TÉMA

Volba pro Kladno

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj v kauze veřejné dopravy, nebyla podle práva

Soud zamítl žalobu Kladna na Středočeský kraj kvůli zajištění veřejné dopravy. Podle soudce Petra Šuránka nebyla podle práva. Kladno se s krajem nedohodlo na způsobu placení veřejné dopravy. Město, které poté přestalo být součástí jednotného systému pražské a středočeské dopravy a omezily se některé spoje, podalo na kraj žalobu.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 17:52|

Referendum o hazardu v Kladně bude s volbami v roce 2025, potvrdil soud

Kladenské místní referendum o zákazu hazardu se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města, které chtělo hlasování uspořádat už letos 15. dubna, avšak Krajský soud v Praze referendum odložil na volební termín. NSS jeho rozhodnutí potvrdil, vyplývá z informací na úřední desce. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že výsledek město očekávalo. Pozastavil se nad tím, že podle aktivistů a iniciátorů referenda je hazard aktuální problém, přesto si u soudů vydobyli, že se referendum nemohlo opakovat hned, dodal primátor.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 14:46|

Soud zarazil sobotní opakované referendum o zákazu hazardu v Kladně

Krajský soud ve čtvrtek vydal předběžné opatření, podle kterého se nebude v Kladně v sobotu 15. dubna konat opakované referendum o zákazu hazardu. Informovala o tom kladenská opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN). Část opozice podala k soudu podnět, protože navrhovala termín referenda při parlamentních volbách v roce 2025, což by mělo zvýšit šanci na jeho platnost a závaznost. „Zatím není jasné, zda termín referenda určí soud, nebo uloží městu, aby jej nově vypsalo,“ uvedla Gamanová. Další postup bude záležet i na stanovisku soudu.
13. 4. 2023|

Kladeňané budou v referendu o hazardu znovu hlasovat 15. dubna

Kladeňané budou znovu hlasovat v referendu o hazardu 15. dubna, rozhodli v pondělí zastupitelé. Soud nedávno prohlásil lednové referendum za neplatné kvůli možnému ovlivnění jeho výsledku nevyváženým informováním města. Část opozice, která podnět k soudu podala, navrhovala nový termín během parlamentních voleb 2025.
20. 3. 2023|

Referendum o hazardu v Kladně bylo neplatné, rozhodl Krajský soud v Praze

Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o tom, že referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné. Žalobu podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i kladenští opoziční zastupitelé. Na Twitteru to uvedla senátorka Adéla Šípová (Piráti), potvrdil to i mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Referendum sice není platné, ale jeho případné opětovné vypsání soud nenařídil. Město se podle Herala sice s rozhodnutím soudu zcela neztotožňuje, ale respektuje ho.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 18:01|

Referendem o hazardu v Kladně se bude zabývat soud

Referendem o hazardu v Kladně, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentské volby, se bude zabývat soud. Iniciativa Kladno bez hazardu k němu podá návrh na vyslovení neplatnosti referenda. ČT to potvrdila zástupkyně iniciativy a senátorka Adéla Šípová (za Piráty). Podle ní nebyl některým voličům automaticky vydán hlasovací lístek, někde zase údajně chybělo dostatečné označení o konání referenda. Podle města proběhlo hlasování v souladu se zákonem.
17. 1. 2023|

Kladno bez hazardu podalo žalobu na město kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda

Iniciativa Kladno bez hazardu podala na město žalobu kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda. V něm by obyvatelé rozhodli, jestli v Kladně mají, nebo nemají zůstat herny a kasina. Radnice tvrdí, že petice s podpisy potřebnými pro vyhlášení referenda obsahuje chyby a že úplné zrušení hazardních her ve městě by zasáhlo do jeho rozpočtu.
8. 11. 2022|

Primátorem Kladna se stal opět Milan Volf

Primátorem Kladna je opět Milan Volf z vítězného hnutí Volba pro Kladno, které bude spolupracovat s ANO. Koalice má převahu 19 hlasů ze 33 a stejný počet zastupitelů hlasoval pro zvolení Volfa primátorem. Městská rada má nově jedenáct členů namísto dřívějších devíti. Podle koaliční dohody je sedm radních z Volby pro Kladno a čtyři z ANO.
1. 11. 2022|

Kladno začne obnovovat pěší zónu. Získá novou dlažbu, lavičky a zeleň

Kladno letos plánuje obnovu první části pěší zóny poblíž sokolovny v centru města, nyní je vypsaný tendr. V příštích letech čeká proměna celou zónu až k Poštovnímu náměstí. Změny čekají i vedení dopravy, u sokolovny vznikne kruhový objezd.
12. 5. 2021|

Covid se šíří i na ubytovnách. Situaci sociálně slabých ztěžuje chybějící práce

Pandemie koronaviru udeřila i na ubytovnách pro sociálně slabé. Nákaza minulý týden zasáhla jednu v Plzni, kde skončilo v karanténě přes padesát lidí. Přeplněné ubytovny, kde spolu obyvatelé sdílejí společné toalety i sprchy, byly přitom dlouho na okraji zájmu. V místy až nepředstavitelných podmínkách žijí ti nejchudší. Kvůli pandemii navíc přicházejí o poslední možností výdělku. O situaci v Kladně, které je nevyhovujícími ubytovnami nechvalně známé, natáčel pro 168 hodin Václav Crhonek.
22. 3. 2021|

Rošáda v čele Kladna: Jiránek končí jako primátor, nahradil ho Volf

Kladenští zastupitelé odvolali dosavadního primátora Dana Jiránka (ODS) a nahradili ho Milanem Volfem (Volba pro Kladno). Odvolání navrhl opoziční zastupitel Přemysl Mužík (Volba pro Kladno), který svůj návrh nezdůvodnil. Jednání zastupitelstva pokračuje, mimo jiné odvoláním dalších členů vedení města a volbou nových radních. Kladno dosud vedla koalice ODS, Kladeňáci a ANO, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu měla 18 mandátů. Nyní jsou ve vedení zástupci Volby pro Kladno, KSČM a dva bývalí členové ANO.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 18:16|