TÉMA

NCOZ

Vrbětice zlomily česko-ruské vztahy, agrese Kremlu je ještě zhoršila

Vláda se zabývá obsazením velvyslaneckého postu v Moskvě. Jde o citlivé téma, zvlášť vzhledem ke stavu česko-ruských vztahů v posledních letech. Diplomatickou roztržku spustilo zjištění, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích byli zapojení agenti ruských tajných služeb. Vzájemné vztahy pak dále zhoršila ruská invaze na Ukrajinu.
včera|

Třináct lidí obviněno z investičního podvodu. Poškozené připravili o stovky milionů

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili třináct lidí v souvislosti s činností investiční skupiny Ramfin. Obvinění podle nich slibovali výhodnější zhodnocování vkladů, které ale neprováděli. Skupina podle policie vylákala z více než dvanácti set lidí přes 340 milionů korun. Poškození byli zejména staršího věku.
včera|

Zaměstnanec lounského soudu zpronevěřil podle policie šestnáct milionů korun

Policie zahájila trestní stíhání zaměstnance Okresního soudu v Lounech, který podle ní zpronevěřil soudní peníze. Celkově si na své bankovní účty převedl více než šestnáct milionů korun, trestnou činnost páchal přes čtyři a půl roku. Sdělil to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ministerstvo spravedlnosti k věci uvedlo, že byla selháním jednotlivce, ne systémovou chybou.
20. 3. 2024|

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Reportéři ČT: Vedení Ústeckého kraje necítí politickou odpovědnost za dění kolem Krajské zdravotní

Muž, kterého nikdo nezná, přesto měl úkolovat šéfy krajských nemocnic. Že právě dosud neznámý podnikatel má stát za velkou korupční kauzou, vyšlo najevo, když začala policie před třemi týdny zatýkat v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Obvinila nejvyšší vedení tamních nemocnic a pět lidí skončilo ve vazbě. Policie prověřuje více než čtyřicet výběrových řízení za stovky milionů korun. A řeší se také politická odpovědnost – hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) prý za to, co se stalo, politickou odpovědnost necítí. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
11. 3. 2024|

Prezident tenisového svazu Kaderka jde do vazby. Soud do ní poslal i spoluobviněného Flégla

Prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku poslal soud do vazby. Skončil v ní i další tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Oba jsou mezi obviněnými v kauze údajného zneužití státních dotací na podporu sportu. Soud u obou mužů rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Kaderka podle státního zástupce Ondřeje Trčky vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Vinu popírá i Flégl, s advokátem si však ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:33|

Policisté po razii na tenisovém svazu obvinili pět lidí a pět firem z dotačního podvodu

Deseti obviněními skončil zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle Českého tenisového svazu. Nejprve podle dozorujícího státního zástupce Ondřeje Trčky obvinili čtyři fyzické a čtyři právnické osoby kvůli dotačnímu podvodu a zjednání výhody v souvislosti se státními dotacemi pro tenisový svaz, později ale žalobce informoval o obvinění další jedné fyzické a jedné právnické osoby. Podle Radiožurnálu se případ týká Vojtěcha Flégla, člena dozorčí rady a blízkého spolupracovníka prezidenta svazu Ivo Kaderky. Radiožurnál a také Deník N uvedly, že je mezi obviněnými i sám Kaderka. Policisté přišli i do Svazu lyžařů a podle webu Seznam Zprávy do Národní sportovní agentury. V lyžařském svazu podle jeho mluvčího nikoho neobvinili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 22:51|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Rada Kraje Vysočina odvolala ředitele jihlavské nemocnice Veleva podezřelého z korupce

Rada Kraje Vysočina odvolala šéfa Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva. Policie ho spolu s dalšími devíti lidmi stíhá kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. Ve středu ho soud poslal do vazby. Novým ředitelem bude náměstek Alexander Filip. Rada zároveň rozhodla, že v nemocnicích, které zřizuje, nařídí mimořádné kontroly. Jeden z obviněných manažerů v kauze se podle serveru Seznam zprávy policii doznal.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 18:27|

Soud poslal do vazby exředitele Krajské zdravotní a další čtyři z deseti obviněných v kauze nemocnic

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i podnikatele Tomáše Buriana, který měl řídit skupinu, jež ovlivňovala veřejné zakázky v Krajské zdravotní a v jihlavské nemocnici. Následně do vazebních cel zamířili i podnikatelé Miroslav Hůserek a Jan Mára a nakonec i ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev. Policie v kauze začala stíhat deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu. V pondělí kvůli tomu ve zdravotnických zařízeních zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 15:23|

Ministerstvo po zatýkání v nemocnicích zastavilo dotace za miliardu. Žalobce zvažuje vazbu pro několik obviněných

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na pondělní zatčení deseti manažerů v krajských nemocnicích zastavilo financování jejich projektů z evropských dotací. Celkově má jít o podporu ve výši 959 milionů korun, zjistily Seznam Zprávy. Důvodem je podle serveru podezření, že zadržení šéfové zdravotnických zařízení byli součástí organizované zločinecké skupiny a že brali úplatky za přidělení konkrétních veřejných zakázek. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pondělí uvedl, že jde o podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Vyšetřování pokračuje výslechy. Mluvčí úřadu Paula Telová Alvesová informovala, že státní zástupce zvažuje návrh na vazbu pro některé z deseti obviněných. Pro kolik lidí by mohl žalobce vazbu navrhnout, ale neupřesnila.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:37|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Podvodníci nabízející investice měli připravit klienty o více než půl miliardy

Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) její mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno, že počet poškozených i výše škody ještě vzrostou.
9. 2. 2024|

Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu

Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.
1. 2. 2024|

Reportéři ČT: V kauze Xixoio figurují i známá jména. Firma připravila klienty o miliony

Bezmála tři tisíce lidí i firem měly podle policie přijít o víc než 350 milionů korun. Investovaly do společnosti Xixoio, která nabádá k vkládání peněz do virtuální měny, takzvaných tokenů XIX. Jenže peníze byly podle vyšetřování využity na nákup nemovitostí a nákladný provoz firmy. Za podvod jsou stíháni její zakladatelé Richard Watzke a Henry Ertner. V dozorčí radě firmy figurují například bývalá ministryně informatiky za vlády Jiřího Paroubka Dana Bérová nebo investor Radovan Vávra. Pro Reportéry ČT natáčela Jevhenija Vachničenko.
23. 1. 2024|

Policie zajistila kvůli možné trestné činnosti zámek v Protivíně, píší Seznam Zprávy

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společnosti Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku investovali stamiliony korun. S DC je obchodně zčásti propojená skupina IC Group, která chtěla zámek přestavět na sídlo malajsijské královské rodiny. O postupu NCOZ v pátek informovaly Seznam Zprávy. Protivínský starosta Jaromír Hlaváč (ODS) řekl, že od zástupců IC Group nemá půl roku žádné informace.
19. 1. 2024|

První případ porušení sankcí je u soudu. Rus chtěl údajně vyvézt luxusní auta

Státní zástupce minulý týden obžaloval muže, který se měl předloni pokusit vyvézt tři luxusní auta do Ruska. ČT to řekl žalobce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Podle dostupných informací jde o ruského občana, hrozí mu až tříleté vězení nebo peněžitý trest. Jde o první známý případ údajného obcházení protiruských sankcí, který budou řešit české soudy.
10. 1. 2024|

NBÚ potrestal prezidentskou kancelář kvůli utajovaným žádostem o abolice z éry Zemana

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nepravomocně potrestal prezidentskou kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec, obsah rozhodnutí ale neupřesnil. Verdikt nekomentoval ani Pražský hrad. Případ se týká dopisů, kterými měl bývalý prezident Miloš Zeman požádat premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Hradu hrozila pokuta až 300 tisíc korun, úřad neprozradil, jaký trest uložil.
6. 12. 2023|

V kauze Xixoio stíhá policie dva lidi a firmu za podvedení téměř tří tisíc klientů

V kauze investiční společnosti Xixoio zahájila policie stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, poškozených zákazníků eviduje 2931. Obviněným lidem hrozí až deset let vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Jména stíhaných neuvedl, podle médií ale policie při loňské razii zadržela zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera.
4. 12. 2023|

Regionální rada ODS navrhla zrušit oblastní sdružení strany v Přerově

Regionální rada ODS v Olomouckém kraji navrhla republikovému sněmu strany zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově. V sobotu to sdělil místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Martin Major. Předseda přerovské buňky Igor Kraicz v pátek rezignoval na člena regionální rady ODS i na funkce v orgánech krajského zastupitelstva. Kraicz podle Deníku N dlužil dva miliony korun podnikateli a bývalému spolustraníkovi Robertu Knoblochovi (dříve ODS) stíhanému v kauze ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji.
25. 11. 2023|

ANO vyloučilo bývalého pardubického primátora Charváta a šéfa rozvojového fondu Drenka

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a šéfa Rozvojového fondu Pardubice Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Oznámil to předseda hnutí Andrej Babiš. Hnutí také provede audit ve své pardubické organizaci a svolá mimořádný sněm krajské organizace. Její rozpuštění neočekává.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 18:38|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS

Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|