TÉMA

Jiří Kejval

Česko odmítá bojkot olympijských her. Chce tlačit na vyloučení Rusů, oznámil Lipavský

Bojkot olympijských her v Paříži v roce 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Shodli se na tom jejich vedoucí představitelé na společné schůzce, informoval ministr Jan Lipavský (Piráti). Vedoucí představitelé českého sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát úvahy o umožnění startu sportovců ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 22:55|

Neusser končí v čele Národní sportovní agentury, dohodl se na tom s premiérem

Filip Neusser skončí 30. listopadu ve funkci předsedy Národní sportovní agentury. Dohodl se na tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle předsedy vlády jde o součást koncepčních změn, které vláda připravuje. V rámci novely zákona o Národní sportovní agentuře by mělo dojít třeba na větší profesionalizaci instituce. Kdo Neussera v čele úřadu nahradí, zatím není jasné. V médiích se hovoří o současném šéfovi Českého veslařského svazu Ondřeji Šebkovi.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 14:13|

Pohybová zdatnost dětí se zhoršila, hlavně u školáků v prvních třídách

Pohybová zdatnost dětí v Česku se během pandemie covidu zhoršila. Vyplývá to z měření zdatnosti v letech 2019 a 2022, které se uskutečnilo na 1032 školách. Největší zhoršení nastalo u dětí, které nastoupily během covidu do prvních tříd, řekl novinářům předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Měření srovnávalo vybrané disciplíny, jako je například sprint na šedesát metrů, sedy lehy nebo skok z místa. Zúčastnilo se okolo 150 tisíc dětí.
8. 9. 2022|

Do Pekingu jen s čistým zařízením. NÚKIB varuje před čínskou aplikací pro účastníky olympijských her

Týden před zahájením zimních olympijských her v Pekingu varují čeští odborníci na kyberbezpečnost před oficiální aplikací, kterou musí mít povinně nainstalovanou všichni akreditovaní sportovci, trenéři i novináři. Kvůli protiepidemickým opatřením do ní budou denně zadávat údaje o svém zdraví. Přípravy na globální sportovní událost provází nejen přísná hygienická opatření, ale i diplomatický bojkot ze strany Spojených států, Austrálie nebo Velké Británie. Premiér Petr Fiala (ODS) při pátečním jednání s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem potvrdil, že na hry do Pekingu nepojede nikdo z členů vlády.
28. 1. 2022|

Z hlediska právního jsme nikde nepochybili, říká k olympijskému letu Kejval

„Nedošlo k žádným pochybením a už vůbec ne k žádným podvodům,“ komentuje let na olympiádu a prevenci proti koronaviru předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Vše, co výbor měl splnit, podle něj splnil. U sportovců, kteří na olympiádě kvůli covidu nemohli startovat a požadují kompenzaci, se podle Kejvala ukazuje, že jejich právní postavení není příliš silné. I tak by jim chtěl výbor pomoci a neúčast kompenzovat.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 22:51|

Český olympijský výbor je ochoten jednat o odškodném kvůli nákaze z leteckého speciálu, řekl Kejval

Nákazu na palubě leteckého speciálu do Tokia považuje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval za sportovní tragédii. Podle něj je výbor ochoten jednat o odškodném. Řekl to na úterní tiskové konferenci. Z letu bylo šest členů výpravy včetně čtyř sportovců pozitivně testováno na koronavirus. Situaci ostře kritizoval předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. Šéf ČOV si s ním nyní podle svých slov neumí představit další spolupráci.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 21:02|

Olympijský výbor šokoval Neusserův výrok o údajných podvodech při trasování letu do Tokia

Český olympijský výbor (ČOV) je šokovaný vyjádřením předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Filipa Neussera o leteckého speciálu na olympijské hry do Tokia, z něhož bylo šest pozitivních případů nákazy koronavirem včetně čtyř sportovců. Neusser v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce ČOV z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s lékařem Vlastimilem Voráčkem. Ten měl pozitivní test hned na letišti po příletu do Tokia. Předseda ČOV Jiří Kejval označil obvinění za absurdní. Podle pražské hygieny uvedený zasedací pořádek odpovídal skutečnosti.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 23:05|

Úvod olympiády pro Česko zastínila nákaza v týmu. Sportovní tragédie, shodují se bývalí reprezentanti

Hned čtyři čeští olympionici na Hrách v Tokiu mají pozitivní test na koronavirus. Kromě nich mají covid ještě dva další členi výpravy – trenér a lékař. Všichni cestovali stejným leteckým speciálem. „Je to obrovská tragédie,“ řekla v Událostech, komentářích bývalá olympionička Šárka Kašpárková.
23. 7. 2021|

V předvečer olympijských her hlásí Japonsko nejvyšší nárůst covidu od ledna

Už v pátek 23. července startují letní olympijské hry v Tokiu. Doprovází je přísná protiepidemická opatření, sportovci z celého světa se tak představí před prázdnými tribunami. Japonsko hlásí za den téměř dva tisíce nových případů nákazy koronavirem, jde o největší nárůst od letošního ledna. Přes osmdesát případů je také přímo v olympijské vesnici.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 21:16|

Další případy covidu v českém týmu. Babiš mluví o skandálu, olympijský výbor zahájil vyšetřování

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a místopředseda Filip Šuman začali vyšetřovat události v olympijském speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia Češi, u nichž se objevil koronavirus. Už se jedná o šest případů, počínaje lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu a který podle informací serveru Seznam Zprávy nebyl očkován. Premiér Andrej Babiš (ANO) mluví o skandálu, vyšetřování chystá i komise ministerstva zdravotnictví.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 19:13|

Nový šéf sportovní agentury Neusser chce sport odpolitizovat. Mluví o nutnosti podpořit děti

Nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser nepřichází jako zástupce malých ani velkých sportů, ale celého sportu a zejména dětského. Poté, co v pondělí v roli šéfa NSA nahradil Milana Hniličku, uvedl, že chce prostředí odpolitizovat a přijít s vizí do budoucna, kterou nyní postrádá.
18. 5. 2021|

Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury, nahradí ho Neusser

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Tlaku na rezignaci čelil už v lednu poté, co se účastnil večírku, který porušoval protiepidemická opatření. Sportovní agenturu také prověřovali auditoři. Bývalý hokejový brankář tvrdí, že agentura postupovala hospodárně a jeho rezignace s auditem nesouvisí. Nově ji povede Filip Neusser, současný kouč pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 21:39|

Olympiádu provází nejistota. Velká většina Japonců se jí bojí

Do začátku olympiády v Tokiu zbývá přesně sto dní. Proti pořádání nejprestižnější sportovní události je ale osmdesát procent Japonců. Tamní vláda se her navzdory pandemii koronaviru nechce vzdát. Obavy z vypuknutí čtvrté vlny prohlubuje skutečnost, že první dávku vakcíny v zemi dostalo pouze necelé jedno procento populace.
14. 4. 2021|

Zimní olympiádě hrozí bojkot. Některým zemím vadí chování Číny

Peking se intenzivně připravuje na zimní olympijské hry, které bude pořádat v roce 2022. Některé země nicméně vyzývají k jejich bojkotu, protože Čína podle nich stále popírá zodpovědnost za světovou pandemii a porušuje lidská práva.
30. 1. 2021|

Úředníci svědčí v kauze sportovních dotací. Podle obžalovaných mohou být ve střetu zájmů

V kauze údajného manipulování sportovních dotací končí výpovědi úředníků ministerstva školství, kteří z pozice svědků vysvětlují systém přidělování peněz. Podle obžalovaného sportovního funkcionáře Miroslava Jansty ale mohou být někteří ve střetu zájmů, protože se nechávali zvát na sportovní zájezdy Českého olympijského výboru, který v případu vystupuje jako poškozený.
29. 9. 2020|

Poslední rozloučení s Danou Zátopkovou. Po dvaceti letech je opět s manželem Emilem na Valašském Slavíně

V Rožnově pod Radhoštěm se lidé rozloučili s Danou Zátopkovou při příležitosti uložení její urny na Valašský Slavín vedle manžela Emila Zátopka. Česká atletická legenda zemřela letos v březnu ve věku 97 let. Na jaře kvůli pandemii koronaviru bylo v pražských Strašnicích jen decentní rozloučení bez přítomnosti veřejnosti.
18. 9. 2020|