TÉMA

CATRIN

Děkan rezignoval na post v radě olomoucké univerzity. Od falšování dat se měla distancovat, tvrdí

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Podle něj přehlíží podezření na falšování dat v publikacích vědců, kteří nyní působí na vysokoškolském ústavu CATRIN. Na články s upravenými grafy nebo křivkami upozorňují přírodovědci už několik let. Tři články s podezřelými daty byly za tu dobu z odborných časopisů staženy.
13. 3. 2023|

Rektor Univerzity Palackého zrušil výpověď děkana přírodovědecké fakulty, sám bude čelit návrhu na odvolání

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka odvolal výpověď, kterou dal děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi. Děkan, dlouholetý kritik vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, ji dostal kvůli údajnému zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Rektor odvolání výpovědi odůvodnil dvojím právním výkladem, doufá ve zklidnění situace, řekl mluvčí UP Egon Havrlant. Rektor však bude čelit návrhu akademického senátu Přírodovědecké fakulty na své odvolání. Projednávat jej bude Akademický senát (AS) UP na dalším zasedání.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 15:25|

Rektor Univerzity Palackého dal výpověď děkanovi přírodovědy, údajně kvůli zneužití osobních údajů

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Martin Procházka dal k 31. prosinci letošního roku výpověď děkanovi Přírodovědecké fakulty Martinu Kubalovi, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Informuje o tom univerzitní Žurnál. Na personální změnu upozornila Mladá fronta Dnes, rektor se k tomuto kroku rozhodl v pondělí vpodvečer. Za odvoláním stojí údajné podezření na zneužití osobních údajů, univerzita kvůli tomu podala i trestní oznámení. Kubala s výpovědí nesouhlasí, bránit se chce žalobou.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:59|

Olomoučtí přírodovědci chtějí protestovat proti způsobu dělení majetku mezi svou fakultu a nový ústav

Akademici z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UP) nesouhlasí s návrhem, kterým chce rektor školy rozdělit majetek mezi fakultu a nové pracoviště CATRIN. Na středu, kdy se návrhem bude zabývat Akademický senát, chystají protestní akci.
20. 9. 2022|

Olomoučtí vědci nanomateriálem odhalují těžké kovy ve vodě. Stačí jim k tomu papír

Olomoučtí vědci společně s dalšími odborníky vyvinuli levný, účinný a recyklovatelný nanomateriál, který dokáže ve vodě odhalit a zlikvidovat těžké kovy, zejména kadmium a olovo. Vědci považují technologii za tak nadějnou, že rovnou podali žádost o patentovou ochranu.
16. 9. 2022|

V Olomouci se otevřelo špičkové vědecké centrum. CATRIN chce konkurovat českým i evropským ústavům

V Olomouci se v pátek oficiálně otevřel Český institut výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN), který vznikl propojením tří špičkových vědeckých center Univerzity Palackého. Statut institutu začal platit už loni na podzim. V současné době CATRIN zaměstnává 220 lidí, mezi nimi jsou i nejcitovanější vědci světa. Vznik centra, které se připravovalo několik let, doprovázely spory uvnitř akademické obce ohledně podoby integrace výzkumných kapacit.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 20:01|

Univerzita Palackého prohlásila smlouvy zaměstnanců ústavu CATRIN za neplatné. Chybí podpis děkana

Zaměstnanci nově vznikajícího vysokoškolského ústavu Univerzity Palackého CATRIN (Czech Advanced Technology and Research Institute) řeší problémy se smlouvami. Nepodepsal je děkan přírodovědecké fakulty a jsou proto podle univerzity neplatné. Ústav, který spojuje dvě výzkumná centra této fakulty, měl být v provozu od prvního ledna. Nestalo se tak a i kvůli tomu rezignoval rektor univerzity Jaroslav Miller.
27. 1. 2021|

Rektor Univerzity Palackého Miller rezignuje. Nesplnil slib týkající se ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl ve čtvrtek na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového ústavu CATRIN. Jeho vznik je předmětem sporů mezi vedením UP a Přírodovědeckou fakultou, ze které mají být pod CATRIN vyvedena vědecká centra. Miller je rektorem druhé funkční období, mělo mu skončit roku 2022.
17. 12. 2020|

Začal fungovat sporný vědecký institut CATRIN. Zatím však jen na papíře

V Olomouci od čtvrtka vešel v platnost statut nového Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií s anglickou zkratkou CATRIN, který propojuje tři špičková vědecká centra Univerzity Palackého (UP). Jeho existence je však zatím pouze formální, podle univerzity jde o složitý legislativní proces, který doprovází náročná jednání. Ani po dvouleté přípravě a jednání totiž nenastala uvnitř akademické obce úplná shoda o podobě integrace výzkumných kapacit.
1. 10. 2020|

Spory kvůli novému vědeckému ústavu v Olomouci pokračují, před rektorátem byla demonstrace

Spory mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a její Přírodovědeckou fakultou kvůli vědeckému ústavu CATRIN pokračují. Ve středu měl akademický senát rozhodnout o novele řádu o nakládání s majetkem univerzity, nakonec byl ale tento bod z programu odebrán. Zástupci fakulty a studenti demonstrovali před rektorátem. Tvrdí, že sdílení majetku mezi fakultou a nově vzniklým centrem nebude fungovat.
9. 9. 2020|