TÉMA

Červený seznam

Gorily, gaviáli nebo koně Převalského. České zoo pomáhají se záchranou řady ohrožených druhů

České zoologické zahrady se podílejí na záchraně řady ohrožených druhů. Patří mezi ně gorily nížinné, jejichž řady se v pražské zoo v pátek podařilo rozšířit o nové mládě, koně Převalského nebo třeba kriticky ohrožení nosorožci černí. Jen v pražské zoo se starají skoro o 200 druhů zvířat, která jsou na takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů.
13. 4. 2024|

Umělá inteligence předpověděla, jak ohrožené jsou druhy rostlin. Vyhynutí hrozí skoro polovině

Tým vědců z britské Královské botanické zahrady v Kew předpověděl riziko vyhynutí všech 328 565 známých druhů kvetoucích rostlin. Obrovské množství dat dokázali zpracovat díky využití umělé inteligence.
9. 3. 2024|

Desítkám tisícům druhů hrozí vyhynutí, varuje seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody

Na Zemi hrozí vyhynutí víc než čtyřiceti tisícům druhů, tedy skoro třetině všech, které odborníci dlouhodobě sledují. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zveřejnil aktualizovaný seznam ohrožených druhů – takzvaný červený seznam. Organizace jej vytváří už od roku 1964.
9. 12. 2022|

Ochránci přírody zabránili vyhynutí asi 48 druhů zvířat. Studie dokazuje, že záchranné programy fungují

Ochráncům přírody se povedlo zabránit vyhynutí až 48 druhů zvířat, píše deník The Guardian s odvoláním na novou studii publikovanou v magazínu Conservation Letters. Bez jejich úsilí by od roku 1993 byla míra vymírání savců a ptáků třikrát až čtyřikrát vyšší, zjistila studie.
17. 9. 2020|