TÉMA

Akademický senát

Audit na katolické teologické fakultě našel pochybení. Rektorka vyzvala ke smíru s historikem Petráčkem

Audit Univerzity Karlovy (UK) našel několik pochybení ve fungování katolické teologické fakulty (KTF UK), mimo jiné i v personální oblasti, uvedl Deník N. Rektorka Milena Králíčková o výsledcích auditu informovala na pátečním jednání univerzitního akademického senátu. Vyzvala také vedení fakulty ke smíru s historikem Tomášem Petráčkem, který byl loni ze školy propuštěn.
19. 1. 2024|

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Akademický senát zvolil Pavla Kozáka rektorem Jihočeské univerzity

Novým rektorem Jihočeské univerzity by se měl stát současný děkan fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák. Do funkce jej v úterý zvolil akademický senát, Kozák získal 32 ze 36 hlasů. Musí ho ještě jmenovat prezident Petr Pavel. Kozák má vést univerzitu od prvního dubna 2024 na období čtyř let.
14. 11. 2023|

Spor o odvolání děkana Ševčíka na VŠE pokračuje, rektor dál čeká na stanovisko fakultního senátu

Na pražské Vysoké škole ekonomické pokračuje spor o odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Senát národohospodářské fakulty rozhodl, že se k návrhu nemůže vyjádřit. Na stanovisko přitom čeká rektor univerzity Petr Dvořák. Podle něj Ševčík dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ten to ovšem odmítá.
1. 11. 2023|

Je to reakce na dlouhodobá veřejná vystoupení, uvedl rektor k odvolání děkana Ševčíka. Ten odmítá, že by fakultu poškozoval

Není to reakce na jeden či dva body, ale na dlouhodobý průběh. Některá veřejná vystoupení děkana Miroslava Ševčíka vzbuzovala negativní reakce a já jsem mu to vytýkal, uvedl v pořadu 90' ČT24 rektor VŠE Petr Dvořák. Zdůraznil, že nejde o názory, ale o formu a způsob, kde jsou pronášeny, což na školu hází negativní světlo. Ševčík v pořadu uvedl, že velmi silnou roli hrají média, která o něm šíří nepravdivé informace. Odmítl, že by poškozoval zájmy vysoké školy a zmínil, že petici proti jeho odvolání podepsalo desetkrát více lidí než pro jeho odvolání. Už dříve uvedl, že je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
27. 6. 2023|

Rektor VŠE může odvolat děkana Ševčíka, umožnilo mu to hlasování akademického senátu

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) umožnil rektorovi univerzity Petrovi Dvořákovi, aby odvolal Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty.  Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se vyjádřili i někteří členové senátu. Sám Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili. Ševčík je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:48|

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:07|

Ševčík zůstává děkanem, fakultní senát se ho zastal. Rektor ho chce odvolat jinak

Miroslav Ševčík zůstává děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Znovu se ho zastal fakultní akademický senát, který tedy oslyšel výzvu rektora VŠE Petra Dvořáka k jeho odvolání. Dvořák však trvá na tom, že když Ševčíka neodvolala samospráva jeho fakulty, pokusí se ho odstranit z funkce sám. To může učinit, pokud mu to odsouhlasí celouniverzitní senát.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:32|

Fakultní senát se zastal Ševčíka. S odvoláním nesouhlasí, píší Seznam Zprávy

Akademický senát Národohospodářské fakulty (AS NF) Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) se tento týden zastal svého děkana Miroslava Ševčíka, kterého chce rektor VŠE Petr Dvořák pro nevhodné chování na veřejnosti odvolat. Senát přijal usnesení, že se záměrem rektora nesouhlasí a dříve uvedené důvody nejsou pro odvolání dostatečné. Nechává tak na rektorovi, zda využije své pravomoci a děkana odvolá. Píší to Seznam Zprávy.
30. 3. 2023|

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Kvůli odvolání děkana Ševčíka požádal rektor VŠE o svolání fakultního senátu

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák ve čtvrtek požádal předsedu akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE o bezodkladné svolání schůze, na které by se mělo jednat o odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Ke kroku chce přistoupit kvůli údajnému nevhodnému chování děkana na veřejnosti včetně účasti na protivládní demonstraci.
23. 3. 2023|

Problémy s Ševčíkem gradovaly dlouho, uvedl rektor VŠE. Za nejlepší pro školu by považoval jeho rezignaci

Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické hrozí, že přijde o děkana. Rektor VŠE Petr Dvořák dal najevo, že pokud děkan Miroslav Ševčík nerezignuje, pokusí se jej z pozice odvolat. Zda se tak stane, by podle Dvořáka mělo být jasné v horizontu maximálně čtyř týdnů. V rozhovoru pro Události, komentáře Dvořák zdůraznil, že mu vysokoškolský zákon dává jen omezené možnosti, jak zasahovat do dění na fakultě, s Ševčíkovým působením a vystupováním je ale nespokojen již déle.
14. 3. 2023|

Rektor VŠE je připraven odvolat Ševčíka. Chce se zbavit nepohodlného člověka, reaguje děkan

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Upřesnil, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Rektor vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Dvořák míní, že by bylo nejlepší, aby Ševčíka odvolal akademický senát fakulty, je ale připraven podat návrh na jeho odvolání z vlastního podnětu. Situaci od rána řešilo vedení školy, studenti svolali na středu demonstraci.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 16:00|

Účastníka sobotní demonstrace podezírá policie ze schvalování genocidia. Rektor VŠE si kvůli protestu promluví se Ševčíkem

Ze schvalování genocidia podezírají policisté účastníka sobotní demonstrace, který na ni přišel s nášivkami se symbolem žoldnéřské Wagnerovy skupiny a s písmenem Z. Dalších osmnáct lidí, kteří se pokusili proniknout do Národního muzea, podezírá policie z přestupku. Ministr vnitra odmítl přirovnání zásahu policistů proti demonstrantům před muzeem k Palachově týdnu, o čemž hovořil jeden z účastníků demonstrace – děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Jeho vystupováním na demonstraci se chce v novém týdnu zabývat vedení vysoké školy.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 16:59|

Senát plzeňské zdravotnické fakulty potvrdil na další období nominaci děkana, který dřív rezignoval

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) v pondělí potvrdil nominaci Lukáše Šticha na další období ve funkci děkana. Štich přitom 1. února po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval kvůli podezřením souvisejícím s udělováním stipendií na fakultě, případem se zabývá i policie. Senát v prosinci zvolil Šticha kandidátem na děkana na další období od 28. března 2023 do 27. března 2027. Své usnesení nyní nezrušil, rektor má ale pravomoc ho děkanem nejmenovat, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
6. 2. 2023|

Děkanem Provozně ekonomické fakulty Mendelu zvolil senát Svatopluka Kapounka

Akademický senát Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity (PEF Mendelu) v opakované volbě zvolil novým děkanem Svatopluka Kapounka. Do funkce jej jmenuje rektor, úřadu se ujme 1. února. Jeho předchůdce Pavel Žufan odstoupil z funkce na konci loňského roku kvůli pochybnostem okolo doktorských studijních programů na fakultě ve funkci skončí 31. ledna. Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) univerzitě kvůli těmto pochybením odebrala institucionální akreditaci pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách.
24. 1. 2023|

Akademický senát zvolil rektorem ústecké univerzity Jaroslava Koutského

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí Martina Baleje, kterému po osmi letech skončí na jaře druhé funkční období. Jednačtyřicetiletý Koutský byl jediným kandidátem. Ze 40 členů akademického senátu se voleb zúčastnilo 38, z toho 36 odevzdalo platný hlas. Koutský by se měl stát rektorem od 18. března na čtyři roky.
30. 11. 2022|

Rektorem Ostravské univerzity akademický senát zvolil Petra Kopeckého

Novým rektorem Ostravské univerzity (OU) by se měl stát Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty. V prvním kole volby o tom v pondělí rozhodl Akademický senát OU. Kopecký získal 23 hlasů z celkového počtu 38 senátorů, ke zvolení bylo potřeba hlasů minimálně dvacet.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 14:36|

Ekonom a expert Trikolory Ševčík bude opět děkanem Národohospodářské fakulty VŠE, senát hlasoval jednomyslně

Ekonom Miroslav Ševčík, který je v poslední době i politicky činný jako expert hnutí Trikolora, se po čtyřleté pauze vrátí do funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Její akademický senát jej zvolil všemi devíti hlasy.
20. 4. 2022|

Komise potvrdila chyby v článcích týmu budoucího rektora Mendelovy univerzity. Doporučila je stáhnout

Expertní komise zjistila pochybení v několika odborných článcích týmu vedeného Vojtěchem Adamem, budoucím rektorem Mendelovy univerzity v Brně. Doporučila jejich stažení z časopisů. Adam se omluvil, ale tvrdí, že u žádného z článků neměly vytýkané chyby signifikantní dopady na hlavní závěry prací. Zpráva uvádí, že zjištěné problémy sahaly od „hrubé nedbalosti při kontrole kvality“ až po „jasné známky manipulace s daty“.
25. 1. 2022|

Rektor Univerzity Palackého Miller rezignuje. Nesplnil slib týkající se ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP) Jaroslav Miller se rozhodl rezignovat na svou funkci. Složit ji hodlá v dubnu příštího roku, řekl ve čtvrtek na Akademickém senátu UP. Svůj krok vysvětlil tím, že chce dodržet své slovo spojené s funkčností nového ústavu CATRIN. Jeho vznik je předmětem sporů mezi vedením UP a Přírodovědeckou fakultou, ze které mají být pod CATRIN vyvedena vědecká centra. Miller je rektorem druhé funkční období, mělo mu skončit roku 2022.
17. 12. 2020|

Spory kvůli novému vědeckému ústavu v Olomouci pokračují, před rektorátem byla demonstrace

Spory mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a její Přírodovědeckou fakultou kvůli vědeckému ústavu CATRIN pokračují. Ve středu měl akademický senát rozhodnout o novele řádu o nakládání s majetkem univerzity, nakonec byl ale tento bod z programu odebrán. Zástupci fakulty a studenti demonstrovali před rektorátem. Tvrdí, že sdílení majetku mezi fakultou a nově vzniklým centrem nebude fungovat.
9. 9. 2020|