TÉMA

Chýnov

Na chýnovském obchvatu umírají lidé. Místní hovoří o nepřehledných křižovatkách

Dva lidé zahynuli v posledních dnech na obchvatu Chýnova. Nehody se na něm stávají od jeho loňského otevření, vesměs je příčinou nedání přednosti, podle místních k tomu přispívá stoupání těsně před křižovatkou. Silničáři tvrdí, že udělali, co mohli, aby řidiče na křižovatku upozornili. Radnice si slibuje zlepšení od umístění značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ na nejproblematičtější křižovatku.
7. 7. 2023|

ŘSD otevřelo obchvat jihočeského Chýnova, město na něj čekalo desítky let

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo obchvat Chýnova na Táborsku na silnici I/19. Měl by odvést z města tranzitní dopravu. Obchvat dlouhý 3,6 kilometru začal stát stavět na podzim 2020. Proti původní ceně 230 milionů korun se prodraží kvůli růstu cen za materiály o pět až deset procent.
10. 10. 2022|

30 let zpět: Dům sochaře Františka Bílka procházel rekonstrukcí

Kromě slavné vily na pražských Hradčanech postavil český sochař, grafik a architekt František Bílek (1872–1941) podle vlastních návrhů také dům v rodném Chýnově nedaleko Tábora. Od roku 1990 budovu vlastní Galerie hlavního města Prahy. V Chýnově lze navštívit také místní hřbitov, kde je Bílek pochován.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 5. 2022|

Obchvat Chýnova se po dvouměsíční přestávce opět staví. Spor o pozemek skončil

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí obnovilo práce na stavbě obchvatu Chýnova na Táborsku. Na dva měsíce je muselo přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, jenž je už vyřešený. Obchvat bude hotový v létě 2022, náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů korun, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
3. 5. 2021|

Práce na obchvatu Chýnova musí ustat, soud zrušil stavební povolení

Soud zrušil stavební povolení na obchvat jihočeského Chýnova. Ředitelství silnic a dálnic tak musí přestat stavět. Podle rozsudku bylo v době vydání povolení již propadlé územní rozhodnutí. Ředitelství silnic a dálnic se chce bránit kasační stížností.
22. 2. 2021|

Krajská bilance: Jih Čech hospodaří bez dluhů, problémem je letiště

Jihočeské krajské politice v posledních čtyřech letech dominoval projekt českobudějovického letiště, a postoj k němu bude muset zaujmout i nové zastupitelstvo, které vzejde z nadcházejících krajských voleb; ranvej a terminál totiž stále hledají strategického partnera na provoz. Tématem pak budou i dopady pandemie koronaviru, která významně zasáhla zdejší cestovní ruch. A v jaké kondici se jižní Čechy po uplynulých čtyřech letech nacházejí?
4. 9. 2020|