TÉMA

Územní rozhodnutí

Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro nové bloky elektrárny v Dukovanech

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo územní rozhodnutí pro rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Podle úřadu umožní postavit až dva nové reaktory. Tento krok o den předešel uzávěrku na podávání nabídek do tendru na stavbu nového dukovanského bloku. Ministerstvo uvedlo, že to má být „pozitivní signál“ pro uchazeče.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 14:35|

Praha získala územní rozhodnutí pro drážní promenádu. Povede mezi Vršovicemi a Zahradním Městem

Pražský magistrát má územní rozhodnutí pro vytvoření promenády s parkem, což plánuje vybudovat místo zrušené železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem. Na Facebooku o tom informoval náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Původní trať přes Strašnice zanikla koncem roku 2020 po vybudování nového koridoru se zastávkami Eden a Zahradní Město.
4. 5. 2023|

Referendum o průmyslové hale se může Opatovicím prodražit. Developer požaduje 158 milionů

Referendum, ve kterém obyvatelé Opatovic nad Labem odmítli stavbu nové průmyslové haly, může přijít obec velmi draho. Developerská společnost, která halu chtěla postavit, od svého záměru ustoupit nehodlá, navíc pro něj získala územní rozhodnutí. Zastupitelé Opatovic se nyní obávají toho, že budou muset developerovi zaplatit náhradu škody, jde až o 158 milionů korun. Referendum proběhlo souběžně s prezidentskými volbami.
28. 2. 2023|

Krajský úřad zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice z Jaroměře do Trutnova

Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D11 v úseku z Jaroměře do Trutnova. Po uplynutí lhůty patnácti dnů nabude rozhodnutí právní moci. V prosinci 2021 se proti němu odvolal jeden majitel pozemků v Hajnici, v jejíž blízkosti má dálnice vést.
20. 2. 2023|

Projekt na stavbu lázeňského komplexu u Nových Mlýnů má územní rozhodnutí

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku odhadem za dvě miliardy korun získala územní rozhodnutí, oznámila v pondělí starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané). Stavbu lázní plánuje několik let čínská firma RiseSun, podle Dominové nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Kromě toho chce kraj v blízkosti lázní postavit léčebné Sanatorium Pálava odhadem za miliardu, podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) by mělo nabídnout přes 160 lůžek.
28. 11. 2022|

Úřad zamítl stavbu ostravského Severního spoje

Ostrava nedostala souhlas s postavením takzvaného Severního spoje – silnice, která má odlehčit dopravě v západní části města. Krajský úřad Olomouckého kraje, který pověřilo ministerstvo pro místní rozvoj, žádost o umístění stavby zamítl. Z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce vyplývá, že předložený záměr podle úřadu nesplňuje požadavky stavebního zákona. Ostrava se proti tomu chce odvolat.
22. 11. 2022|

Stavba úseku D11 z Jaroměře do Trutnova zřejmě nabere zpoždění. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí

Zcela zablokované je pokračování stavby dálnice D11, konkrétně dvacetikilometrového úseku z Jaroměře do Trutnova. Krajský úřad v Hradci Králové řeší odvolání proti územnímu rozhodnutí, které stavební úřad ve Dvoře Králové nad Labem vydal vloni v listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto nemůže vykupovat pozemky.
3. 10. 2022|

V prostoru po Inwestu v Plzni má vzniknout nová čtvrť. Developer žádá o územní rozhodnutí

Developerská společnost Ameside z pražské skupiny Amádeus Real požádala o vydání územního rozhodnutí pro projekt nové městské čtvrti v centru Plzně. Zhruba za osm miliard korun ji chce postavit v letech 2024 až 2027 na ploše po zbouraném domě kultury Inwest, jenž byl zdemolován před deseti lety. Vydání rozhodnutí očekává developer letos, stavební povolení by chtěl získat příští rok, řekl spolumajitel skupiny Václav Klán mladší. Původně měl na místě, které nyní slouží jako parkoviště, vzniknout obchodní dům. Ten ale místní odmítli v referendu.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 15:13|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Multifunkční hala v Brně získala územní rozhodnutí i stavební povolení

Brno získalo pravomocné územní rozhodnutí a stavební povolení na stavbu multifunkční haly na výstavišti. Oznámili to zástupci města. Jejich získání trvalo 850 dní. Hala za 2,7 miliardy korun nabídne 13 300 míst. Stavba by mohla začít příští rok, potrvá zhruba dva roky. Na financování by se měl částečně podílet kraj a stát. Brno si na část vezme úvěr.
21. 6. 2021|

Obchvat Mikulova má opět územní rozhodnutí, Nejvyšší správní soud zrušil předchozí verdikt

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek, který připravovaný dálniční obchvat Mikulova připravil o územní rozhodnutí. Krajský soud v Ostravě musí rozhodnout znovu, územní rozhodnutí zatím platí. Obchvat je jednou z problematických částí dálnice D52, která by v budoucnu měla být součástí dálničního spojení Brna s Vídní.
22. 12. 2020|

Stavba obchvatu Pardubic stále nemá povolení. Napadl ho podnikatel Holeček, který je ve sporu s městem

Stavba severovýchodního obchvatu Pardubic stále nemá pravomocné stavební povolení. Vydáno bylo už loni, napadl ho ale podnikatel Miloš Holeček, který je majitelem pozemků v okolí. Ten zároveň vede dlouhodobé spory s městem. Podobným sporům má zabránit novela zákona o liniových stavbách, která má začít platit už příští rok.
14. 9. 2020|