TÉMA

Diplomatické vztahy

Vrbětice zlomily česko-ruské vztahy, agrese Kremlu je ještě zhoršila

Vláda se zabývá obsazením velvyslaneckého postu v Moskvě. Jde o citlivé téma, zvlášť vzhledem ke stavu česko-ruských vztahů v posledních letech. Diplomatickou roztržku spustilo zjištění, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích byli zapojení agenti ruských tajných služeb. Vzájemné vztahy pak dále zhoršila ruská invaze na Ukrajinu.
27. 3. 2024|

Přes sto letadel za den. Tchaj-wan registruje kolem svého území vysoký počet čínských vojenských letounů

Tchajwanské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že za posledních 24 hodin registrovalo ve svém okolí stovku čínských vojenských letadel. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde o neobvykle velký počet. Tchajwanské ministerstvo obrany v této souvislosti vyzvalo Čínu, aby zastavila „destruktivní, jednostrannou akci“, která může prudce zvýšit napětí mezi oběma zeměmi.
18. 9. 2023|

Írán a Saúdská Arábie obnoví diplomatické vztahy

Írán a Saúdská Arábie se dohodly na obnovení diplomatických vztahů, které přerušily v roce 2016. Země to potvrdily po jednání zástupců obou zemí v Pekingu. Zlepšení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem by podle televize Al-Džazíra mohlo mít pozitivní vliv na bezpečnost v regionu, zejména v Jemenu, ale také v Sýrii nebo Libanonu, kde tyto země podporují soupeřící strany konfliktu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 18:23|

Turecko a Arménie jednají o normalizaci vztahů. Sledují přitom dění na Ukrajině, říká zpravodaj ČT

Zvláštní vyslanci Turecka a Arménie pokračují ve Vídni v jednání o normalizaci vzájemných vztahů. Státy za sebou mají zatím dvě kola rozhovorů – první se uskutečnilo 14. ledna v Moskvě, druhé pak 24. února ve Vídni. Cílem setkání je umožnit navázání diplomatických styků, otevření hranic a zahájení hospodářských, obchodních a dopravních projektů mezi oběma státy.
3. 5. 2022|

Izraelský prezident Herzog přiletěl na první návštěvu Spojených arabských emirátů

Izraelský prezident Jicchak Herzog v neděli jako první hlava státu této blízkovýchodní země přicestoval na návštěvu Spojených arabských emirátů. Ty s Izraelem navázaly diplomatické vztahy teprve v roce 2020.
30. 1. 2022|

Arménie a Turecko jednají v Moskvě o navázání diplomatických vztahů

Poprvé po třinácti letech spolu jednají zástupci Arménie a Turecka. Speciální vyslanci obou zemí se sešli v Moskvě. Diskutovat mají o stabilizaci vzájemných vztahů, otevření hranice a případných dalších rozhovorech. V roce 2009 sice oba státy uzavřely dohodu o normalizaci diplomatických vztahů, ta ale nikdy nezačala platit, protože se ji nepodařilo ratifikovat.
14. 1. 2022|

Reuters: Trump odměňuje Maroko prodejem dronů a raket za uznání Izraele

Administrativa Donalda Trumpa poslala podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters do Kongresu plán na prodej zbraní Maroku v hodnotě miliardy dolarů (21,7 miliard korun). Nabídnout chce údajně pokročilé drony a přesně naváděnou munici. Obchod je zřejmě odměnou pro muslimskou zemi za uznání Izraele. Kongres může obchod zkomplikovat, v tomto případě se to však neočekává.
12. 12. 2020|

Izrael v odvetě za odpálení raket ostřeloval Pásmo Gazy. Palestinci považují dohody s Emiráty a Bahrajnem za zradu

Letadla izraelské armády v noci zasáhla cíle v palestinském Pásmu Gazy, odkud radikálové na izraelské území vypálili několik raket. Islamistické hnutí Hamás tak reagovalo na dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů s Izraelem, které podepsali v úterý zástupci Spojených Arabských Emirátů a Bahrajnu. Z Gazy ani z Izraele podle Reuters nebyli hlášeni mrtví.
16. 9. 2020|