TÉMA

Petr Šabata

Pro novináře je nejdůležitější zvědavost, myslí si šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Šabata

V novinářské branži se člověk spoustu věcí naučí praxí. Jedna vlastnost by ale žádnému novináři neměla chybět, a to je zvědavost. „Novináře musí zajímat nejen povrch, ale i co je za tím,“ říká šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata. V minulosti vedl osm let slovenský deník Pravda v Bratislavě a zároveň bydlel v Praze. Dodnes tak trochu pendluje mezi Slovenskem a Českem. Jeho komentáře se objevují jak na webu rozhlasu, tak i ve slovenském deníku SME. Tématem je často politika. Čapí hnízdo je proti obviněním Fica a Kaliňáka čajíček, zvraty na Slovensku jsou drsnější, říká v novém díle podcastu Background ČT24 Šabata.
4. 5. 2022|

Kubík se Slonkovou před dvaceti lety odmítli prezidentskou milost. Vyšetřováním chtěli potvrdit ochranu zdroje

Je to kauza, která vešla do dějin české žurnalistiky. Říká se jí Olovo, podle iniciál političky Petry Buzkové. Právě k její diskreditaci měl v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vzniknout rozsáhlý dokument. Na veřejnost se plán dostal díky dvěma reportérům – Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. A především díky jejich anonymnímu zdroji. Policie tehdy po novinářích chtěla zdroj odtajnit, reportéři ale trvali na jeho ochraně. Proto odmítli milost od Václava Havla a nechali policii vyšetřovat. Aféra Olovo je dalším důležitým milníkem v české žurnalistice, který připomíná pořad Newsroom ČT24.
6. 10. 2020|

Kočner vraždu objednal, problém byl v důkazech. Soudci rozhodli správně, hodnotí novinářka Holcová

Slovenskou veřejnost šokoval rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle Kuciakovy kolegyně Pavly Holcové soudci rozhodli správně, když nepodlehli mediálnímu a veřejnému tlaku. Nepochybuje ale, že Kočner vraždu objednal. Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata rozhořčení u nejbližších obou zavražděných chápe. Zároveň si ale myslí, že by novináři měli v reakcích na verdikt držet odstup.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 22:59|