TÉMA

Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

Dopravce straší návrat vyšší daně z nafty. Ministr věří, že i tak budou konkurenceschopní

Zdražení nafty, omezení konkurenceschopnosti a úbytek zakázek – dopravce trápí možné dopady úpravy spotřební daně. Vláda rozhodla o vrácení sazby na původní výši, tedy o korunu padesát na litr víc, než se platí nyní. Pokud parlament změnu schválí, mohla by začít platit od poloviny roku.
5. 5. 2023|

Vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl Stanjura po jednání s petrolejáři. Rozhodne do konce dubna

Výsledky šetření cen pohonných hmot nejsou uspokojivé a zcela vážně přemýšlíme o zastropování marží, řekl po jednání s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda podle něj o tomto kroku rozhodne nejpozději na konci dubna. Kabinet už ve středu rozhodl, že spotřební daň z pohonných hmot bude o korunu a 50 haléřů nižší. Podle dopravců, kterým zdražení nafty či benzinu zásadně zvýšilo náklady, to však nestačí, byť každou úlevu vítají. I podle opozice je koruna padesát na litr málo, volá po cenovém stropu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 21:07|

Čerpací stanice budou ministerstvu hlásit ceny paliv od úterý

Ministerstvo financí bude od úterý vyžadovat od čerpacích stanic denní hlášení průměrné prodejní ceny benzinu a nafty. První výsledky bude mít resort v horizontu jednoho týdne, kdy bude schopen rozhodnout, zda tržní situace umožňuje zásah státu formou cenové regulace stanovující maximální výši marží. Někteří dopravci v pondělí na protest proti cenám paliv krátce zablokovali dopravu.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 20:24|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Spotřební daň snížit u nafty a zvýšit u cigaret, navrhl rozpočtový výbor

Spotřební daň z litru nafty by měla být od 1. ledna o korunu nižší. Naopak krabička cigaret by mohla kvůli zvýšení spotřební daně na tabák od příštího roku podražit až o osm korun. Obě změny ve středu do daňového balíčku prosadili poslanci sněmovního rozpočtového výboru. Potvrdit je ještě musí celá sněmovna. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s návrhy souhlasí.
9. 9. 2020|