TÉMA

Maria Callas

Pěvkyně Maria Callas se proslavila dramatickým talentem i životem. A zůstává slonem v místnosti

Druhého prosince 1923 se řeckým přistěhovalcům v New Yorku narodila Maria Kalogeropoulosová. Svět ji ale dodnes zná pod jménem Maria Callas. Americký skladatel a dirigent Leonard Bernstein ji nazval „biblí opery“, jeho italský kolega Carlo Maria Giulini mluvil o jejím hlasu jako o „mimořádně zvláštním nástroji magických vlastností“. Temně zabarvený soprán „primadonny assoluta“ ale na veřejnosti částečně zastiňoval její dramatický život.
2. 12. 2023|

Angelina Jolie hraje pěvkyni Mariu Callas

Režisér Pablo Larraín připravuje film o operní divě Marii Callas. Hlavní roli svěřil Angelině Jolie, její proměnu v jednu z nejslavnějších pěvkyň nyní filmaři zveřejnili. Divákům slibují, že filmový příběh přiblíží Callas jako legendu i kontroverzní umělkyni.
10. 10. 2023|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|
Interview ČT24

Ve světě nás mají někdy radši než tady, hodnotí českou operu Pecková

Zpívala v newyorské Carnegie Hall i v londýnské Královské opeře. V Národním divadle ji ale kdysi odmítli. Dnes je za to ráda, protože by možná nepřišla kariéra světového formátu. Hostem nedělního Interview ČT24 byla mezzosopranistka a operní diva Dagmar Pecková, která po odchodu z operního světa přešla na divadelní prkna.
21. 9. 2020|

Úplná Maria Callas! Pecková uděluje v Mladé Boleslavi Mistrovskou lekci

Operní diva Maria Callas zažila úplný vrchol i umělecký pád. A stala se také hlavní hrdinkou divadelní hry Mistrovská lekce. Od září ji udělují v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Od začátku bylo jasné, že slavnou pěvkyni ztvární mezzosopranistka Dagmar Pecková.
15. 9. 2020|