TÉMA

Delta

Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal

Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 14:59|

Ekosystém Mekongu je kvůli přehradám v ohrožení. Ubývá ryb i úrodných naplavenin

Řeka Mekong je pět tisíc kilometrů dlouhou vodní spojnicí Tibetské náhorní plošiny a Jihočínského moře. Stamiliony lidí žijí z tam ulovených ryb a plodin, které rostou v přilehlých úrodných nížinách, zejména z rýže. Ekosystém je ale stále silněji narušován vodními elektrárnami. A v době, kdy je svět hladový po čisté energii, se budují další – v Číně a v okolních zemích s jejím přispěním.
16. 12. 2022|

Vědci vysvětlili, proč byla delta nejvíc smrtící variantou covidu. Mohla by hrozit i v budoucnu

Covidová varianta delta byla tou nejvíce smrtící, jakou si tento virus zatím vyvinul. Vědci teď popsali, jaké vlastnosti patogenu umožnily, aby připravil o život tolik lidí.
18. 7. 2022|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Společnost Pfizer začala testovat vakcínu proti variantě omikron

Rozbíhá se klinická studie, která bude zkoumat, jak vakcína Pfizer/BioNTech specificky modifikovaná a zaměřená proti variantě omikron funguje u neočkovaných osob a také u lidí, kteří jsou již očkováni a posíleni i třetí dávkou. Medicínští experti tím chtějí být připraveni na situaci, kdy by se virus dál proměňoval.
25. 1. 2022|

Vrtulník NASA Ingenuity se chystá na Marsu na svůj první letošní let

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA bude i nadále pokračovat v přeletech na Marsu. Jeho první letošní a celkově už devatenáctý let by se mohl uskutečnit v pátek, informovala NASA na blogu věnovaném misi Ingenuity.
10. 1. 2022|

Karantény by měly být jen pětidenní, plánuje vláda. Počet nově nakažených v pondělí vzrostl

V pondělí přibylo 9333 potvrzených případů nákazy, tedy více než minulé, ale i předminulé pondělí. Mírně přibylo hospitalizovaných, ve srovnání s předchozím pondělím jsou ale nemocnice výrazně prázdnější. Vláda se chystá kvůli chování varianty omikron zkrátit izolaci a karanténu na pět dní. Podle epidemiologa Rastislava Maďara se na nárůstu počtu případů podílí kromě omikronu také dosavadní varianta koronaviru delta. Od úterý mají všichni lidé starší osmnácti let nově nárok na posilovací dávku očkování po pěti měsících.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 17:29|

Pandemie ve světě: Jihoafrická republika je za vrcholem nákazy omikronem, Kanada zavádí „extrémní“ kroky

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny pandemie a ruší část protiepidemických opatření. Epidemie naopak dál výrazně roste v Kanadě. V provincii Ontario se tak dětem prodlouží vánoční prázdniny, v provincii Quebec zase začne platit noční zákaz vycházení, což znemožní pouliční oslavy příchodu Nového roku. V USA, Velké Británii či Itálii opět zaznamenali nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 19:35|

V úterý testy odhalily 19 482 nakažených covidem. Potvrdil se druhý případ varianty omikron

V úterý v Česku přibylo 19 482 potvrzených případů covidu-19, o dva a půl tisíce méně než před týdnem. Bylo to pošesté v řadě, kdy počet nových případů v mezitýdenním srovnání klesl. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných – k úterý jich v nemocnicích leželo téměř 6700. Vysoké zůstávají počty úmrtí. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo více než 34 tisíc pacientů s covidem. V Česku se ve středu oficiálně potvrdil druhý případ varianty omikron.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 17:48|

Pandemie ve světě: Rakousko se otevře pro očkované. Polsko zavede vakcínu povinně pro vybrané profese

Rakušané neočkovaní proti covidu-19 zůstanou v lockdownu i poté, co příští týden v souladu s původními plány skončí v zemi plošná uzávěra. Na své první tiskové konferenci v pozici nového rakouského kancléře to uvedl Karl Nehammer. Na Slovensku přibylo za pondělí 104 úmrtí na onemocnění covid-19, nejvíce za jeden den od letošního března. Země prodlužuje zákaz vycházení s výjimkami a část škol přejde na distanční výuku. O povinném očkování jednala evropská sekce Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní by mělo být tou poslední možností, ke které se země v motivaci podpořit vakcinaci uchýlí. Pro vybrané profese je zavede od března Polsko, v Belgii proti povinné vakcinaci protestovaly tisíce zdravotníků.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:38|

Zátěž nemocnic bude vysoká asi až do Vánoc, zaznělo v debatě Duška a Smejkala

Pokles epidemie bude relativně pomalý, což se projeví i na zátěži nemocnic, která bude velká až do Vánoc. Zároveň se s nimi přiblíží i doba, kdy zjistíme skutečnou povahu nové varianty omikron a její nebezpečnosti. Existuje naděje, že se sice bude šířit rychleji, ale bude méně ohrožovat zdraví. To se však teprve ukáže. O prognóze na další týdny mluvili v Otázkách Václava Moravce šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek a epidemiolog Petr Smejkal.
5. 12. 2021|
Doporučujeme

Výrobci vakcín se připravují na příchod varianty horší než delta. Nové očkování prý mohou dodat do sta dní

Kdyby se objevila varianta covidu-19, která obchází imunitu získanou očkováním nebo proděláním nemoci, vrátilo by to boj proti pandemii na samotný začátek. Vznik takové varianty není vyloučený – a výrobci vakcín se na tuto situaci už nyní připravují.
28. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:51|

Vědci testují novou vakcínu proti koronaviru. Menší dávka by mohla zvládnout více variant, míní virolog

Americká farmaceutická společnost Gritstone testuje novou vakcínu, která má být účinná proti více variantám covidu-19. Látka označovaná jako GRT-R910 má posílit imunitní odpověď organismu po očkování vakcínami první generace. Oproti současným třetím, posilujícím dávkám, je určená výhradně k přeočkování. Firma ji vyvíjí společně s vědci z Manchesterské univerzity. Cílem je vytvořit sérum, které by odolalo i budoucím změnám viru. A také, aby množství látky, které člověk musí ve vakcíně přijmout, bylo co nejmenší, uvedl pro ČT virolog Pavel Boštík.
23. 9. 2021|

Šíření nákazy v pondělí stagnovalo, posilovací dávku vakcíny dostalo prvních 282 lidí

Tuzemské laboratoře v pondělí potvrdily 489 nových případů koronaviru; to je prakticky stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo aktuálně mírně kleslo, stále se ale drží nad hodnotou jedna, která značí zrychlování epidemie. Od pondělí je možné očkovat posilovací (většinově třetí) dávkou vakcíny, dosud ji dostalo 282 lidí. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by měl tuto možnost alespoň zvážit každý, případně se poradit s lékařem. Řekla to v úterním Interview ČT24.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 20:08|

Před koncem prázdnin šíření nákazy zpomaluje, v úterý přibylo 250 nových případů

V Česku v úterý přibylo 250 potvrzených případů koronaviru, o 49 méně než před týdnem. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného se čtvrtý den drží pod hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním šíření nákazy. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 17:05|

Pediatři mohou začít očkovat Modernou. Reprodukční číslo se drží nad hodnotou jedna

Od pondělí si vakcíny budou moci objednávat nově i praktičtí lékaři pro děti. Očkovat se smí děti od 12 let v doprovodu rodičů, určena je pro ně látka od společnosti Moderna. Zájem jich během prvních hodin projevily podle distributora desítky. S očkováním dětí by tak mohli začít ještě tento týden. Většina z dvou tisíc pediatrů ale s objednávkou vyčkává. Epidemie covidu-19 v Česku zrychluje. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se druhý den drží nad hodnotou jedna znamenající právě zrychlování.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:47|

Spojené státy prodloužily koronavirové opatření, jež jim umožňuje odmítat žadatele o azyl

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v pondělí znovu prodloužila zvláštní opatření, které jí s odvoláním na nebezpečí šíření koronaviru umožňuje bez udání důvodu odmítat veškeré žadatele o azyl a další ochrany přicházející z Mexika. Biden tak pokračuje v politice nastavené exprezidentem Donaldem Trumpem, proti čemuž hlasitě protestují skupiny hájící práva migrantů, které v pondělí oznámily, že budou usilovat o zrušení opatření soudní cestou.
3. 8. 2021|

Přibylo 216 nakažených, případů covidu je méně než před týdnem

Testy v pondělí potvrdily v Česku 216 případů nemoci covid-19, to je o 25 méně než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstalo na hodnotě 0,95. Některé laboratoře v Česku hlásí pozdě vzorky vyšetřené na přítomnost mutací koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Hospodářské noviny nevyloučil vůči nim správní řízení nebo uložení sankce.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 22:05|

Prymula: Pokud budou čísla dalších 14 dnů růst, jsou namístě cílená opatření

Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se v současnosti covid-19 šíří mezi mladými lidmi, například v nočních klubech. V příštích dnech by se prý mělo ukázat, zda zavést další cílená opatření. V rozhovoru pro Interview ČT24 člen výboru České vakcinologické společnosti mimo jiné uvedl, že si „naivně myslel“, že se lidi podaří přesvědčit o nutnosti či výhodách očkování, ale setkal se prý s takovými, kterým „to vysvětlit nelze“.
14. 7. 2021|

Po návratu ze všech zemí bude nutný test. Výjimku dostanou očkovaní až po druhé dávce, rozhodla vláda

Po příjezdu z kterékoli země do Česka budou muset podstoupit neočkovaní lidé test na covid-19. Lidí považovaných za očkované navíc ubude. Za chráněné před nákazou budou od 9. července nově považováni jen ti, kdo dostali obě dávky ve dvoudávkovém schématu, případně jednodávkovou vakcínu. Po mimořádném čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé, kteří dostali jednu dávku před více než třemi týdny, nebudou již považováni za bezinfekční a na test budou muset po příjezdu ze zahraničí, ale například i před návštěvou restaurace.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 23:06|

Pandemie ve světě: Začaly platit covidpasy. WHO varuje před deltou, Polsko láká k očkování loterií

V Evropě začaly platit takzvané covidpasy, které až na výjimky zaručují cestu přes hranice bez dodatečných omezení. WHO varuje, že příznivý trend v Evropě se obrátil a šíření koronaviru už týden opět zrychluje. Evropská léková agentura zas konstatovala, že dvě dávky očkování zřejmě chrání před variantou delta. Polsko se veřejnost snaží k očkování motivovat – vláda pro vakcinované odstartovala loterii.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 16:46|

Ministerstvo chystá opatření proti variantě delta, případů přibývá

Denní přírůstky počtu nakažených v Česku začaly zvolna růst. Ve čtvrtek zasedne vláda, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval některá zpřísnění včetně toho, že za chráněné před covidem-19 již nebudou považováni lidé tři týdny po první dávce vakcíny, nýbrž jen ti plně očkovaní. Ostatní se budou muset dál testovat. Ministerstvo zdravotnictví zdůvodňuje změny obavou z rozšíření z delta kmene koronaviru. Podle Státního zdravotního ústavu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky se již vyskytl v Praze, kde se nyní covid-19 šíří nejrychleji.
30. 6. 2021|

Další vlna covidu už přichází, varuje biochemik Trnka. Riziko vidí v hromadných akcích

Delta varianta koronaviru může způsobit další vlnu pandemie dříve než na podzim, upozorňuje biochemik Jan Trnka. Hromadné akce jsou podle něj rizikové, i když se konají pod širým nebem, a nebezpečí umocňuje cestování. Covid podle experta v blízké době nezmizí, výraznou pomocí je ale ukončené očkování.
30. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Čína vyočkovala miliardu dávek, Kuba se chystá schválit vlastní vakcínu

Lékaři v Číně podali už přes miliardu dávek vakcín proti covidu-19. Vlastní preparát bude mít Kuba, účinnost látky je podle tamních vědců 62 procent a její schválení se čeká v příštích dnech. Strmý nárůst nových případů zaznamenává Indonésie, úřady to přičítají šíření varianty delta, experti ale viní i byrokracii a únavu veřejnosti z restrikcí.
20. 6. 2021|