TÉMA

VOK

O křeslo karlovarské senátorky svede souboj Procházková a Chromcová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Karlovy Vary postoupily Věra Procházková (ANO) a Eva Chromcová (za SPD). Procházková získala 25,86 procenta hlasů. Druhá Chromcová má 14,12 procenta hlasů. Dosavadní senátor a místopředseda horní komory Jan Horník (STAN) mandát neobhájí. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 11:17|

Ministerstvo nepustí chebskou nemocnici k penězům na nové onkologické vybavení. Je to diskriminace, zlobí se kraj

Z diskriminace obyvatel Karlovarského kraje obvinil krajský úřad ministerstvo zdravotnictví poté, co nepovolilo kraji využít dotace z programů REACT-EU na obnovu vybavení onkologického oddělení chebské nemocnice. Podle ministerstva není možné dotace využít, když kraj nemá plnohodnotné onkologické centrum. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) uvedl, že se kraj pokusí nalézt jiné zdroje financování, vlastní zdroje by nerad použil.
30. 3. 2021|

Strany schválily dohodu, Karlovarský kraj má jistou koalici. Hejtmanem bude exprimátor Kulhánek

Karlovarský kraj se dočkal nové koalice. Blok kolem STAN a politici, kteří byli zvoleni na společné kandidátce ODS a lidovců, potvrdili dohodu o společné vládě v regionu. V koalici bude sedm politických uskupení, hejtmanem bude volební lídr STAN a bývalý karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). V opozici skončí navzdory výraznému volebnímu vítězství ANO a také SPD.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 18:54|

Karlovarský kraj zůstává bez vedení, zastupitelé ho nezvolili ani napopáté

Dva měsíce od voleb a po pěti jednáních ustavující zastupitelstvo nezvolilo vedení Karlovarského kraje. Dohoda mezi blokem 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, VOK a SNK1 a blokem K5 složeným z ODS a KDU-ČSL a jednou zastupitelkou zvolenou za SNK1 stále není uzavřená a naráží na neshody v personálním obsazení rady. Další jednání bude v pondělí 14. prosince.
7. 12. 2020|

Karlovarský kraj ani na třetí pokus nezvolil své vedení

Zastupitelé Karlovarského kraje ani na třetí pokus nezvolili nové krajské vedení. Aktuálně jde o jediný kraj bez domluvené koalice. Přes shodu na programu i koaliční smlouvě si stále nárokuje křeslo hejtmana blok 21 zastupitelů za STAN, Piráty, Místní, Volby pro kraj (VOK) a SNK1 i koalice ODS a KDU-ČSL. Další jednání zastupitelstva bylo přerušeno, sejde se 1. prosince.
26. 11. 2020|

Karlovarská Volba pro kraj se štěpí v názoru na vyjednávání, část chce odejít z bloku

Koalice Volba pro kraj + Karlovaráci, která v krajských volbách získala tři mandáty, se názorově rozštěpila. Část Karlovaráků chce odejít z trojbloku se STAN a Piráty a jednat samostatně. Předseda Karlovaráků, lídr kandidátky a člen společného vyjednávacího týmu Josef März chce spojenectví se STAN a Piráty zachovat, oproti tomu místopřeseda Karlovaráků Miroslav Vaněk považuje trojblok za nefunkční projekt.
9. 10. 2020|

Jednání o koalici v Karlovarském kraji uvázla, hnutí Místní chce do opozice

Jednání o sestavení krajské koalice v Karlovarském kraji uvázla na mrtvém bodu. Místní – Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí v úterý oznámili, že půjdou do opozice. Zdůvodnili to tím, že nechtějí být nástrojem politikaření velkých stran. Bez jejich hlasů v zastupitelstvu ale nemůže ani ANO s ODS, ani STAN s Piráty a Volbou pro Karlovarský kraj (VOK) sestavit koalici.
6. 10. 2020|

Příští týden se ve Frýdku-Místku o post utká senátor Carbol se starostkou Pešatovou

Ve druhém kole senátních voleb ve Frýdku-Místku proti sobě budou stát obhajující senátor Jiří Carbol (KDU–ČSL) s kandidátkou hnutí STAN Helenou Pešatovou. Zájem o senátorský post letos mělo deset kandidátů, jedná se o historicky nejvyšší číslo. V obvodu Frýdek-Místek přišlo o budoucích senátorech hlasovat přes 36 procent voličů.
3. 10. 2020|

Na Děčínsku je hotovo v prvním kole, senátní křeslo obhájil Linhart

Nadpoloviční většinu hlasů získal v prvním kole voleb do horní komory současný senátor Zbyněk Linhart (za STAN). Celkem získal 52,77 procenta. Účast voličů v 33. obvodě letos dosáhla 30,28 procenta.
3. 10. 2020|

Ostravský senátor Koliba končí, vystřídá ho Šimetka nebo Jiříček

Peter Koliba (ANK 2020, dříve ANO) post senátora v obvodu Ostrava-město neobhájil, nezískal ani tři procenta hlasů. Ve druhém kole se utkají nový kandidát hnutí ANO Zdeněk Jiříček s Ondřejem Šimetkou (za ODS). Oba si udrželi velký náskok před ostatními, v prvním kole ale skončili s poměrně těsným výsledkem. Oba získali skoro 22 procent hlasů. K senátním volbám přišlo v obvodu č. 72 celkem 34,7 procenta voličů, o dva procentní body víc než v roce 2014.
3. 10. 2020|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|