TÉMA

Tchajwanský průliv

Tchajwanské pobřežní hlídky jsou na pozoru. Čína posílá do společných vod další lodě

Čína násobí přítomnost svých lodí v blízkosti sousedního Tchaj-wanu. Mají prý zajistit bezpečnost jejích rybářů. Peking tak reaguje na incident z poloviny února, kdy po pronásledování tchajwanskou pobřežní hlídkou utonula dvojice čínských rybářů. Podle analytiků však komunistická země vyvíjí nátlak na Tchaj-pej před květnovou inaugurací prezidenta Williama Laje. Ten se netají silnými protičínskými postoji a snahou o spolupráci se Spojenými státy.
1. 3. 2024|

Prezidentem Tchaj-wanu bude William Laj. Podle Pekingu je nebezpečným separatistou

Sobotní prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrál vládní kandidát a současný viceprezident William Laj, vyplývá z výsledků po sečtení více než 90 procent okrsků. Druhý v pořadí, kandidát opozice Chou Jou-i, který prosazuje zlepšení vztahů s Pekingem, uznal porážku. Tchajwanci volili i nový parlament.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 18:05|

Čína a USA obnoví komunikaci mezi armádami. Problémem ve vztazích zůstává Tchaj-wan, řekl Si

Čína a Spojené státy se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami. Ve čtvrtek to oznámil americký prezident Joe Biden po jednání v Kalifornii se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a informovala o tom také čínská státní média. Si podle nich řekl šéfovi Bílého domu, že největší a nejvíce nebezpečný problém ve vztazích mezi USA a Čínou je Tchaj-wan. Biden podle stanice BBC na tiskové konferenci uvedl, že při jednání „zdůraznil důležitost míru a stability v Tchajwanském průlivu“.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 09:44|

Tajfun Doksuri udeřil na čínské pobřeží, na Tchaj-wanu připravil tisíce domácností o elektřinu

Tajfun Doksuri si na Tchaj-wanu vyžádal jednu oběť a na sedm desítek zraněných, narušil také dodávky elektřiny tisícům domácností a vyvracel stromy. Poté se přesunul k čínské pevnině, kde postihl více než 724 tisíc lidí. V provincii Fu-ťien bylo před příchodem tajfunu evakuováno více než 416 tisíc obyvatel, informoval zpravodajský server CNN.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 19:13|

Tchaj-wan je v pohotovosti. Čínské letouny narušily středovou linii

Tchaj-wan nasadil stíhačky, lodě a pozemní raketové systémy poté, co desítka čínských letadel překročila takzvanou středovou linii Tchajwanského průlivu. Ministerstvo obrany ostrovního státu, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, uvedlo, že čtyři čínská plavidla v oblasti vykonávala bojové hlídky.
11. 6. 2023|

Čínské vojenské plavidlo zkřížilo v Tchajwanském průlivu cestu americkému, v oblasti panuje napětí

Čínské vojenské plavidlo v Tchajwanském průlivu zkřížilo trasu americkému torpédoborci a nebezpečně se mu přiblížilo. Zatímco Spojené státy musí už rok a čtvrt věnovat značnou pozornost a zdroje východní Evropě, Čínská lidová republika dává častěji najevo sebevědomí i svaly v jihovýchodní Asii.
5. 6. 2023|

Čínský ministr kritizoval USA. Vadí mu jejich vojenské spolupráce v Tichomoří

Čínský ministr obrany Li Šang-fu v neděli odsoudil vytváření vojenských aliancí „podobných NATO“ v oblasti Asie a Tichomoří. Li ve svém vyjádření na asijském bezpečnostním fóru v Singapuru narážel na Spojené státy, které posilují obrannou spolupráci se zeměmi regionu v reakci na rozpínavost Pekingu, uvedla agentura AFP. Americký šéf obrany Lloyd Austin naopak varoval Čínu před nezodpovědným chováním.
4. 6. 2023|

Evropské námořnictvo by mělo hlídkovat v Tchajwanském průlivu, uvedl Borrell

Evropské námořnictvo by mělo hlídkovat ve sporné oblasti Tchajwanského průlivu, uvedl v komentáři pro deník Le Journal Du Dimanche šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Znovu zdůraznil, jak zásadní význam podle něj má Tchaj-wan pro Evropu.
23. 4. 2023|

Fiala mluvil s filipínským prezidentem, řešili Ukrajinu i rozpínavost Číny

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Podle českého ministerského předsedy bylo předmětem jednání posilování diplomatických a hospodářských vztahů obou zemí i mezinárodní politika. Filipínský prezident na společné tiskové konferenci po setkání uvedl, že s Fialou diskutovali mimo jiné o problematice Západofilipínského moře, o situaci v Tchajwanském průlivu a o válce na Ukrajině.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 17:44|

Podpořili jsme sjednocení Německa, podpořte sjednocení Číny a Tchaj-wanu, slyšela Baerbocková v Pekingu

Nejvyšší čínský diplomat Wang I řekl, že doufá a věří, že Německo podpoří „mírové sjednocení Číny s Tchaj-wanem.“ Během setkání s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou dodal, že Čína před lety podpořila znovusjednocení Německa. Informuje o tom agentura Reuters.
15. 4. 2023|

Tchaj-wan se ohradil proti projevu Si Ťin-pchinga. Udržení míru je zodpovědností obou stran

Tchaj-wan se nevzdá své suverenity a nebude ani dělat kompromisy ohledně svobody a demokracie. Uvedl to úřad tchajwanské prezidentky, čímž reagoval na prohlášení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten v neděli na sjezdu komunistické strany v Pekingu řekl, že je pro mírové sjednocení s Tchaj-wanem, ale že Čína se nevzdá svého práva použít k tomu i sílu, bude-li vyprovokována.
16. 10. 2022|

Dvě americké válečné lodě propluly Tchajwanským průlivem, Čína je v pohotovosti

Dvě americké válečné lodě propluly mezinárodními vodami Tchajwanského průlivu. Stalo se tak poprvé od rozsáhlého vojenského cvičení, které Čína uspořádala po návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Washington již dříve oznámil, že oblastí proplují jeho lodě či proletí jeho letadla, uvedla v neděli agentura AFP. Peking uvedl, že je připraven zareagovat na jakoukoliv provokaci. Tchaj-wan později informoval, že v blízkosti ostrova zaznamenal čínská letadla a lodě.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 19:41|

Na Tchaj-wan dorazila pětice amerických kongresmanů

Na Tchaj-wan podle místních médií dorazila pětičlenná delegace amerického Kongresu. Zákonodárci mají během následujících dvou dnů v plánu setkání s vysoce postavenými představiteli Tchaj-wanu, uvedla tamní média. Návštěvu považuje Čína za projev nezájmu o stabilitu regionu a za zasahování do vnitřních záležitostí.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 19:10|

Peking se připravuje na invazi, uvedl Tchaj-wan a spustil manévry

Peking využívá svá vojenská cvičení v blízkosti Tchaj-wanu k přípravě invaze, uvedl šéf tchajwanské diplomacie Joseph Wu. Čína podle něj hledala záminky pro zahájení manévrů a jedním z nich byla návštěva šéfky Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové. Plánované armádní cvičení v úterý ráno spustil také Tchaj-wan. Jeho ministerstvo obrany oznámilo, že dělící linii v Tchajwanském průlivu v úterý překročilo šestnáct čínských bojových letadel.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 16:49|

Tchaj-pej hlásí další čínské simulace útoku na Tchaj-wan

Tchajwanské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters oznámilo, že několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se dál zapojuje do vojenských cvičení a provádí manévry simulující útok na Tchaj-wan. V oblasti průlivu v neděli napočítalo 66 čínských letadel a čtrnáct lodí. Resort také oznámil, že Tchaj-wan v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla. Většina hlášení o čínských vojenských cvičeních v blízkosti ostrova podle resortu už neplatí.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:08|

Čína simulovala útok na náš hlavní ostrov, uvedl Tchaj-wan

Čínská letadla a lodě v sobotu ráno uskutečnily cvičení simulující útok na hlavní ostrov Tchaj-wanu. Uvedlo to tchajwanské ministerstvo obrany a dodalo, že do jeho vzdušné obranné zóny pronikly dvě desítky čínských letounů. Předtím ministerstvo oznámilo, že Tchaj-wan v pátek pozdě večer vypálil světlice, aby varoval sedm bezpilotních letounů, které kroužily nad jeho souostrovím Ťin-men a neidentifikované letadlo nad odlehlým souostrovím Ma-cu.
6. 8. 2022Aktualizováno6. 8. 2022, 14:09|

Do japonské zóny dopadlo pět čínských raket. Ostřelován byl i tchajwanský prostor

Pět čínských balistických raket dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny, napsala agentura Kjódó s odkazem na japonskou vládu, která incident odsoudila. Stalo se tak poprvé, uvedl japonský ministr obrany Nobuo Kiši. Čína ve čtvrtek zahájila ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan vojenské cvičení. Podle Tchaj-wanu při něm vypálila několik balistických raket v blízkosti souostroví Ma-cu.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 19:10|

Vyloučení z OSN otřáslo pozicí Tchaj-wanu. Z reprezentanta celé Číny se stala neuznaná země

Čínská republika a Čínská lidová republika. Tak se jmenují dva dosavadní zástupci Číny v Radě bezpečnosti OSN. Až do roku 1971 držela křeslo Čínská republika – což je formální název Tchaj-wanu – tehdy ovládaná vojenským režimem generála Čankajška. Čínská republika tehdy v organizaci reprezentovala nejen ostrov, ale i celou pevninskou Čínu. Před padesáti lety však OSN dala přednost komunistické Čínské lidové republice. Tchaj-wan ztratil křeslo v Radě bezpečnosti i členství v OSN a mezinárodní postavení. Peking ho považuje za svou provincii, ostrov se ale o návrat do OSN i nadále snaží.
25. 10. 2021|

Čína se pustila do vojenského cvičení u Tchajwanského průlivu, nelíbí se jí návštěva amerického náměstka

Čína v reakci na návštěvu náměstka amerického ministerstva zahraničí Keitha Kracha na Tchaj-wanu zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchajwanského průlivu. Zdůvodňuje to „ochranou své svrchovanosti“. Třídenní návštěvu Tchaj-wanu, který Peking považuje za své území, zahájil Krach ve čtvrtek. Čína dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání samostatnosti ostrova.
18. 9. 2020|