžby vltavínů, Jihočeský kraj mu bránit nebude

Jihočeský kraj nechce bránit dalšímu rozšiřování průmyslové těžby vltavínů v okolí Ločenic na Českobudějovicku. V pátek o tom jeho vedení informovalo ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), který do regionu zavítal. Místní ale s dobýváním drahých kamenů nesouhlasí. Obávají se dalšího poničení už tak zpustošené krajiny od nelegálních kopáčů.
21. 7. 2023|

Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu

Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 12:01|

Na jihu Čech zřejmě utvoří koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočeši

V jižních Čechách povede zřejmě kraj koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Hejtmanem by se měl stát Martin Kuba z ODS, prvním náměstkem lídr lidovců František Talíř. V úterý pravděpodobně podepíšou politici memorandum o spolupráci. Informovali o tom Kuba a lídr hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch. Koalice by měla 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 23:24|

Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa

Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.
21. 9. 2020|

Vojtěch nebyl nejhorší, ale funkci ministra nezvládal, myslí si někteří jihočeští lídři

Většina jihočeských lídrů se v předvolební debatě shodla na tom, že Adam Vojtěch (za ANO) nebyl nejhorším ministrem zdravotnictví. Někteří si myslí, že měl nevýhodu v tom, že byl mladý a nebyl odborník. Od Romana Prymuly (za ANO) očekávají zejména to, že do současné situace vnese pořádek. Od jednotlivých šéfů zaznívala převážně i chvála na vedení Jihočeského kraje za to, jak zvládl první vlnu koronavirové epidemie. Podle některých však může být nyní problém s nedostatkem zdravotnického personálu.
21. 9. 2020|