TÉMA

Bertha von Suttnerová

Složte zbraně, vyzývá Bertha von Suttnerová v současném překladu svého protiválečného apelu

První laureátka Nobelovy ceny za mír se narodila v Praze jako hraběnka Kinská, po celém světě se proslavila pod jménem Bertha von Suttnerová. Manifestem jejích mírových aktivit se stal protiválečný apel ve formě románu, který se dočkal přeložení do desítek jazyků a ovlivnil mnohé myslitele a politiky. Kniha vyšla nedávno v novém, moderním českém překladu, neboť ten spíše může myšlenky Berthy von Suttnerové přiblížit současným čtenářům.
3. 2. 2021|

Šedesát hrdinek z českých dějin se sešlo v knize. Od kněžny Ludmily po architektku Jiřičnou

Kniha Hrdinky představuje šedesát žen z různých období českých dějin. Byly panovnicemi, političkami, umělkyněmi, badatelkami či sportovkyněmi, společná jim ale je především odvaha. Jejich příběhy sepsaly Kateřina Tučková, Lenka Křížová a Renáta Fučíková a ilustracemi doprovodili studenti plzeňské fakulty Ladislava Sutnara.
16. 10. 2020|
Reportéři ČT

Ústí představí „Naše Němce". Postavili žlutou ponorku a díky stavebnici Merkur získali Nobelovu cenu

Na začátku příštího roku by se měla v Ústí nad Labem otevřít nová stálá expozice Naši Němci. Své místo v muzeu bude mít třeba spolutvůrce Žluté ponorky Heinz Edelmann. Expozice připomene ale i nobelisty, jejichž spojení s českými zeměmi se v širokém povědomí tolik neusadilo… stejně jako oni se příliš neusadili v českém pohraničí, odkud většinou pocházeli. Jejich osudy i zásluhy přiblížil také David Vondráček v pořadu Reportéři ČT.
8. 9. 2020|