TÉMA

Letecká

30 let zpět: Spor o deportaci Kurdů z Dánska do Prahy

Na ruzyňském letišti pobývala několik dní skupina 13 kurdských uprchlíků, která byla do Prahy poslána s doprovodnou eskortou z Dánska. Právě tam vedla jejich původní cesta, ovšem poté, co Dánové zjistili, že Kurdové neměli platné doklady, uprchlíky nechali v Československu podle práva prvního azylu. Československo však jejich deportaci považovalo za neoprávněnou, jelikož žádný z Kurdů letadlo během technického mezipřistání v Praze neopustil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 7. 2022|

30 let zpět: Nový Boeing 737 pro Československé aerolinie

Před třiceti lety bylo na ruzyňském letišti v Praze slavnostně pokřtěno první z pěti nových letadel Boeing 737, které dostalo název Plzeň. V rámci prováděných změn přistoupily Československé aerolinie i k novým symbolům. Značku OK nahradil červenomodrý symbol a nově i stylizovaný nápis ČSA. V řešení byl v té době také privatizační projekt se spoluúčastí Air France.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 6. 2022|

Ústavní soud zrušil povinnost prodejce letenek Kiwi předávat podrobné údaje o cestujících dopravci

Ústavní soud zrušil předběžné opatření, které ukládalo prodejci letenek Kiwi, aby leteckému dopravci Ryanair předával některé údaje o cestujících a aby jinak informoval o podmínkách odbavení před lety Ryanairu. Podle Ústavního soudu zasáhlo předběžné opatření do svobody projevu, práva na podnikání a práva na soudní ochranu.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 11:40|

Aerolinky Smartwings podaly kvůli škodám za odstávku letounů Boeing 737 MAX žalobu na výrobce

Česká letecká skupina Smartwings podala v USA žalobu na výrobce letadel Boeing, uvedly  čtvrteční Lidové noviny (LN). Důvodem je podle deníku to, že skupina Smartwings zatím nedostala od Boeingu náhradu škod za nucenou odstávku letadel Boeing 737 MAX. Provoz těchto strojů byl celosvětově zastaven loni po dvou tragických haváriích letounů 737 MAX kvůli problému se softwarem. Skupina Smartwings letos v březnu uvedla, že jí odstávka způsobila škody za asi dvě miliardy korun.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 13:43|