TÉMA

Šin Bet

Turecké razie pokračují. Policie zadržela sedm lidí, které podezírá ze špionáže pro Mosad

Turecká policie zadržela dalších sedm lidí pro podezření ze špionáže pro izraelskou tajnou službu Mosad, informovala v pátek agentura AP s odvoláním na turecká média. Tamní úřady během minulého měsíce zadržely 34 lidí, kteří čelí podezření, že pracovali jako špioni pro Mosad a sledovali Palestince žijící v Turecku.
2. 2. 2024|

Útočníci v izraelském městě Raanana najeli auty do lidí

Jedna žena zahynula a nejméně osmnáct dalších osob bylo zraněno při koordinovaném útoku dvěma automobily v izraelském městě Raanana, kde útočníci najeli do lidí, informovala ČTK s odkazem na izraelská média. Bezpečnostní složky podle nich v souvislosti s útokem zadržely dva muže z Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 16:13|

Přeživší masakru na festivalu Supernova žalují izraelské bezpečnostní složky za podcenění hrozby z Gazy

Čtyři desítky přeživších z hudebního festivalu Supernova vymáhají na izraelských úřadech odškodné v celkové výši 1,23 miliardy korun kvůli tomu, že podle nich zanedbaly bezpečnost účastníků akce. Na žalobu upozornil server The Times of Israel. Přeživší tvrdí, že se akce neměla konat tak blízko hranic s Pásmem Gazy a měla být okamžitě zrušena ve chvíli, kdy bezpečnostní síly odhalily hrozící útok. Proti konání akce se tehdy postavili i někteří vysoce postavení činitelé armády, kteří upozorňovali na možné nebezpečí, dostali však rozkaz festival povolit.
2. 1. 2024|

Izrael rozšířil pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, potvrdila armáda

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi v neděli potvrdil, že izraelské síly rozšiřují pozemní operaci i na jih Pásma Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Pozemní operace na severu regionu mezitím podle Haleviho pokračuje.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 20:59|

Střelecký útok v Jeruzalémě má tři oběti, další lidé jsou zranění

Útok na okraji Jeruzaléma má nejméně tři oběti a šest dalších osob je zraněno, vyplývá podle webu Times of Israel z vyjádření policie a zdravotníků. Útočili dva střelci, podle médií jsou oba mrtví a byli to členové Hamásu, což později teroristické hnutí potvrdilo. V Izraeli panuje zvýšené napětí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem, do pátku by však měl platit dočasný klid zbraní.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:08|

Netanjahu s kritikou tajných služeb narazil. Čas na účtování bude po válce, vzkázala mu opozice

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na sociální síti X obvinil tajné služby ze selhání, které vedlo k útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Napsal také, že od tajných služeb nedostal varování, že by se Hamás chystal na „válku“. Po široké kritice izraelských činitelů i veřejnosti své vyjádření smazal a posléze se za výroky omluvil.
29. 10. 2023|

Odpovědnost je na mně, prohlásil šéf izraelské tajné služby Šin Bet o útoku Hamásu

Šéf izraelské zpravodajské služby Šin Bet Ronen Bar uvedl, že je osobně zodpovědný za to, že se nepodařilo včas varovat před vražedným útokem teroristického palestinského hnutí Hamás na jižní Izrael. Podle listu The Times of Israel (Tol) to sdělil v dopise svým zaměstnancům.
16. 10. 2023|

Desítka bývalých šéfů Mosadu a Šin Bet vyzvala izraelskou vládu, aby upustila od justiční reformy. To chtěly i davy v ulicích

Na 200 tisíc lidí dorazilo do Jeruzaléma protestovat proti soudní reformě, kterou prosazuje koaliční vláda Benjamina Netanjahua navzdory široké kritice, že ohrožuje demokracii. Demonstrace se opět konají i v dalších městech Izraele. V sobotu k zastavení schvalování reformy vyzvala vládu i více než desítka bývalých šéfů izraelské armády a tajných služeb Mosad a Šin Bet, kteří se přidali k páteční výzvě více než tisícovky rezervistů izraelského letectva. Ti kvůli soudní reformě pohrozili odmítnutím služby. Přidaly se k nim i stovky rezervistů vojenských zpravodajských služeb.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 21:04|

„Davy osadníků si dělají, co chtějí.“ Izraelské síly přišly o kontrolu nad Západním břehem, píše Haaretz

Izraelská armáda a tajná služba Šin Bet v posledních měsících ztratily kontrolu nad situací na okupovaném Západním břehu Jordánu. Od minulého týdne došlo k množství útoků židovských osadníků na palestinské vesnice, píše izraelský levicový list Haaretz s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek. Situaci podle nich komplikuje to, že část izraelské vlády odmítá násilí odsoudit. Šéfové hlavních bezpečnostních složek ho přitom označili za „nacionalistický terorismus“, který je v rozporu s „morálními a židovskými hodnotami“. Napětí zvyšuje rovněž plánované rozšiřování osad.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 17:35|

V Izraeli se vzájemně vraždí arabské gangy. Za špinavou práci platí frustrované mládeži

V Izraeli si vyřizují účty arabské gangy. Letos již mezi arabskou menšinou zemřelo násilnou smrtí 103 lidí, což je skoro stejně jako za celý loňský rok. Poslední vražda je hlášena ze sobotního rána. Gangy si na ně často najímají frustrované nezaměstnané arabské mladíky. Někteří arabští starostové žádají izraelskou vládu o posily. Do boje proti mafii by se měla zapojit rovněž izraelská zpravodajská služba.
18. 6. 2023|

Izrael i Palestina se obviňují z porušení příměří

Izrael v neděli zasáhla raketa odpálená z Pásma Gazy, uvedla izraelská armáda. Raketa mířila na město Aškelon na jihu země, dopadla na volné prostranství a nezpůsobila žádné škody ani zranění, dodala podle listu The Times of Israel armáda. Palestinci zase informovali o náletu na severu Gazy. V oblasti přitom mělo od soboty platit příměří, které po pěti dnech bojů zprostředkoval Egypt. Palestinské zdroje uvedly, že raketa byla vypálena kvůli technické chybě. Radikálové prý i nadále chtějí dodržovat příměří.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 19:48|

Izraelci bombardují Gazu, palestinská raketa zasáhla dům u Tel Avivu

Raketa vypálená zřejmě z palestinského Pásma Gazy zasáhla ve čtvrtek večer obytný dům ve městě Rehovot na okraji Tel Avivu, jeden člověk zemřel a několik dalších utrpělo zranění, informují izraelská média. Jde o první oběť ostřelování na izraelském území, na něž palestinští radikálové vysílají rakety v reakci na operaci izraelské armády. Ta zahájila v úterý bombardování Pásma Gazy, kde zabila už tři desítky lidí, včetně civilistů, ale také pěti předních členů teroristického hnutí Islámský džihád, na nějž tato izraelská operace cílí.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 18:56|

Izraelci zastřelili útočníka z Tel Avivu. Pátrali po něm devět hodin

Izraelská služba Šin Bet v pátek uvedla, že bezpečnostní složky zastřelily atentátníka, který ve čtvrtek v Tel Avivu zabil dva lidi a dalších několik zranil. Pravděpodobný pachatel byl dopaden ráno po devítihodinové pátrací operaci, které se účastnily stovky příslušníků bezpečnostních sborů, informovala agentura DPA.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 10:10|

V Izraeli zatkli za špionáž muže zaměstnaného v domě ministra obrany Gantze

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet zatkla za špionáž muže zaměstnaného v domácnosti ministra obrany Bennyho Gantze. Omri Goren podle informací izraelských médií nabídl spolupráci skupině hackerů napojených na Írán. Sedmatřicetiletý Goren pracoval v domě jako uklízeč a byl zadržen po svém kontaktu s člověkem napojeným na Írán.
18. 11. 2021|

Izrael odsoudil k doživotí židovského osadníka zodpovědného za žhářský útok

Za žhářský útok, při kterém v roce 2015 zemřelo palestinské batole a jeho rodiče, poslal izraelský okresní soud v Lodu na doživotí za mříže radikálního židovského osadníka. Útok soudci klasifikovali jako rasově motivovaný. Právník odsouzeného se obrátí na Nejvyšší soud v Jeruzalémě.
14. 9. 2020|