TÉMA

David Vodrážka

V pražských Nových Butovicích mohou řidiči parkovat v novém parkovacím domě

Řidiči přijíždějící do Prahy mohou nově zaparkovat v krytém parkovišti P+R v Nových Butovicích v Praze 13 u stanice metra B. Parkovací dům má tři sta osmdesát míst a nabídne i elektronabíječky. Za parkování zaplatí řidiči padesát korun za den. Stavba město vyšla na víc než tři sta čtyřicet milionů korun. Další záchytná parkoviště mají vzniknout například na Zličíně, Opatově nebo v Hostivaři.
23. 6. 2023|

Přestává to být únosné, pražské školství je třeba změnit, apelují starostové

Starostové pražských městských částí požadují po resortu školství (MŠMT) a ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) změnu podpory pražského školství a vytvoření národního dotačního programu na opravy a modernizace škol. Zároveň chtějí po MŠMT, aby jednalo s magistrátem o převodu státních budov, které lze přebudovat na školy, do vlastnictví města. Starostové rovněž zopakovali požadavek, aby Praha zhruba zdvojnásobila příspěvky na žáka na deset tisíc korun. Mluvčí MŠMT Aneta Lednová řekla, že úřad je připraven o požadavcích diskutovat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že pro vyhlášení dotačního titulu jsou potřeba peníze ze státního rozpočtu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:30|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

Barrandovský most je třeba opravit, připravovali jsme se, říká Scheinherr. Se starosty jste nekomunikovali, oponuje Vodrážka

Dopravní armageddon. Tak média i mnozí politici hovoří o plánované opravě pražského Barrandovského mostu a s ní souvisejících uzavírkách. Nejvytíženější most v Česku ohrozí plynulost dopravy i mnoho kilometrů do hloubky Středočeského kraje. Pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) sdělil, že hlavní město se na rekonstrukci připravovalo, aby zmenšilo problémy. Starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) ale vládnoucí koalici vyčetl nekomunikaci se starosty dotčených městských částí. Diskutovali v pořadu Události, komentáře.
10. 5. 2022|

Praha našla firmu na opravu Barrandovského mostu. Dopravní omezení mají být kratší

Druhou část rekonstrukce Barrandovského mostu pro Prahu udělá za 594,5 milionu korun firma Porr, informovala městská Technická správa komunikací (TSK). Rekonstrukce mostu začne v první polovině května a potrvá v průběhu čtyř let. Soutěží se mělo podařit zkrátit letošní dopravní omezení z původně plánovaných 180 na 110 dní, kdy bude provoz na mostě omezen vždy v jednom ze čtyř pruhů v každém směru. Přípravu prací v poslední době kritizovala opoziční ODS.
11. 2. 2022|

Novým předsedou pražské ODS se stal Marek Benda

Novým předsedou pražské ODS se stal na pondělním zasedání regionálního sněmu poslanec Marek Benda. Hlasovalo pro něj 69 ze 72 delegátů. Ve funkci nahradil pražského zastupitele a starostu Prahy 9 Tomáše Portlíka. Sněm rovněž nominoval na předsedu strany jejího současného šéfa Petra Fialu, na prvního místopředsedu poslance Zbyňka Stanjuru a na řadového místopředsedu pražského zastupitele Zdeňka Zajíčka. O hlasy se budou ucházet na lednovém volebním kongresu ODS.
1. 11. 2021|

Hazard se z měst s plošným zákazem přesune za jejich hranice, obcím ale mohou problémy zůstat, upozornila diskuse

Růst nových kasin a heren mimo území měst, která přijala vyhlášky zakazující hazard, připraví tyto obce o daňové příjmy, ale zároveň neomezí sociálněpatologické jevy, se kterými se musí potýkat. Shodlo se na tom několik řečníků v diskusi pořádané Centrem ekonomických a tržních analýz (CETA), které se zúčastnili zástupci herního průmyslu, pražského magistrátu i odborné adiktologické veřejnosti. Potenciální problémy spatřují i v masivním přesunu hráčů do hůře regulovatelného on-line prostředí.
26. 2. 2021|

Některé úřady ochromil koronavirus, lidé se nevyhnou čekání ve frontách

Kvůli koronaviru se uzavřela některá oddělení na úřadech v Praze nebo Ostravě. Řidiči se nevyhnou stání ve frontách třeba kvůli výměně řidičských průkazů. Do konce roku by o ni mělo požádat ještě přes 400 tisíc lidí.
15. 9. 2020|