TÉMA

Charité

Doporučujeme

Nejen dědičnost a životní styl mohou za obezitu. Vědci popsali třetí faktor

Co rozhoduje o tom, jestli má člověk nadváhu? Největší vliv má životní styl, ale už řadu let se ví, že významnou roli hrají i zděděné vlastnosti. Jenže ani geny nemohou plně vysvětlit dědičný sklon k nadváze. Vědci teď popsali, jak významný vliv hraje takzvaná epigenetika.
20. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 17:10|

WHO chce pomocí umělé inteligence hodnotit riziko pandemií, sdílení dat ale může být problém

Světová zdravotnická organizace (WHO) otevřela v Berlíně středisko včasného varování před pandemiemi. Centrum má zpracovávat data z celého světa o nemocích zvířat, podezřelých nemocích lidí, klimatických změnách i pohybu obyvatelstva a pomocí umělé inteligence rozpoznávat rizika. Analýza ale bude závislá na ochotě vlád, laboratoří a dalších institucí potřebná data poskytnout.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 18:17|
Doporučujeme

Skupinové imunity proti covidu nejde dosáhnout, tvrdí virolog, který objevil SARS. Z pandemie viní čínské kožešinové farmy

Lidská společnost není stádo hospodářského dobytka, a skupinová imunita proto nemůže fungovat. V rozhovoru pro švýcarský web Republik to prohlásil uznávaný německý virolog Christian Drosten, podle něhož tak covid-19 dostanou všichni, kdo ho ještě neměli nebo nejsou očkovaní.
9. 6. 2021|

Spolkové země východního Německa nechtějí zastavení Nord Streamu 2 kvůli otravě Navalného

Šéfové vlád východoněmeckých spolkových zemí nechtějí kvůli případu otravy předáka ruské opozice Alexeje Navalného pozastavit projekt německo-ruského plynovodu Nord Stream 2. Uvádí to podle informací deníku Bild závěr pátečního jednání představitelů zemí této části Německa. Přerušit dostavbu takřka dokončeného plynovodu v odvetě za otravu Navalného požaduje v Německu řada politiků. Kancléřka Angela Merkelová sice předem nevylučuje žádnou odpověď, diskutovat o konkrétních krocích zatím ale považuje za předčasné.
18. 9. 2020|

Navalného otravu novičokem potvrdily laboratoře ve Francii a Švédsku. Pacient opouští lůžko

Otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok nezávisle potvrdily také specializované laboratoře ve Francii a Švédsku. Oznámila to německá vláda, která zároveň zopakovala svou výzvu Rusku, aby případ otravy vysvětlilo. Navalnyj už nepotřebuje umělé dýchání a občas může opustit lůžko.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 16:12|

Rusko chce být u německého vyšetřování otravy Navalného

Ruské ministerstvo vnitra se chystá požádat německé úřady o povolení účastnit se tamního vyšetřování případu Alexeje Navalného. Ruský opoziční politik byl v Berlíně hospitalizován poté, co byl podle německých expertů otráven. Moskva odmítá, že by byl Navalnyj otráven v Rusku. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že společný postoj Evropské unie k případu bude důležitý pro jednání o bilaterálních problémech mezi Prahou a Moskvou.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 14:22|

Zdravotní stav Navalného se zlepšil. Lékaři ho probudili z kómatu a dokáže reagovat na slova

Zdravotní stav ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného se zlepšil, podle berlínské kliniky Charité byl lékaři probuzen z umělého kómatu a reaguje na slovní podněty. Zdravotní klinika to uvedla v pondělí na svém twitterovém účtu s tím, že je příliš brzy na to odhadnout, jak budou vypadat dlouhodobé následky otravy.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 18:19|

Otravu Navalného způsobila látka ze skupiny novičok, tvrdí německá vláda

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. V prohlášení, které zveřejnil mluvčí kancléřky Angely Merkelové, to ve středu oznámila německá vláda. Berlín chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 22:01|