TÉMA

Hana Ančincová

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu, kterým zlínskému domovu pro seniory Hvězda instituce ukončily k prosinci loňského roku registraci. Věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.
28. 2. 2024|

Velká část klientů zlínského domova Hvězda odmítá stěhování. Rodinní příslušníci předali kraji petici

Rodinní příslušníci klientů zlínského domova Hvězda předali krajskému úřadu Zlínského kraje protestní petici proti stěhování seniorů. Za měsíc musí zařízení po odebrání registrace kvůli dluhu ukončit provoz, proto Zlínský kraj jeho padesáti devíti obyvatelům intenzivně hledá nové ubytování. Zatím zajistil ve spolupráci se sociálními pracovníky obcí tři desítky míst v jiných pobytových zařízeních v kraji. První klient už se odstěhoval.
1. 12. 2023|

Domov ve Zborovicích má nová polohovatelná lůžka. Fungují i při výpadku proudu

Dvě lůžka s funkcí otočného roštu má nově k dispozici Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích na Kroměřížsku. Jde o technologickou novinku, kterou mají v tomto zařízení jako první v Česku, sdělila ředitelka krajské příspěvkové organizace Sociální služby Haná Alena Mazurová. Nová lůžka mají usnadnit život klientům i personálu.
25. 10. 2023|

Vláda ukončila projekt kanálu Dunaj–Odra–Labe, potvrdil ministr Kupka

Vláda zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj–Odra–Labe. Informovali o tom Piráti a rozhodnutí potvrdil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zrušení územní ochrany budoucí trasy kanálu fakticky znamená konec tohoto projektu, který prosazoval prezident Miloš Zeman. Vládní koalice se k tomuto kroku zavázala v programovém prohlášení. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) a ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) rozhodnutí vítají.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 17:13|

Podle ministra Brabce vede rožnovský úřad řízení s firmami kvůli únikům do Bečvy. Mluvčí města to popírá

Městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm popřel, že by vedl správní řízení s konkrétními firmami v souvislosti s úniky chemických látek do řeky Bečvy. O řízeních, která by měl úřad vést ve dvou případech znečištění niklem a dusitany, přitom ve středu hovořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O jaké podniky má jít, ale neupřesnil. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v souvislosti se znečištěním Bečvy kyanidy z letošního září intenzivně kontroluje patnáct firem, podrobnosti ale neuvedla.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 21:32|

Podepsáno. Zlínskému kraji bude vládnout ANO s Piráty, ODS a ČSSD. Hejtmanem bude Holiš

Zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD podepsali v pátek ve Zlínském kraji koaliční smlouvu. Novým zlínským hejtmanem bude Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu 24 z celkových 45 mandátů. V radě obsadí ANO tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Počet náměstků podle Holiše vzroste z dosavadních tří na pět.
16. 10. 2020|

Zlínskému kraji by měla vládnout koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD. Hejtmanem bude starosta Rožnova Holiš

Ve Zlínském kraji by měla vládnout koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD v čele s hejtmanem Radimem Holišem, krajským volebním lídrem ANO a starostou Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. V devítičlenné radě obsadí ANO tři křesla, tři budou mít také Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Subjekty ve středu ve Zlíně podepsaly memorandum o dohodě na koalici. V zastupitelstvu budou mít 24 ze 45 křesel. Koaliční smlouva by měla být podepsána do 16. října, řekl novinářům Holiš spolu s lídry dalších stran, které budou v koalici zastoupeny.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 19:32|

Volební lídři ve Zlínském kraji podporují digitalizaci ve školství i tradiční obory

Velkou nejistotu za poslední půlrok zažili žáci, rodiče i učitelé. Pandemie nového koronaviru výrazně zkomplikovala školní rok. Distanční výuka, digitalizace, moderní technologie, ale také podpora pro tradiční i nové obory – těmto tématům se věnovali volební lídři ve Zlínském kraji v předvolební debatě, která se zaměřila na školství.
17. 9. 2020|

Zlínské zdravotnictví trápí nedostatek lékařů. V debatě lídrů zněla kritika chystané nemocnice

Zlínský kraj je připraven na druhou vlnu pandemie koronaviru, shodli se lídři kandidátek v předvolební debatě ČT. Za problém ale pro krajské zdravotnictví považují nedostatek personálu – někteří mluví o čistce v řadách lékařů a odchodu těch nejzkušenějších. Odlišně kandidáti vidí také připravovanou stavbu nové nemocnice – podle některých kraj nemá dost peněz, podle jiných se stavba vyplatí víc než rekonstrukce stávající nemocnice.
17. 9. 2020|