TÉMA

Etnikum

Z Náhorního Karabachu odcházejí tamní Arméni. Bojí se údajně, že začne etnická čistka

Etničtí Arméni žijící v Náhorním Karabachu odejdou do Arménie, protože nechtějí být součástí Ázerbájdžánu a obávají se etnických čistek, řekl poradce prezidenta neuznávané karabašské republiky David Babajan. Arménská vláda informovala, že první skupina uprchlíků se do země dostala už v neděli. Agentura Reuters napsala, že z regionální metropole separatistického regionu Stěpanakertu proudí lidé ve vozech do Lačinského koridoru, který je jedinou pozemní spojnicí mezi Arménií a Karabachem.
24. 9. 2023Aktualizováno24. 9. 2023, 22:33|

Univerzity nemají při přijímacích zkouškách zvýhodňovat menšiny, rozhodl americký soud

Americký nejvyšší soud znemožnil americkým univerzitám organizovat přijímací zkoušky způsobem, který by zvýhodňoval studenty určitých etnických menšin, píší zpravodajské agentury. Čtvrteční rozhodnutí soudců se týká Harvardovy univerzity a Univerzity Severní Karolíny (UNC). Na rozsudek reagoval mimo jiné americký prezident Joe Biden, uvedl, že soud opustil precedens, a dodal, že v rozmanitosti univerzit je síla.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 20:37|

Dárců kostní dřeně z řad menšin je málo, s náborem má pomoct nová kampaň

V Česku chybí dárci kostní dřeně z řad národnostních menšin. Nová kampaň Daruj život tak cílí na Romy, Vietnamce nebo třeba Ukrajince. Ve dvou českých registrech je dárců zhruba 150 tisíc, pacienti ze zmíněných etnik ale musejí častěji čekat déle. Anebo spoléhat na pomoc ze zahraničí.
28. 12. 2022|

Armádní nálet na naše oslavy zabil osmdesát lidí, oznámili myanmarští Kačjinové

Až osmdesát lidí zahynulo na severu Myanmaru při leteckém útoku, který zasáhl účastníky koncertu pořádaného etnickou menšinou Kačjinů. Mezi mrtvými jsou i zpěváci a hudebníci. Podle agentury AP o tom informovali místní svědci a hlavní kačjinská politická organizace, která z náletu obvinila myanmarskou armádu.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 19:38|

Odpor proti myanmarské juntě sílí ve vzdálených oblastech země. Spekuluje se o občanské válce

Z odlehlých oblastí Myanmaru přicházejí zprávy o formování nových povstaleckých skupin. A to z řad utlačovaných etnických menšin i politických odpůrců vojenské vlády, která násilím převzala moc letos v únoru. Někteří pozorovatelé soudí, že v zemi hrozí vypuknutí občanské války.
5. 6. 2021|

Převozník z národa Jao. Místní obyvatelé mu říkají lidský most

Převozník Čao Š'-pin je pro komunitu lidí žijící v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si váženou celebritou. Místní obyvatelé, kteří žijí na východním břehu řeky Han, by se bez jeho pomoci nemohli přepravovat na západní břeh, kde se nachází vesnické trhy, školy, lékařské a administrativní instituce. Vláda se sice zavázala vybudovat spojnici mezi břehy. Plán se jí ale dlouho nedaří realizovat. Čao převzal v roce 2002 odpovědnost za členy své komunity a natáhl přes řeku 105 metrů dlouhé lano. Od té doby, pomocí vlastních rukou, převáží lidi z jednoho břehu na druhý. Za to si od svého národa vysloužil přezdívku „lidský most přes řeku“.
17. 5. 2021|

V USA testovali na desítkách tisíc lidí vakcínu AstraZeneca. Před těžkým průběhem chrání na 100 procent

Účinnost vakcíny od firmy AstraZeneca proti lehkému a střednímu průběhu nemoci covid-19  je 79 procent, uvedla britsko-švédská farmaceutická společnost na základě třetí fáze testování vakcíny ve Spojených státech. Americké studie se účastnilo 32 tisíc dobrovolníků, dvě třetiny dostaly vakcínu a jedna třetina placebo. Očkovaní v rámci studie nevykazovali žádné obtíže, kontrolní komise se zaměřovala zejména na rizika krevních sraženin a trombózy.
22. 3. 2021|

Puejové jsou jedním z nejstarších národů Číny. Aby přežili, šijí etnické kostýmy

Prastarý národ Puejů žije na jihu Číny více než dva tisíce let. V roce 1995 se čínská vláda rozhodla přerušit vzdělávání v puejštině i přesto, že pouze davanáct procent Puejů navštěvovalo tamní střední školy. Puejové problematicky nacházejí místa na pracovním trhu a tradiční styl života je upíná k zemědělství. Jedním z mála odvětví, kde se můžou obyvatelé jedné z nejchudších čínských provincií Kuej-čou realizovat, je tkalcovství a barvení tkanin. Tradiční styl, řemeslný um a tajemný nádech šamanismu si v současnosti nachází oblibu u mladých Číňanů, kteří neváhají za ručně zpracované oděvy utratit své peníze.
1. 2. 2021|

Čas hraje proti republikánům. Trumpův apel na bělošského věřícího voliče však ještě může bodovat

Data jsou jasná: Amerika je čím dál rozmanitější. To by v nadcházejících volbách na první pohled mohlo nahrávat demokratům, které menšiny čím dál víc vnímají jako své ochránce proti představě bělošské nadřazenosti stále živé v mnoha oblastech země. Ostatně z řad demokratů pochází plných 90 procent nebělošských kongresmanů. Situace je však složitější a vstupuje do ní také náboženství, což se nejvýrazněji projevuje u Hispánců.
19. 10. 2020|

Před 30 lety vypukla občanská válka ve Rwandě. Skončila genocidou, jež vymazala pětinu populace

Před třiceti lety začala ve Rwandě občanská válka, která se později přeměnila v celonárodní apokalypsu a největší genocidu od holocaustu. Za sto dní zemřelo až milion lidí a dva a půl milionu obyvatel bylo vyhnáno ze svých domovů. Konflikt rezonoval celým světem, kterým se rychle šířily strašlivé obrázky a svědectví z masakru, a odhalil, jak mohou mít některá rozhodnutí kolonizátorů a zainteresovaných západních velmocí negativní dopady. Šlo navíc o jeden z prvních případů, který odhalil slabiny OSN a vyvolal kritiku mírových misí organizace.
1. 10. 2020|

Ainuové zažili přes tisíc let japonského útlaku, nyní jim Japonci staví svatyni

Ainuové jsou etnikum žijící na území Japonska a Ruska v oblasti Kamčatky, kde jsou považováni za původní obyvatelstvo. Geneticky je však toto etnikum od Japonců velmi vzdálené. Japonci se proti Ainuům, které považovali za podřadnou rasu, postavili už v sedmém století našeho letopočtu. Ke zlepšení situace došlo až v druhé polovině 20. století. Nyní má tento starý národ opět šanci najít svou potlačenou identitu.
31. 10. 2019|