TÉMA

Pavel Staněk

Etický kodex poslance by měl kultivovat jednání sněmovny. Reaguje na hrubé chování zákonodárců

Vzniká kodex poslance, který má kultivovat jednání ve sněmovně. Jde o reakci na hrubé chování zákonodárců. V týdnu dokument představila pracovní skupina mandátovému a imunitnímu výboru. Návrh podpořili zástupci všech parlamentních stran s výjimkou hnutí SPD.
4. 2. 2024|

ODS v Hradci Králové chce změnu v původně dojednané pětikoalici. Navrhuje přibrat ANO

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO. ODS také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednané pětikoalici. Vyplývá to z tiskové zprávy ODS k povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové. Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.
19. 10. 2022|

Poslanci schválili sankční zákon proti cizincům i novelu autorského zákona

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří by se dopustili závažného protiprávního jednání. Přijala také novelu autorského zákona. Vydavatelé a mediální domy tak asi získají silnější pozici vůči internetovým platformám při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Také živnostníci by dle poslanců neměli platit autorské poplatky za puštěnou hudbu v prodejnách. Do Senátu sněmovna poslala i vládní novelu ohledně informační povinnosti o spotřebě tepla či předpis ohledně podpory nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Návrh na zřízení Digitální a informační agentury míří do třetího čtení.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 14:44|

ODS chce v Hradci Králové jednat o pětikoalici

ODS bude v Hradci Králové jednat o vzniku pětikoalice s koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, s Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. V jedenáctičlenné radě města bude požadovat čtyři místa, schválila Oblastní rada ODS. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončily ve volbách jasně vítězné ANO a SPD.
27. 9. 2022|

ČSSD v Hradci Králové přichází o mandát, novým senátorem bude Jiří Mašek nebo Jan Holásek

Sociální demokraté přicházejí o svého senátora v obvodu Hradec Králové. Do druhého kola postoupili poslanec za hnutí ANO a lékař Jiří Mašek (ANO) a hradecký zastupitel Jan Holásek (za Hradecký demokratický klub). První Mašek získal 19,51 % hlasů, druhý Holásek 16,91 %.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 21:39|

Boji s koronavirovou krizí má velet hejtman. Hygienici jednali chaoticky, uvedli lídři v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv Moravskoslezský kraj v rámci koronavirové nákazy vykazoval nejvyšší nárůst nakažených, v současnosti naopak patří mezi regiony s nejnižším šířením nemoci. Boj s lokálními ohnisky ale podle kandidátů do vedení kraje odhalil slabá místa jako nedostatečné kompetence hejtmana nebo chaotičnost počínání hygienické stanice. Pandemie bude mít také dopad na příjmy kraje, ve kterém vláda plánuje útlum tradičního těžebního průmyslu.
25. 9. 2020|

Konec těžby uhlí hrozí katastrofou, stát podcenil přípravu, kritizovali v debatě krajští lídři

Moravskoslezský kraj trápí znečištěné ovzduší – i když například počet smogových situací v posledních letech klesal. Lídři krajských kandidátek hodlají nadále podporovat kotlíkové dotace, někteří by životnímu prostředí pomohli velkými projekty, jiní drobnějšími. Zásadním tématem pro region je také útlum těžby uhlí. Ten sice musí přijít, ale je potřeba se na něj pořádně připravit a stát situaci zanedbal, upozornili v předvolební debatě ČT24 krajští volební lídři.
24. 9. 2020|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|