TÉMA

Propagace

Vznik energetických společenství podpoří ministerstvo 98 miliony. Příjem žádostí začne v prosinci

Nová dotační výzva ministerstva životního prostředí podpoří zakládání energetických společenství. Z Národního plánu obnovy má resort vyčleněno 98 milionů korun. Výzvu k podávání žádostí o peníze představili v pátek zástupci ministerstva. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
10. 11. 2023|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

Soud potvrdil podmínky v dlouholeté kauze propagace neonacismu

Odvolací senát středočeského krajského soudu potvrdil podmíněné tresty od devíti do osmnácti měsíců v kauze propagace neonacismu, která se u soudů projednává už dvanáct let. Sedm lidí uznal vinnými například z vylepování propagačních materiálů neonacistického Národního odporu (NO), organizování shromáždění či vedení webu Resistance Women Unity (RWU). Všichni vinu od počátku odmítali. Jeden z nich hned po skončení jednání avizoval, že bude podávat dovolání.
19. 9. 2022|

Trestní oznámení v souvislosti s propagací Schillerové na sociálních sítích policie „uložila“

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Věc takzvaně uložila, uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce. NCOZ se začala financováním fotografií a dalších příspěvků na soukromých sociálních sítích Schillerové zabývat v dubnu. Jako první o tom informoval server Neovlivní.cz.
20. 5. 2022|

Kotleba přišel o mandát poslance, soud ho uznal vinným z extremismu

Slovenský nejvyšší soud uznal předsedu krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického trestného činu, na rozdíl od soudu první instance mu ale vyměřil pouze podmínku. Verdikt senátu nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, zároveň znamená, že Kotleba přišel o poslanecký mandát. Politik, jenž se líčení nezúčastnil, byl stíhán v kauze šeků s možnou extremistickou symbolikou.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 15:58|

Ministr financí Stanjura zadal audit nákladů i na fotky své předchůdkyně Schillerové. Vyšly na dva miliony

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), včetně milionů za fotografie a videa na sociální sítě. Uvedl to ve čtvrtek portál Aktuálně.cz.
3. 2. 2022|

Schillerová v OVM řekla, že se její osobnější snímky pořízené pracovníky ministerstva fakturovaly hnutí ANO

Za fotografie a videa s někdejší ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO), které nesouvisely s agendou ministryně financí, platilo fotografovi a kameramanovi z ministerstva hnutí ANO. Schillerová to řekla v Otázkách Václava Moravce. Exministryně byla v době, kdy řídila resort, aktivní na sociálních sítích Instagram i Facebook. Server Seznam Zprávy upozornil, že ministerstvo za platy profesionálního fotografa a kameramana zaplatilo od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu bez odvodů.
30. 1. 2022|

Šéfka firmy z Prostějovska zpronevěřila přes čtyři miliony korun. Neplatila za materiál či reklamu

Škodu 4,2 milionu korun podle kriminalistů způsobila jednatelka stavební společnosti na Prostějovsku. Peníze během několika let zpronevěřila firmám, ale i jednotlivcům, kteří si u ní dopředu zaplatili materiál na stavbu. Neodváděla také řádně daně a brala si úvěry, které nesplácela. Policie se případem na podnět finančního úřadu zabývala od loňského dubna, v prosinci podala obžalobu. Pětačtyřicetiletá žena se už s žalobcem dohodla na vině a trestu, dohoda byla předložena ke schválení okresnímu soudu.
5. 1. 2022|

Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.
21. 10. 2021|

Olomoucký kraj dostal pokutu, podle úřadu před volbami propagoval bývalého hejtmana Oklešťka

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil loni na podzim po krajských volbách Olomouckému kraji pokutu 30 tisíc korun za nepovolenou propagaci bývalého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Proti verdiktu podal kraj rozpor a s pokutou nesouhlasí ani Okleštěk, informuje o tom Mladá fronta DNES.
15. 1. 2021|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|