TÉMA

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů

Schvalování násilí, podnikání mimo zákon, ovlivňování politiků. Bývalý lobbista zveřejnil dokumenty Uberu

Uniklé důvěrné dokumenty technologického giganta Uber odhalily agresivní světovou expanzi firmy, kterou provázelo porušování zákonů či tajné ovlivňování vlád. Desítky tisíc záznamů analyzovali novináři britského deníku The Guardian. Podle nich se lobbisté dostali do blízkého kontaktu například se současným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když zastával ministerský post. List popsal také lhostejnost vedení firmy vůči násilí během vypjatých demontrací řidičů taxislužeb vůči Uberu a upozornil i na software, který během razií do kanceláří firmy zabraňoval sbírání důkazů o nelegální činnosti.
12. 7. 2022|

BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber

Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|

Europoslanci kritizovali EU za nečinnost v kauze Pandora Papers

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu ve středeční rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupených skrze offshorové společnosti nebo kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:14|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|

Pandora Papers viní Babiše i další osobnosti ze zneužívání offshorů. Premiér to odmítá

Globální projekt Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium asi šesti set investigativních novinářů ze 117 zemí, zveřejnil miliony dokumentů o využívání offshorů, o daňových únicích a praní špinavých peněz, kterých se prý dopouštějí významné osobnosti. V Česku je zveřejnil web Investigace.cz. Premiér Andrej Babiš (ANO) si podle nich přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Babiš odmítá, že by udělal cokoli nezákonného, pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. V projektu Pandora Papers podle Investigace.cz figuruje přes tři sta Čechů a stovky světových osobností. Jsou mezi nimi exministr, lokální politici, zbrojaři i nejbohatší lidé Česka.
3. 10. 2021Aktualizováno3. 10. 2021, 20:34|

Podle amerických dokumentů je Česko centrem pro praní peněz z Ruska, píše web Investigace

Z dokumentů o podezřelých transakcích ve velkých bankách uniklých z amerického úřadu na potírání finanční kriminality se 281 spisů týká České republiky. Uvedl to server Investigace.cz, který se k listinám dostal v rámci globálního projektu Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ). Podle serveru z dokumentů vyplývá, že se v Česku legalizují peníze z trestné činnosti páchané v Rusku. Pochybné jsou i převody peněz spojené s Čínou a čínskými jednateli ve firmách registrovaných v Česku.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 16:15|