TÉMA

Alí Akbar Sálehí

Provoz v Natanzu byl obětí teroristického útoku, řekl šéf íránského jaderného programu

Elektrická distribuční soustava íránského jaderného provozu v Natanzu se během neděle potýkala s problémem. Šéf tamního jaderného programu Alí Akbar Sálehí ho odpoledne ve státní televizi označil za teroristický útok. Izraelská rozhlasová stanice Kan s odvoláním na zdroje z tajných služeb následně uvedla, že ho má na svědomí zpravodajská služba Mossad. Izrael se k věci zatím oficiálně nevyjádřil. Podle dřívějšího vyjádření íránských úřadů při incidentu nedošlo ke kontaminaci ani obětem.
11. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 20:09|

Írán chce pokračovat v jaderném programu i po zabití fyzika, jehož smrt přisuzuje Izraeli

Na íránském ministerstvu obrany uspořádali obřad na památku jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha. Íránské vedení páteční atentát na Fachrízádeha připsalo Izraeli, podle kterého fyzik vedl vojenský jaderný program. Ministr obrany Amír Hátamí zdůraznil, že Írán bude ve Fachrízádehově práci pokračovat ještě usilovněji a rychleji. Íránské sdělovací prostředky zveřejnily detaily o provedení atentátu, podle některých zdrojů se na místě útoku našlo elektronické zařízení.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 16:52|

Írán buduje halu pro výrobu jaderných centrifug, oznámil šéf jaderného programu

Írán začal budovat halu blízko jaderného zařízení v Natanzu ve střední části země. Sloužit bude k výrobě moderních jaderných centrifug. Podle agentury Reuters to oznámil šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí. O plánu Íránu instalovat do podzemního provozu v Natanzu technologicky pokročilé centrifugy informovala minulý týden Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), podle níž je plánovaný krok v rozporu s dohodou o íránském jaderném programu z roku 2015.
8. 9. 2020|