TÉMA

Investiční dohoda

Německo řeší vztah k Číně. Její poptávka ho vytáhla z krize, obává se ale konkurence a špionáže

Nový americký prezident Joe Biden nastínil jednu ze základních os budoucího světového uspořádání jako soupeření diktátorské Číny s demokratickými zeměmi. Přál by si, aby demokracie vůči komunistům v Pekingu postupovaly společně. Plány mu však bortí Německo, které se na americké diplomacii emancipuje a ve vztahu k asijské velmoci volí daleko vstřícnější tón, přibližuje zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš.
25. 2. 2021|

Evropská unie a Čína se dohodly na investicích. Vyjednávání trvalo sedm let

Evropská unie a Čína ve středu dojednaly úvodní dohodu o investicích, která usnadní investorům z obou regionů vzájemný přístup na trhy. Oznámila to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Obě strany o dohodě jednaly téměř sedm let.
30. 12. 2020|

EU a Čína podepsaly dohodu o ochraně místních produktů. Probraly i chystanou investiční dohodu

Evropská unie a Čína podepsaly v pondělí dohodu, která zajišťuje ochranu stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Mezi geograficky chráněnými názvy budou například parmská šunka, irská whiskey nebo řecký sýr feta. Z Česka jsou na seznamu českobudějovické pivo a žatecký chmel. Lídři EU pak po videokonferenci s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem uvedli, že chtějí investiční dohodu s Čínou, musí ale být férová.
14. 9. 2020|