TÉMA

Mayové

Doporučujeme

Mayská města byla plná toxické rtuti. Archeologové spekulují, co to mohlo způsobit

Rtuť je toxická látka, to ví dnes každé malé dítě. Zjevně to ale netušili staří Mayové, kteří ji využívali k mnoha účelům. Nový výzkum ukazuje, že dokázala proniknout i do půdy a vody a je v nich ve zvýšené koncentraci dodnes.
26. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 20:29|

Mayové měnili své mrtvé vládce na sportovní míče, naznačuje výzkum

Rituální sportovní utkání tvořila důležitou součást života Mayů. Nové nálezy ukazují, že do nich zapojovali dokonce i své vládce – a to dokonce posmrtně, v podobě míčů.
7. 8. 2022|

Archeologové na severu Guatemaly našli zřejmě nejstarší důkaz mayského kalendáře

Archeologové na severu Guatemaly našli zřejmě nejstarší důkaz mayského kalendáře. Dva malované kousky zdiva z předkolumbovského naleziště San Bartolo podle nich pochází z let asi 300 až 200 před naším letopočtem, dosud nejstarší důkaz o mayském kalendáři byl z doby kolem roku 100 před naším letopočtem. Uvádí se to ve studii zveřejněné ve středu v časopise ScienceAdvances.
15. 4. 2022|

Mayové se po staletích dočkali uznání. Mexiko se jim omluvilo za útlak i diskriminaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se oficiálně omluvil domorodým Mayům za dlouhá staletí útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století. Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.
4. 5. 2021|

Archeologové identifikovali vrak otrokářské lodi, která převážela Maye

Mexičtí archeologové v úterý oznámili, že identifikovali loď, jež v 19. století odvážela členy mayské civilizace na otrockou práci na Kubu. Vrak parníku se našel v roce 2017. Nyní historici z národního ústavu antropologie a dějin zjistili, že šlo o loď La Unión, která sloužila k přepravě Mayů pochytaných v době vzpoury na Yucatánu.
16. 9. 2020|