TÉMA

Zbyněk Miklík

V Liberci funguje nový parkovací dům. Jedno místo vyšlo zhruba na milion korun

Řidiči nově mohou nechat auto v parkovacím domě u krajského úřadu v Liberci, a to za šedesát korun na den. K tomu získají i jízdenku na MHD. Celkem 244 parkovacích míst vyšlo na 246 milionů korun, za stání jednoho auta tak kraj zaplatil asi milion korun. Podle liberecké opozice jde o nejdražší parkování v Čechách, hejtman Martin Půta (SLK) mluví o nezbytné investici. Opozici se zároveň nelíbí, že parkovací dům vyrostl v centru – místo aby stál na okraji města.
2. 1. 2024|

Liberecká náplavka má stavební povolení. Olomouc tu svou otevřela v sobotu

Projekt náplavky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje získal stavební povolení. Samotná stavba by měla začít letos na podzim. K projektu za 151 milionů korun město Liberec přidá zeleň v okolí, která nahradí parkoviště. Novou náplavku už v sobotu otevřela Olomouc, město ji pojmenovalo po prvním polistopadovém rektorovi Univerzity Palackého Josefu Jařabovi.
11. 6. 2023|

Většina krajů zatím nezajistila dodávky plynu a energie na příští rok, řešení čekají i od vlády

Většina krajů zatím nemá na příští rok zajištěny dodávky plynu i elektrické energie pro své provozy. Výjimkou je Zlínsko, kde mají potvrzeno dva roky dopředu. Celkem má dodávky elektřiny alespoň částečně zafixováno pouze šest regionů, u plynu pět. A to za vyšší ceny než loni. Někteří hejtmani, ale i starostové obcí se tak obávají, že v zimě budou muset ve svých zařízeních omezit služby. Stát slibuje pomoc, zatím ovšem není k dispozici.
4. 9. 2022|

Úřady chtějí zakročit proti neadekvátním zálohám na energie. Může jít o nekalou praktiku

Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu v čele s ministrem Jozefem Síkelou (za STAN) a předsedou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislavem Trávníčkem potvrdili, že resort prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům adekvátní zálohy.
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 22:58|

Dvě zahrady za dva domovy. Liberec a hejtmanství dohodly výměnu majetku za tři čtvrtě miliardy

Město Liberec a hejtmanství se domluvily na neobvyklé výměně několika institucí. Liberecký kraj od města převezme tamní zoologickou i botanickou zahradu, naopak hejtmanství na Liberec převede domovy seniorů Na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. K výměně majetku za tři čtvrtě miliardy korun má dojít už s příchodem Nového roku. Změna má nejvíce pomoci zoologické zahradě.
29. 10. 2021|

Libereckým hejtmanem je potřetí za sebou Půta

Už třetí funkční období v řadě pozici hejtmana Libereckého kraje bude vykonávat lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta (SLK). Pro dosavadního hejtmana hlasovalo na ustavujícím zasedání 30 z 44 přítomných zastupitelů. Krajská koalice SLK, Pirátů a ODS disponuje 32 mandáty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 18:40|

Půta pokračuje v čele Libereckého kraje, jeho Starostové mají smlouvu s Piráty a ODS

Povolební vyjednávání v Libereckém kraji skončilo a strany, které spolu chtějí v regionu příští čtyři roky vládnout, podepsaly koaliční smlouvu. Zaručuje Martinu Půtovi (SLK) třetí období v pozici hejtmana a Starostové pro Liberecký kraj zároveň budou mít v radě většinu. Zbylá křesla si rozdělí Piráti a ODS, v opozici bude SPD a také ANO.
28. 10. 2020|

Půta bude nadále libereckým hejtmanem, Starostové pro Liberecký kraj se spojí s Piráty a ODS

V čele Libereckého kraje bude už třetí volební období v řadě stát Martin Půta z vítězného hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle dohody s Piráty a ODS budou mít SLK, kteří volby vyhráli s náskokem 20 procentních bodů na druhé ANO, v radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou radních. Do konce příštího týdne chtějí partneři připravit koaliční dohodu a programové prohlášení, aby je mohli schválit zástupci všech tří stran, avizoval Půta.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 20:43|

Starostové pro Liberecký kraj obhájili vítězství, Půta chce koalici s Piráty a ODS

V Libereckém kraji s náskokem dvaceti procentních bodů zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, když získali 38,57 procenta a obhájili prvenství z roku 2016. Na druhém místě skončilo s 17,85 procenta hlasů hnutí ANO, třetí místo obsadili Piráti se ziskem 9,86 procenta hlasů, na čtvrté pozici skončila s 8,59 procenta hlasů ODS. Do zastupitelstva se probojovala také SPD, jíž dalo důvěru 6,09 procenta voličů. K urnám přišlo 40,41 procenta oprávněných voličů.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 22:29|

Liberec potřebuje rychlejší železnici do Prahy, kraj o tom musí Správu železnic přesvědčit, shodují se kandidáti na hejtmana

Vlakem, nebo autem? Otázka, která může vyvolat i obsáhlou filozofickou debatu, má v Libereckém kraji jasnou odpověď. Rozumné – tedy rychlé a pohodlné – železniční spojení do vnitrozemí mu zcela chybí. Jenomže zároveň se potýká i se stavem silnic. V debatě o dopravě si kandidáti na hejtmana vyměnili názory na tempo jejich oprav i na to, jak zlepšit železniční spojení a po letech obnovit přímý rychlík z krajského města do Prahy.
10. 9. 2020|

Rozesílání roušek seniorům i zvládnutí pandemie byly tématem debaty kandidátů do libereckého zastupitelstva

Lídři kandidátek pro nadcházející volby v Libereckém kraji v debatě ČT24 diskutovali o tom, jak se region zatím vypořádal s pandemií koronaviru a jak je připraven na její další fáze. Hodnotili také nedávné vládní rozhodnutí zaslat seniorům roušky – a zatímco zástupci stran z centrální vlády krok hájí, představitelé ostatních politických formací jsou často i skeptičtí.
10. 9. 2020|