TÉMA

Deformace

Dřív dětem s vrozenou vadou bérce hrozila amputace, dnes chodí. Lékaři v Brně používají novou metodu

Ve fakultní nemocnici v Brně používají revoluční metodu operace dolní končetiny u dětských pacientů s vrozeným pakloubem bérce. Před dvěma lety začali lékaři dětské ortopedie tímto způsobem léčit první pacienty. Metodu převzali od kolegů ze Spojených států, kde ji vyvinuli a použili poprvé. V Brně už úspěšně odoperovali deset pacientů.
10. 8. 2022|

30 let zpět: Karlův most potřebuje opravit

Nejstarší pražské překlenutí Vltavy, Karlův most, počátkem 90. let dospěl do fáze nutných oprav. Do mostu zatékala voda, tvořily se trhliny v klenbách a deformace. Bylo třeba mostu dát novou izolaci. Za povšimnutí stojí i to, že obsahově aktuální reportáž začíná i končí historií mostu, v níž se divák dozví informace o přilehlé soše Bruncvíka nebo o založení mostu Karlem IV.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 2. 2022|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|