TÉMA

Umaň

Ukrajinská Umaň je město mezi dvěma válkami. Část místních Židů odešla bojovat proti Hamásu

Válka v Izraeli se dotkla i Ukrajiny. Ve městě Umaň se kvůli bojům na Blízkém východě zmenšila židovská komunita, řada tamních mužů totiž odcestovala a narukovala v Izraeli. Město tak zasáhly hned dva válečné konflikty. V Umani natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
14. 12. 2023|

Rusové útočili na Ukrajinu raketami i drony. V Umani zabili nejméně dvacet tři lidí, v Dnipru dva

Nejméně pětadvacet obětí na životech a desítky zraněných v řadách civilistů si vyžádala rozsáhlá série útoků, které v pátek časně ráno podniklo Rusko na cíle na mnoha místech Ukrajiny. Informují o tom média s odvoláním na ukrajinské úřady. V Umani v Čerkaské oblasti zemřelo nejméně dvacet tři lidí, v Dnipru v Dněpropetrovské oblasti dva lidé. Mezi oběťmi je několik dětí.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 19:01|

Chasidské veselí narazilo na ukrajinskou hranici. Poutníci nemohou dál kvůli koronaviru

Chasidští Židé z Izraele, kteří se vydali na pouť u příležitosti svátku Roš hašana na Ukrajinu letadlem přes Bělorusko a dále po zemi, uvázli v hraničním pásmu nikoho. Ukrajinští celníci asi tisícovku lidí odmítají vpustit, protože hranice je zavřená kvůli koronaviru. Poutníci mají namířeno do města Umaň k hrobu rabína Nachmana, zakladatele braclavského chasidského společenství.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 14:40|