TÉMA

Jaroslav Flegr

Hledaný dezinformátor Čermák se obrátil na Nejvyšší soud

Tomáš Čermák, na kterého je vydaný mezinárodní zatykač, podal k Nejvyššímu soudu dovolání kvůli trestu, který mu byl vyměřen za výzvy k útoku na politiky. ČT to potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Rubášová. Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům.
11. 10. 2023|

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi, podle mluvčí nenastoupil do výkonu trestu

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi, který je prvním člověkem v Česku pravomocně odsouzeným do vězení za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu. V policejní databázi hledaných není uveden důvod pátrání. Mluvčí plzeňské policie Iva Vršecká řekla serverům Novinky.cz a iDNES.cz, že Čermák nenastoupil do výkonu trestu. Pátrání po Čermákovi bylo vyhlášeno v úterý. Podle údajů v policejní databázi není ozbrojený ani nebezpečný.
30. 8. 2023|

Soud navýšil Tušlovi trest za pronásledování Kubka a výtržnictví

Za nebezpečné pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie ve středu Obvodní soud pro Prahu 8 navýšil Patriku Tušlovi trest o čtyři měsíce na devatenáct měsíců vězení. U Tomáše Čermáka, který byl s Tušlem viněn z výtržnictví, upustil od uložení souhrnného trestu. Muž byl minulý týden pravomocně odsouzen k pěti a půl roku vězení za podporu a propagaci terorismu, trest je podle soudu dostatečný. Rozhodnutí není pravomocné.
26. 7. 2023|

Soud zamítl žádost Tušla o podmíněné propuštění, nezaznamenal polepšení

Odsouzený dezinformátor Patrik Tušl neuspěl se žádostí o podmíněné propuštění z vězení. Podle Okresního soudu v Karlových Varech se nepolepšil. Soud také nepřesvědčil, že na svobodě povede řádný život. Důvody zamítnutí žádosti popsala pro ČT soudkyně Ivana Koprnická. Tušl si má ve vězení celkem odpykat 25 měsíců, mimo jiné i za šíření nenávistných výroků o Ukrajincích. Muž momentálně čelí ještě obžalobě z nebezpečného pronásledování, spolu s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem je stíhán také kvůli výtržnictví.
7. 7. 2023|

K soudu s Tušlem přišly desítky jeho příznivců, jednoho policie zadržela

Policie zadržela jednoho z lidí, kteří přišli podpořit k soudu Patrika Tušla, jenž je obžalován z nebezpečného pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Soud zatím nevynesl verdikt, jednání odročil na konec července. Po incidentu u soudu z minulého týdne provázela jednání zvýšená bezpečnostní opatření a kontroly, na místě byli i policejní těžkooděnci. Vězeňská služba odpoledne sdělila, že justiční stráž při soudu s Tušlem dvakrát užila donucovací prostředky, počet návštěvníků soudní budovy nemůže sama ovlivnit.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 16:15|

Tušl stráví za mřížemi dalších deset měsíců za neplacení alimentů a vyhrožování

Odsouzený recidivista Patrik Tušl stráví ve vězení dalších deset měsíců. Pravomocně o tom rozhodl Městský soud v Praze, když mu podmínky za neplacení alimentů a vyhrožování bývalé partnerce přeměnil na nepodmíněné tresty. ČT to zjistila z justiční databáze. Tušl si aktuálně odpykává 15 měsíců vězení, které mu soudy uložily za nenávistné výroky o Ukrajincích, vydírání ženy a vyhrožování strážníkovi. Na konci dubna podal žádost o podmíněné propuštění.
19. 5. 2023|

Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho

Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|

Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení

Na pět a půl roku do vězení poslal Krajský soud v Plzni Tomáše Čermáka. Muž loni v únoru v živém vysílání na Facebooku podle NCOZ podporoval terorismus, když vyzýval lidi, aby udělali všechno pro to – včetně násilí –, aby nebyl přijat pandemický zákon. Čermák se u soudu hájil tím, že šlo o nadsázku a že k fyzickému násilí nikdy nedošlo. Vulgarismy a expresivními slovy prý chtěl upoutal pozornost publika. Hrozilo mu až patnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 13:01|

Soud potvrdil patnáct měsíců vězení pro Tušla. Vydíral názorovou odpůrkyni a vyhrožoval strážníkovi

V souhrnu patnáct měsíců si ve vězení odpyká Patrik Tušl, potvrdil to odvolací soud. Tušl podle rozsudku telefonicky vydíral ženu, která spravovala facebookovou skupinu namířenou proti dezinformátorům, pak také vyhrožoval strážníkovi, který po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru. V trestu je zahrnuté i mužovo předchozí odsouzení za nenávistné výroky o Ukrajincích.
21. 3. 2023|

Státní zástupce obžaloval Tomáše Čermáka kvůli výzvě k útoku na politiky

Státní zástupce podal obžalobu na Tomáše Čermáka, který podle policie vyzýval ve videích k násilným akcím proti členům vlády, poslancům a senátorům. ČT to řekl žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž čelí stíhání i v dalších případech, kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích dostal podmínku.
6. 1. 2023|
Doporučujeme

Volně žijící kočky jsou hrozbou pro veřejné zdraví, mohou šířit řadu nemocí

Jak ukázala pandemie covidu, jedním z největších rizik pro lidské zdraví jsou zoonózy – tedy nemoci přenášené ze zvířat na lidi. Podle nových studií v přenosu těchto chorob hrají nečekaně velkou roli domácí kočky.
14. 6. 2022|

Skupina pronásleduje a uráží známé vědce a lékaře. Její členové čelí exekucím, od fanoušků žádají peníze

Někteří známí čeští vědci a lékaři, ale třeba i zdravotníci v očkovacích centrech, čelí pronásledování a urážkám organizované skupiny agresivních odpůrců očkování. Ta si své konání natáčí a videa zveřejňuje na internetu. Lidé z této skupiny to ovšem nedělají vysloveně z přesvědčení. Čelí exekucím a od fanoušků si nechávají posílat peníze. O činnosti antivaxerů natáčel pro 168 hodin Martin Mikule.
10. 1. 2022|

Transport nosorožců hlavou dolů nebo korupce obézních politiků. Vědci si rozdělili humoristické Ig Nobelovy ceny

Otázky kolem přepravy nosorožců vzhůru nohama, bakterie ve žvýkačkách vyplivnutých na chodnících v různých částech světa nebo úlohu vousů zkoumali čerství nositelé humoristických Nobelových cen (Ig Nobel Prize). Ocenění převzali ve čtvrtek večer při ceremoniálu, jenž se už druhý rok konal jen prostřednictvím on-line přenosu.
10. 9. 2021|

Obyvatelstvo se musí přeladit do módu, že je zle, míní evoluční biolog Flegr

S příchodem sezony respiračních onemocnění hrozí, že epidemie nebude reagovat ani na velmi přísná opatření, varoval ve Studiu ČT24 profesor evoluční biologie z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Flegr. Podle imunologa z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václava Hořejšího měl být lockdown zaveden už v září.
21. 10. 2020|

Nože ze zmražených lidských výkalů nejsou funkční. Byly uděleny Ig Nobelovy ceny za bizarní vědu, ocenění dostali i politici

Experti udělili ocenění za nejbizarnější vědecké objevy –⁠ „alternativní“ Ig Nobelovy ceny. Ocenění uděluje humoristický vědecký časopis Annals of Improbable Research neboli Anály nepravděpodobného výzkumu ve spolupráci s Harvardovou univerzitou.
18. 9. 2020|